Keurige Cristel

Als grootste internetprovider van Zeeland schrijven wij u deze brief. In een over twee pagina’s uitgemeten artikel in het Algemeen Dagblad („Wat bezielde keurige Cristel?”) lazen wij over u. Kort samengevat: drie jaar lang heeft u een tiental inwoners in uw Zeeuwse woonplaats Koewacht kwetsende brieven doen toekomen. Handgeschreven, maar anoniem. Zo deelde u een buurvrouw mede dat haar schoondochter „een dikke kont” heeft. Aan een andere dorpsgenote schreef u: „ik hoop dat je baby niet zo’n rotkop krijgt als jij.” Elk schrijven eindigde u met de zinsnede „Wat een armoede zeg, tjonge jonge.”

U liep tegen de lamp toen – na uitvoerig politieonderzoek(!) – uw handschrift werd herkend. U bekende direct en zei dat dit uw manier was om „kleine ergernissen” te ventileren. Inmiddels bent u landelijk nieuws en berichten media – ja, zelfs de NOS – over u. Dat een keurige dame van 51, met baan, man, dochter en kleinkind, anoniem dorpsgenoten beledigt! Iedereen is het er over eens: dit is ziek en niet normaal. U heeft hulp nodig. Welnu, die hulp bieden wij graag, voor slechts enkele tientjes per maand. Uit onze gegevens blijkt namelijk dat u geen internetaansluiting heeft. Mogen wij vragen waarom niet? Voor het ventileren van frustraties is internet niet alleen sneller (één druk op de knop), maar ook goedkoper (nooit meer postzegels kopen) en het biedt zoveel meer mogelijkheden!

Zo staat het u bijvoorbeeld vrij op Twitter en Facebook te melden dat iedereen bij u in de straat een dikke reet heeft. Dit kan geheel anoniem. Desgewenst kunt u daar afbeeldingen bij plaatsen of op Instagram fotocollecties aanleggen van de achtersten van uw mede-Koewachters. Daarnaast is het op bijvoorbeeld internetfora een goed gebruik iedereen die het niet met u eens is, te kleineren. Krijgt u in real life de politie achter u aan wanneer u een dorpsgenote schriftelijk meldt dat zij foeilelijk is, online kunt u haar met een gerust hart een nekschot, de tyfus of elke vorm van kanker toewensen. Niemand vindt dat vreemd.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 28 procent van alle internetters regelmatig „trollt”, zoals deze vorm van treiteren wordt genoemd. Dat betekent dat in uw 4233 inwoners tellende dorp minstens duizend personen dezelfde hobby hebben als u. Alleen hebben zij hun liefhebberij gedigitaliseerd. Dus ga mee met uw tijd, kom ook online en leef u uit! Niemand die zich dan nog afvraagt wat u, keurige Cristel, bezielt.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!