Kikkerland

De kinderen van kinderdagverblijf De Blauwe Ooievaar in Den Haag joelen. De minister-president kijkt glimlachend rond, zodat zijn vaderlijke blik de aanwezige fotografen niet kan ontgaan. Het is de start van de Nationale Voorleesdagen. Jan Peter heeft plaats genomen op een klein krukje. De kleuterjuf maant tot stilte.

De premier schraapt zijn keel. “Kinderen, ik ga jullie een mooi verhaal vertellen uit een prentenboek van Max Velthuijs. En het verhaal gaat over Kikker.” Jan Peter wijst naar het meisje bij juf op schoot. Ze heeft twee lange vlechtjes. “Ken jij Kikker?”
Het meisje schudt slaperig haar hoofdje, maar Jan Peter laat zich niet uit het veld slaan. “Kikker heeft heel veel vriendjes. Alle dieren zijn dol op hem. Dat komt omdat Kikker zo gewoon is.” Jan Peter slaat het prentenboek open en wijst Kikker aan. “Ziet hij er niet lief uit? Ja, hè kinderen.” Hij wenkt een blond jongetje dat op de derde rij zit. “En uit welk land denk jij dat Kikker komt?” Het kereltje kijkt nietszeggend terug.
Jan Peter fluistert. “Uit een land met allemaal kikkertjes. Dus…” Hij kijkt zo guitig mogelijk in de rondte. “Uit een kikkerlandje!” Hij knikt dat het een aard is. “Jahaaa… Kikker is heel erg blij dat hij een Kikker is en uit Kikkerland komt. Wisten jullie dat, kinderen?”

Het klasje staart hem aan. Snel slaat Jan Peter nog een pagina om. “En weet jullie wat nu het mooie is? De Adelaar heeft Kikker gevraagd om hem te helpen!” Jan Peter kijkt het groepje doordringend aan. “Kennen jullie de Adelaar? Hij is de baas van alle vrije dieren en wil graag overal vrede brengen.” Zijn stem slaat plots bijna over van opwinding. “En wat doe je dan, als de grote, machtige Adelaar je vraagt om te helpen? Nou…?”
“Helpe…!” roept een jongetje op de achterste rij.
“Ja, helpen. Want de Adelaar heeft dan misschien wel heel veel spierballen, maar hij kan alles niet in zijn eentje. Nee…”
Jan Peter laat een goed getimede stilte vallen. “Zal ik jullie eens wat vertellen? De Adelaar wil graag vrede brengen in het land van de Kameel. Maar niet alle Kamelen vinden dat even leuk want sommige Kamelen zijn heel erg gemeen tegen de Adelaar. Foei!”
Jan Peter kijkt boos. Dan trekt hij een pruillip. “En daar maken alle dieren zich best wel een beetje zorgen over. Daarom vragen ze aan Kikker of hij Adelaar alsjeblieft wil helpen.”

Tevreden blikt Jan Peter rond. De kinderen hangen aan zijn lippen. Hij wenkt een kleine jongetje op de eerste rij. Een mooi donker oosters kereltje. “Stel, dat jij een Kameeltje was. Zou jij dan blij zijn als Kikker bij jou langs kwam?”
Het mannetje knikt enthousiast.
“Zo is het maar net,” zegt Jan Peter. “Want als Kikker er is, dan kunnen de Kamelen weer leuke dingen doen en hoeven ze niet meer bang te zijn voor de gemene Kamelen.” Hij kijkt het donkere jongetje aan. “Wat voor leuke dingen zou jij dan doen?”
“Met Kikker?” vraagt het jongetje.
Jan Peter knikt. “Ja, want Kikker is daar voor jou. Wat vind jij leuk om met Kikker te doen?”
Het manneke denkt even na. Dan begint hij opgetogen te gebaren. “Een rietje in die Kikker zijn poepgat steken en dan heel hard blazen.” Hij spreidt zijn armpjes en kijkt wreed om zich heen. “BOEM!!!”

12 reacties op “Kikkerland”

 1. haha valt me mee dattie zijn pootjes er niet uit wil trekken…. Ik kan me de geschokte blik van JP wel erg goed voorstellen

 2. Geweldige colum Luuk, zouden die Nederlandse militairen die moeten gaan zichzelf nu voor zich zien met zo’n buigrietje in hun poepgat?

 3. ‘Grijns’.
  Hahaha, een fraai lunchvoorleesverhaaltje voor kinderen!

 4. De kinderen van `De Blauwe ooievaar` vinden het kennelijk leuker om een kikker op te blazen, dan te wachten tot het voorjaar en op de kikkervisjes.

 5. Kikker is gewoon fout. Want de Kamelen zijn goede moslimkamelen. Het staat in de kameelkoran dat goede moslimkamelen rietjes in ongelovige kikkerhonden mogen steken om ze op te blazen.

  Mohammed Kameel B. wil zich verder ook helemaal niet vergelijken met Osama Bin Kameel, maar hij is er wel trots op dat hij de zwarte vlag van de goede moslimkamelen mag dragen in het land van de ongelovige kikkerhonden. Daar praat hij graag uren over, maar hij vindt het jammer dat die kikkerhonden er geen bal van begrijpen.

  Ach, als de goede moslimkamelen het maar begrijpen. Dan gaan ze allemaal rietjes in kikkerhonden steken om ze op te blazen. Boem! Dat is het enige goede dat ongelovige kikkerhonden verdienen.

 6. Hij is weer goed deze column. Uh nou een column over die deense spotprent.

 7. Geweldig inderdaad die vergelijkingen! Adelaar, kameel en kikker. En de kikker opblazen is het leukste wat er is voor een kameel 😀 lachen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top