Negen jonge medewerksters van kinderdagverblijf KieKeBoe uit Aalsmeer. Ze zijn een avondje uit en kijken lachend in de camera. Voor hen, op een formica-stoel zit een stripper. Een kale man, vadsig, naakt, enkel gekleed in tatoeages. Meneer is overduidelijk afkomstig uit het wat lagere stripper-segment.

De foto belandde op Twitter, met het kruis van de stripper netjes geblurd, maar dat kon het gelazer op de sociale media niet voorkomen. „Schande!” en „moeten zulke verdorven wezens op onze kleintjes passen?” waren nog de aardigste reacties. Commotie alom. Het kinderdagverblijf haastte zich te melden „zeer geschokt te zijn over de foto.” En ook al betrof het hier geen bedrijfsuitje, volgens de directie heeft het personeel „een voorbeeldfunctie”. Daarom waren alle meisjes op het matje geroepen en hadden zij officieel spijt betuigd, want „dit incident had niet mogen gebeuren.” Een rare reactie van het kinderdagverblijf. Welke peuter kijkt nu op Twitter, ziet deze foto en is vervolgens levenslang getraumatiseerd?

Nee, het zijn enkel de ouders die in shock zijn. Waarom? Omdat die stripper naakt is! En naakt, dat kan natuurlijk niet. Want hoe kun je als ouder je kind – je aller kostbaarste bezit – toevertrouwen aan jonge meisjes, in de wetenschap dat zij in hun vrije tijd een naakte man hebben gezien? Dat zijn de verhoudingen. Ouders stellen hogere eisen aan de medewerksters van een kinderdagverblijf dan aan zichzelf. Ga maar na. Zelf mogen ze de Kamasutrabeurs bezoeken, een spiegel boven hun bed hangen of elk weekend naar de parenclub. Doet niemand moeilijk over. Maar o wee als negen medewerksters van KieKeBoe met een naakte man op de foto gaan. Dan is de wereld plots te klein. Waarom eigenlijk?

Is het omdat je kind in een kinderdagverblijf stallen, diep van binnen niet goed voelt? Is het omdat je als ouder donders goed weet dat je op zo’n moment voor je carrière kiest, of voor dat heerlijk grote huis met de hoge hypotheeklasten – en niet voor je koter? Is het misschien zo, dat je dat knagende schuldgevoel vervolgens compenseert door absurd hoge eisen te stellen aan een kinderdagverblijf? En vind je daarom dat medewerksters zich niet alleen onder werktijd perfect dienen te gedragen, maar ook privé? Omdat voor jouw oogappeltje alleen het beste goed genoeg is?

Maar ja, het beste, dat ben jij natuurlijk zelf, als ouder. Maar jij hebt geen tijd. En daar herinnert die foto van de stripper je aan. Het gevoel dat je heel misschien tekort schiet. En dat is schrikken. Kiekeboe!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!