Kinderpolitiek

Nu al hét komkommernieuws van 2015: V&D laat weten dat het zijn Zwarte Piet-beleid dit jaar geheel zal afstemmen op de inhoud van het Sinterklaasjournaal. “Wat het Sinterklaasjournaal toelaatbaar vindt, dat vinden wij ook kunnen,” aldus een woordvoerder.

Hoon alom. Een warenhuisketen met een miljoenenomzet die zijn beleid baseert op een kinderprogramma? Nou, ik vind het zo gek nog niet. Kinderen zijn ons meest waardevolle bezit. Dus wat voor hen goed genoeg is, is zéker toelaatbaar voor volwassenen.

Het is een inzicht dat steeds meer in zwang raakt. Europa-watchers wijzen bijvoorbeeld op het feit dat het beleid van de Europese Centrale Bank één op één is gebaseerd op de strips van Dagobert Duck. Sterker nog: het deeltje ‘Oom Dagobert en de Geldzee’ zou leidend zijn geweest bij de succesvol afgesloten onderhandelingen met de Grieken.

Daarom is het niet meer dan logisch dat Prinsjesdag 2015 het motto draagt: ‘wat een kinderboekenreeks toelaatbaar vindt, dat vindt het kabinet ook kunnen’. Naar verluidt zal de minister van Financiën die dag geen Miljoenennota uit zijn koffertje opdiepen, maar twee deeltjes van de Kameleon: ‘De Kameleon pakt aan!’ en ‘de Kameleon maakt schoon schip’.

Beide boekjes zullen leidend zijn voor nieuwe bezuinigingen, zoals de afschaffing van het minimumloon. Premier Rutte meldt bij voorbaat niet bereid te zijn tot een Kamerdebat hierover: “de oppositie kan het mij onmogelijk aanrekenen dat knecht Gerben in alle 68 delen van de Kameleon nimmer het woord minimumloon in de mond heeft genomen. Daarvoor moet men toch echt bij H. de Roos zijn, de schrijver van de reeks.”

Echter, H. de Roos overleed in 1991, waardoor de oppositie bij voorbaat kansloos lijkt. Bovendien laten de ChristenUnie en de SGP weten weliswaar niet blij te zijn met het nieuwe kabinetsbeleid, maar het hoe dan ook te zullen steunen, want: “als het in een boek staat, dan is het zo.”

Alle partijen gebruiken het zomerreces nu om zich voor te bereiden op de nieuwe politieke realiteit. Tijdens het begrotingsdebat zal de Partij voor de Dieren ‘Nijntje op de boerderij’ inbrengen. De PVV opteert voor ‘Kuifje in Afrika’ en de SP voor ‘Rupsje Nooitgenoeg’.

De PvdA ziet graag alle boekjes van Barbapapa kamerbreed besproken. Samsom: “Machtig mooi hoe Barbapapa zomaar in van alles en nog wat kan veranderen. Dan is hij eerst een heel mooi verzorgingshuis, maar het volgende moment plots een straaljager. En niemand die hem dan verwijt te ‘draaien’. Daar kunnen wij nog veel van leren.”

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!