Keukenkampioen

Het jonge stel blijft staan bij de eerste de beste keuken, direct naast de ingang van de keukenboer. ‘Showroommodel! Korting tot wel 70%!‘ staat op het kartonnen bordje dat aan de kraan hangt. De jongeman draagt een witte coltrui. Hij staart naar het bordje. Dan laat hij zijn blik over de showroomkeuken glijden, doet een stap naar voren, hurkt en opent de oven.

“Wat zie je?” vraagt zijn vriendin. Ze heeft grote oorbellen in.
“Niks,” antwoordt de jongen. Hij sluit de oven weer. “Nou ja, een oven,” zegt hij dan.
Beiden staren zwijgend naar de kastenwand boven het aanrecht.

“Een mooie, lichte keuken,” zegt de verkoper plots. Hij is het stel in de rug genaderd. “Met grote handige laden en een composiet blad dat enorm makkelijk is schoon te houden.” Het stel kijkt hem aan. “Niet alleen een mooi plaatje, maar ook nog eens heel erg functioneel.” De verkoper knikt ter zelfbevestiging. “Aanradertje hoor. Heeft drie maanden in onze showroom gestaan, maar niets geleden.”
“Het is een keuken hè,” zegt de jongeman. Hij neemt de verkoper in zich op. Een dikke man in een iets te krap confectiepak, met de geur van Old Spice om zich heen.

“Geweldig om in te koken,” zegt de verkoper. Hij knipoogt naar de vriendin.
“Wat kost zo’n keuken nou?” vraagt de jongeman, wijzend op het kartonnen bordje.
“Het is dus een showroomexemplaar hè,” antwoordt de verkoper. “Daar heeft u geluk mee. Nou en of.” Hij gaat er eens goed voor staan. Benen breed en de armen krachtig over elkaar. Het colbert spant zich in de schouders. “Geïntegreerde vaatwasser,” zegt de verkoper dan. Hij knikt nog maar eens en fluit zachtjes tussen zijn tanden.

Gedrieën staren ze nu naar het showroommodel. De verkoper trekt geroutineerd zijn broek op. “De prijs dus. Dan moet ik even bij mijn chef informeren hoe hoog de korting op dit model is. Heeft u een momentje?”

Het stel knikt. De verkoper loopt een tiental meters naar achteren en verdwijnt door een open deur waarop ‘kantoor’ staat. De jonge vrouw kijkt hem na en schiet dan in de lach. Ze wenkt haar vriend. “Kijk eens.” Ze wijst op de spiegelende achterwand van een andere keuken. “Je kunt zo zijn kantoortje in kijken. Die man is alleen.”

Beiden gniffelen.

Daar is de verkoper weer. Hij maakt een montere indruk. “Zeventig procent!” Hij is tussen het stel in gaan staan en heeft nu iets weg van een quizmaster. “Fantastisch! 4990 euro en dan krijgen jullie er gratis een design fritespan bij. Kopje koffie?”

“Nee, dank u wel,” zegt de jongeman. Het jonge stel loopt richting uitgang. De ogen van de verkoper schieten als stekelbaarsjes heen en weer. Dit heeft hij nog nooit meegemaakt. “U mag natuurlijk ook een tegenbod doen,” roept hij het stel na. Maar het zachte sluiten van de schuifdeur is hem voor.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!