Kiekeboe!

Negen jonge medewerksters van kinderdagverblijf KieKeBoe uit Aalsmeer. Ze zijn een avondje uit en kijken lachend in de camera. Voor hen, op een formica-stoel zit een stripper. Een kale man, vadsig, naakt, enkel gekleed in tatoeages. Meneer is overduidelijk afkomstig uit het wat lagere stripper-segment.

De foto belandde op Twitter, met het kruis van de stripper netjes geblurd, maar dat kon het gelazer op de sociale media niet voorkomen. „Schande!” en „moeten zulke verdorven wezens op onze kleintjes passen?” waren nog de aardigste reacties. Commotie alom. Het kinderdagverblijf haastte zich te melden „zeer geschokt te zijn over de foto.” En ook al betrof het hier geen bedrijfsuitje, volgens de directie heeft het personeel „een voorbeeldfunctie”. Daarom waren alle meisjes op het matje geroepen en hadden zij officieel spijt betuigd, want „dit incident had niet mogen gebeuren.” Een rare reactie van het kinderdagverblijf. Welke peuter kijkt nu op Twitter, ziet deze foto en is vervolgens levenslang getraumatiseerd?

Nee, het zijn enkel de ouders die in shock zijn. Waarom? Omdat die stripper naakt is! En naakt, dat kan natuurlijk niet. Want hoe kun je als ouder je kind – je aller kostbaarste bezit – toevertrouwen aan jonge meisjes, in de wetenschap dat zij in hun vrije tijd een naakte man hebben gezien? Dat zijn de verhoudingen. Ouders stellen hogere eisen aan de medewerksters van een kinderdagverblijf dan aan zichzelf. Ga maar na. Zelf mogen ze de Kamasutrabeurs bezoeken, een spiegel boven hun bed hangen of elk weekend naar de parenclub. Doet niemand moeilijk over. Maar o wee als negen medewerksters van KieKeBoe met een naakte man op de foto gaan. Dan is de wereld plots te klein. Waarom eigenlijk?

Is het omdat je kind in een kinderdagverblijf stallen, diep van binnen niet goed voelt? Is het omdat je als ouder donders goed weet dat je op zo’n moment voor je carrière kiest, of voor dat heerlijk grote huis met de hoge hypotheeklasten – en niet voor je koter? Is het misschien zo, dat je dat knagende schuldgevoel vervolgens compenseert door absurd hoge eisen te stellen aan een kinderdagverblijf? En vind je daarom dat medewerksters zich niet alleen onder werktijd perfect dienen te gedragen, maar ook privé? Omdat voor jouw oogappeltje alleen het beste goed genoeg is?

Maar ja, het beste, dat ben jij natuurlijk zelf, als ouder. Maar jij hebt geen tijd. En daar herinnert die foto van de stripper je aan. Het gevoel dat je heel misschien tekort schiet. En dat is schrikken. Kiekeboe!

35 reacties op “Kiekeboe!”

 1. Haha geweldig dit. Zo verbaasde ik me laatst over boze moeders die schande spraken over een reclamefolder van de lokale scouting, waar per ongeluk een foto in stond van een kind die nogal enthousiast een vinger in de lucht stak. Geen duim dus! Hihi.

 2. een vrolijke fan

  Geweldige beschrijving van de Nederlandse bekrompenheid! Heb weer kostelijk genoten.

 3. Je slaat de spijker op zijn kop. Laten de ouders eerst maar naar hun zelf kijken. Voordat ze zo reageren. De kinderen hebben nu meer last van hun geschokte ouders en weten vast niet waarom het gaat.

 4. De bekende hypocriete reacties van mensen zonder kinderen.
  Lekker, zonder de verantwoordelijkheid van het ouderschap schieten op ouders.
  Louisa, moeder van twee volwassen zonen met vier kleindochters.

 5. En omdat ik de bui al zie hangen: Mijn zonen kunnen zich nanny’s veroorloven en ondersteunen dus andere gezinnen. Maar zij zullen zich nimmer in hun hoofden halen af te geven op het personeel van gesubsidieerde kinderopvangclubjes.

