Khalid de koppensneller

Khalid K. (37) komt uit Irak. Van 2002 tot 2012 woonde hij in Almere. Op de foto die op Twitter opdook, zit hij gehurkt met een mes in de hand. Voor hem op de grond liggen vijf afgesneden hoofden. Commotie alom, want op het eerste gezicht is het een meer dan gruwelijke foto. Dagblad Trouw noemt het „concreet bewijs dat een djihadist uit Nederland betrokken is bij onthoofdingen in Syrië.” Apart.

Want wie de foto goed bestudeert, ziet niet één bloedspetter op de jurk van Khalid. Bovendien is het mes in zijn hand nauwelijks groter dan een aardappelschilmes. Hartstikke handig om piepers mee te jassen, maar veel te klein om hoofden mee af te snijden. Geen idee hoe je met zo’n dingetje een nekwervel doormidden zaagt.

Al kan ik me de entourage prima voorstellen. Pronken willen ze, die Westerse djihadisten, op de sociale media. Dus haal je vijf hoofden uit de vriezer, besprenkelt ze met bloed en legt ze netjes neer zodat eenieder ermee op de foto kan. Ook Khalid, in zijn keurig gewassen en gesteven soepjurk. De fotograaf duwt hem een mes in de hand. En klik, daar hebben we de foto waarover de PVV deze week maar liefst vijf (!) schriftelijke Kamervragen stelde. De partij verneemt graag hoe minister Opstelten ervoor denkt te zorgen dat deze djihadist uit Almere „nooit meer voet op Nederlandse bodem zet.”

Welnu, laat ik die Kamervragen maar beantwoorden. Welgeteld drie minuten googlen leert dat Khalid al in 2012 zijn verblijfsvergunning is ontnomen. Ook heeft hij een inreisverbod voor de hele Europese Unie aan de broek. Maar ja, de PVV was zo druk met het tikken van Kamervragen (kosten voor de belastingbetaler: 3750 euro per stuk, ik zeg het er maar even bij) dat het daar de tijd niet voor had. Of: de PVV wist dit óók, maar hé, in de verkiezingsweek laat je een dergelijk PR-momentje niet aan je neus voorbij gaan.

Wat ik ook binnen drie minuten vond: Khalid K. was vóórdat hij djihadist werd, al mesjokke. Volledig arbeidsongeschikt en onder de medicijnen tegen claustrofobie en schizofrenie. Of hij die nog slikt? Meneer twittert kiekjes van zichzelf, vanuit Syrië. Zoals een foto waarop hij naast een lijk zit, kalasjnikov op schoot, de Koran lezend. Dat doet hij overigens op eigen kosten, want sinds zijn verblijfsvergunning is ingetrokken, is ook de arbeidsongeschiktheidsuitkering stopgezet.

Dus… Ik stel voor dat minister Opstelten in zijn schriftelijke beantwoording van de Kamervragen enkel verwijst naar deze column. Scheelt ons als samenleving 5 x 3750 = 18.750 euro. Geen dank, graag gedaan. Slechts drie minuten werk.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!