Schrijven is een kwestie van kijken

Schrijven is een kwestie van kijken, écht kijken. Laat ik een voorbeeld geven. Stel, je wilt een nieuwe laptop kopen. Je surft jezelf een breuk en wint overal informatie in. Je wikt en weegt.

Op een avond ga je bij een vriend op bezoek. Zijn laptop staat op de keukentafel. Ik weet zeker dat jij op dat moment met heel andere ogen naar die laptop kijkt dan wanneer je niet op zoek was geweest naar een nieuwe. Al die andere keren zag je de laptop niet, simpelweg omdat je er niet naar op zoek was.

Leer jezelf die beroepsdeformatie van het kijken aan. Cultiveer het!

Stap eens samen met een goede vriend(in) een café binnen, kijk tien minuten goed om je heen en begin elkaar daarna vragen te stellen: hoeveel mensen zitten er aan de bar? Draagt de barvrouw een bril? En heeft ze een staart in of haar haren los hangen?

Hoe vaker je dit ‘spel’ speelt des te minder je ontgaat, dus: des te meer je ziet! Het is een geweldige training in kijken. Er valt zoveel te zien!

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!