 6. Even denk ik dat Louisa ‘n grapje maakt, helemaal geen zoons heeft die zich nanny’s kunnen veroorloven. Maar ze meent echt wat ze hier opschrijft.
  Ik had liever gelezen dat haar zoons om 16.30u thui9s zijn, een stukje gaan fietsen met hun kinderen, blokken bouwen en tekenen. Dan mogen ze helpen in de keuken terwijl de papa’s het eten bereiden.
  Voor het slapen gaan leest hij ze voor, de kindjes lekker tegen hem aan gekropen. Zo vertrouwd en liefdevol.
  Mijn dochter, ja ik heb kinderen, heeft stage gelopen op een kinderdagverblijf. Er waren kinderen van 1,5jr die 2, 3, 4, en soms 5 dagen p.w. werden gebracht. Er werd er ook wel eens eentje vergeten, dan dacht papa dat mama hem op zou halen.. “En als hij thuis huilt stoppen we hem in bed”.
  Soms van 7.30u tot 18.30u.
  Waarom nemen die mensen niet gewoon een hond, of beter nog: een vissenkom. ‘n Hond vergt best veel tijd en aandacht, hoewel je daar ook ‘n hondennanny voor kunt nemen.
  Steun je ook nog andere gezinnen…
  Met dank aan Luuk voor deze fijne column!
  Schrijnend, deze vorm van kindaropvang(!) bleef bij een stageplek

 7. days of our lives

  Ik ben verheugd met de bijdrage van Louisa. Zij is een exacte afspiegeling van het soort ouder waar het stukje van Koelman over gaat. Altijd mooi om te zien dat mensen helpen een column te duiden, daar waar het wellicht beter is om te zwijgen.

  Opmerkelijk ook dat zij in deze spreekt over hypocrisie. Wil men meer weten over Louisa in elkaar steekt, klik dan op de bijgevoegde (wikipedia) link.

 8. @Day’s of our lives: Geen idee waar je het over hebt. Maar ach…je denkt natuurlijk dat ik de enige Louisa ter wereld ben ? Zo steek jij kennelijk in elkaar.

 9. Ach ja… het woord “nanny”(kinderjuffrouw) is kennelijk voldoende om de gemoederen hier te beroeren.
  Uiteraard speelt jaloezie hier een zeer grote rol !
  Ja, mijn beide zonen en hun vrouwen hebben een nanny.
  Die twee kinderjuffrouwen zijn zussen en intern bij de gezinnen van mijn zonen. Worden gerespecteerd en hebben het prima naar hun zin.
  Deze beide zussen hebben in de huizen van mijn zonen maken deel uit van het gezin. Zijn intern. Verdienen een prima salaris, zij kunnen sparen en geld overmaken aan hun familie in Indonesie. Want daar betalen zij de opleiding van twee broers van. In Indonesie. Noem het ontwikkelingshulp. Noem het afkopen van ons koloniaal verleden.
  Noem het wat je wilt, maar hoewel jullie er eigenlijk niets mee te maken hebben hecht ik er aan dit hier te vermelden.

  Prettige Koningsdag morgen. De nanny van Wim-Lex en Max betalen wij en niet zoals mijn zonen, uit eigen zak.

 10. Tja, dat mijn reacties mbt dit onderwerp niet gepikt worden kan ik begrijpen.
  Jaloers, niet waar ?

 11. Velen die hier reageren zijn absoluut niet in staat zich in te leven in anderen. Dat blijkt wel uit de reacties van Wens, Days enz en Theodoor. en daarmee zijn jullie geen haar beter dan de machthebbers in Den Haag.
  En waarom het gebruik van de Engelse taal ? Mag het ook in het Nederlands ? En nogmaals, de kinnesinne druipt er van alle kanten af.
  Zielig hoor.

 12. @Wens, zo nu nog even een reactie aan jouw adres: Wie zegt jou dat mijn zonen geen aandacht aan hun dochters besteden ? Ja, de dochters hebben kinderjuffrouwen. Maar daarom hebben mijn zonen ruim de tijd om na thuiskomst, fris en uitgerust de kindjes tegen zich aan te laten liggen, de dag door te nemen, voor te lezen, een verhaaltje te vertellen en ga zo maar door…
  Het komt er op neer dat de door mij geschetste familiesituaties zo onbekend zijn voor jullie boerenklompenreferentiekaders dat het weerstand wekt. Het zij zo.
  En o ja… morgen gaan mijn zonen met de dochters Koningsdag vieren hoor, net als Wim Lex, je weet wel, die heeft ook kinderjuffrouwen…

 13. OK dan, in NL: stop met je gewauwel. Je bent een vrouw die te veel praat. Terug naar je aanrecht!

 14. days of our lives

  Louisa, wat fijn om te horen dat jij, niet gehinderd door enige kennis, weet hoe iedereen in elkaar zit. Ga zo door! Vertel eens over je nanny.

 15. Laten wij even teruggaan naar de bron: Luuk Koelman. Schrijft columns, geeft daarin cursussen en geeft dit blog uit.
  Je kunt reageren. Dat doe ik. En vervolgens krijg ik een partij stront over mij heen van ongeletterde, gefrustreerde zielenpoten die, nauwelijks in staat zijn om te beseffen wat Luuk schrijft en deze blog als wc gebruiken om hun ongenoegens en jaloezie te plempen…. Die kretologie van Days en Theodoor… en niets anders in huis hebben dan dit. Zielig en tja, die agressie hoort er nu eenmaal bij….
  Sterkte.

 16. Eveline Duiven

  Ik kwam weer even koekeloeren, en blijf deze maar lezen. Zo scherp en koel! Ik zeg: puik stukkie weer.

 17. days of our lives

  Louisa: de bron heeft een mening. Daar mag je het mee eens zijn of niet. Jij lijkt wel bovengemiddeld moeite te hebben met deze, voor jou afwijkende, mening. Dit blijkt uit felle veroordelingen en totaal de plank misslaan over de achtergrond van schrijver en reageerders. Je gaat daarnaast ook nog eens fel in de verdediging door een beeld te geven van jouw manier van leven, waar niemand je naar heeft gevraagd en die waarschijnlijk ook niemand interesseert.

  Je toon, daar gaat het om.

  Kretologie van mij was tot op heden beperkt gebleven tot een oproep om te zwijgen. Omdat ik vind dat jij tegen je domme vooringenomenheid in bescherming moet worden genomen. Je bevestigt de column namelijk dubbel en dwars, terwijl je aangeeft dat dat je doel niet is. Mag ik dat dom van je vinden? Ja, dat mag ik.

  Nog een tip: misschien moet je het woordenboek erbij pakken om op te zoeken wat agressie is.

 18. @Day’s : Nou, dan constateer ik dat wij in ieder geval de volgende eigenschappen gemeen hebben: De verkeerde, aanmatigende toon, vooringenomenheid, zaken vermelden die er niet toe doen, agressie en domheid.

 19. En o ja Day’s…Voortaan zelf je reacties schrijven … niet iemand inhuren.

 20. En o ja kereltje (want aan je tekst te zien kan dit alleen maar geschreven zijn door een man) : Luuk schrijft regelmatig over conflicten elders ter wereld.
  Diep tragisch. Laten wij eens de hand in eigen boezem steken ( ik heb meer boezem dan jij , als mijn idee klopt dat je een man bent)…
  Zijn wij in Nederland nu eigenlijk wel een haar beter ? Proberen wij elkaar niet net zo hard de strot af te bijten dan elders ter wereld ?
  Wij hebben geen machetes, maar het vlijmscherpe zwaard van Het Woord. En dat gebruiken wij met vilein genoegen.
  Ik erken dat. Jij ook, Day’s ?
  En wat vindt onze broodschrijver Luuk hiervan ?
  (Je presenteert jezelf als broodschrijver, Luuk…)

 21. Gaat het hier nu ineens over de boezem van Louisa? Is het de moeite waard om deze te bespreken? Days Of Our Lives, stop met het voeren van deze dame ajb, dit levert in mijn mailbox slechts nieuwe verbale diarree als weerwoord op..

 22. @Theodoor, jij hebt je met je aanmerking over het aanrecht voor mij geplaatst bij de achterlijken.
  Dus de stront heb je over je zelf afgeroepen.

 23. “Much talking is the cause of danger. Silence is the means of avoiding misfortune. The talkative parrot is shut up in a cage. Other birds, without speech, fly freely about.”

  Saskya Pandita (man:-))

 24. Hallo Luuk !
  Mag ik jou als aanstichter van dit gebeuren even om je mening vragen ?Kijk, jij bakt broodjes en wij consumeren deze broodjes. Vervolgens gaan wij elkaar te lijf omtrent de smaak van de broodjes….
  Wat vind je er van ? Jij bent uiteindelijk (niet verantwoordelijk, begrijp mij goed !)maar als aanstichter van dit gelazer vind ik het toch wel belangwekkend wat jij als broodjournalist vindt van de resultaten van je baksels.

  Vriendelijke groet, Louisa.

 25. @Theodoor, als agressieve, maar toch wel goed opgeleide heb ik uiteraard even Saskia Pandita opgezocht.Och arme.Kijk, ik vel geen oordeel, maar wens je verder veel succes hiermee. Het lijkt mij geen pretje te leven in een land als het onze als je aanhanger bent van…zoiets…a;s dit….

 26. Nou Luuk, ik constateer dat “The rest silence is….

 27. Zo zo. Dit is de eerste keer dat ik hier kom. Uit pure belangstelling omdat ik de schrijfstijl van Koelman echt boeiend vind. Ik weet het , ik ben een ouderwetse tut.
  Overweeg een cursus te gaan doen. En nu tik ik dit item aan.
  Deze discussie, ik heb er geen woorden voor, het gaat mijn voorstellingsvermogen te boven. Zijn deze reageerders allemaal ‘leerlingen’ geweest van Luuk?

 28. Luuk Koelman

  @ Joyce: nee hoor!

  @ Louisa Ik lees alles en denk er het mijne van. En wat dat is, doet er niet toe. :p

 29. days of our lives

  Joyce, bedankt voor je compliment.

  Ik ben geen leerling van Luuk geweest, en ook huur ik niemand in om namens mijzelf tekst te schrijven. Zou een gemiddelde simpele ziel als ik niet in staat kunnen zijn om zonder cursus ook wat neer te zetten in een discussie?

 30. Lehti Paul

  Ben altijd benieuwd wie van de reageerders nu echt met stoom uit de oren en wit schuim om de mond op een toetsenbord hamert, en wie glimlachend geniet van dit soort discussies, die, laten we wel zijn, een paar Engelse woordejes daargelaten, verder in correct Nederlands worden gevoerd. Mooie woordkeus van alle partijen. Maar om even op Koelmans stukje terug te komen:
  De meest hardnekkige vooringenomenheid is niet dat een kinderoppas zich verre hoort te houden van zoiets als een blote man, maar vooral dat wat er tussen de regels staat. Namelijk dat kinderen altijd beter af zouden zijn bij hun ouders. Waar staat dat? (behalve in weekbladen en zoetsappige reclames) Ik schreef het elders hier ook al: het meeste leed doet men elkaar juist binnen het gezin aan. Welke hier meelezende ouder heeft ooit een groep kinders urenlang voor het beeldscherm zien hangen op een kinderdagverblijf? of zich verbaast over hoe wel opgevoed hun kind zich daar aan tafel gedroeg? … en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het beeld van voorlezende papa’s en lachende kokende moeders is zo hardnekkig, daar is geen kruid tegen gewassen. Altijd weer dat argument dat je kind bij de oppas is omdat de ouder een dik huis wil. Niemand die zich serieus afvraagt of het misschien ook gezond zou zijn voor zo’n kind? Zodat het bevrijd is van huiselijke ruzies, dwangmatige moeders of aan twitter verslaafde vaders. In Frankrijk is het normaal dat mensen fulltime werken. Hier wordt je als moeder gevraagd ‘of het niet veel is om vier dagen te werken….voor de kinderen.
  En als een nanny je kind opvoedt, waarom is dat dan slechter dan dat jij als ouder dat zou kunnen? Best arrogant als je er over nadenkt: ik heb na een lekkere wip een kind op de wereld geschopt en daarmee ben ik tevens het beste gezelschap dat het zich kan wensen…ik betwijfel het heel erg vaak. Maar in de media en ook in deze blog en in alle reakties lijkt daarover een eensgezinde overeenstemming te zijn. Toch vreemd.

 31. Een wat late reactie, maar Lehti PAul snapt wat ik bedoel.
  En nanny, opgenomen in het gezin, die wordt gewaardeerd en gekoesterd, goed contact heeft met de ouders..is goud waard , ook voor de kinderen.
  Maar weet je. LP ?
  Dit concept past niet in het conservatieve plaatje en wordt daarom afgewezen in onze moeradelta.

 32. Lehti Paul

  ‘moeradelta’ Vertyping of niet? Deze moer die haar kinders net in bed heeft vindt ‘m leuk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *