Kanjers

Erica Terpstra. Nu heel Nederland een breedbeeldtelevisie heeft met een diameter van minstens 109 centimeter, zien we haar verdacht vaak voorbij komen. Zo was ze laatst prominent aanwezig op de officiële uitzwaaiparty van de Nederlandse Olympische ploeg. Het vijf minuten durende televisie-item telde vier minuten Erica en één minuut Olympische sporters.

Dat is Erica ten voeten uit. De voormalige diva van de VVD heeft een zesde zintuig voor media-aandacht. Dat is al zo sinds begin jaren tachtig. Toen werd Erica als Kamerlid wereldberoemd in heel Nederland dankzij het legendarische programma AVRO’s Sterrenslag. Ik zal nooit vergeten hoe ze tijdens de bakfietsenrace eerst Ron Bransteder schepte, om vervolgens in de chicane de macht over het stuur te verliezen en linea recta de hooibalen in te stuiteren. Erica bleef ongedeerd, al duurde het wel drie uur voordat de brandweer haar weer overeind had. Uiteindelijk moest er een shovel aan te pas komen.

Tegenwoordig is Erica het boegbeeld van de Nederlandse topsport. Niemand kan de komende tijd om haar en het Holland Heineken House heen. Vooral de Olympische sporters niet. Hun taak is het bij iedere huldiging gezellig met Erica mee te hossen. Kanjers zijn het! Tenminste, zolang ze maar geen politieke statements maken. Vrijheid van meningsuiting? Nu even niet. Terpstra: “wie die regels te knellend vindt, kan niet mee naar Peking”.
Maar wat maakt het ook uit? Erica is zo’n heerlijk warm mens. Een topwijf. En wat gaan we van die vrouw genieten! Erica in een soort van oranje burka, zonder capuchon. Lekker gek! Hopla, daar vliegt ze weer een van haar kanjers om de nek. Plak of geen plak, het maakt niet uit. Zolang er maar een camera in de buurt is.
Als het aan Erica ligt, maken we er met zijn allen een geweldig festijn van. Gelijk heeft ze. Altijd maar dat gezeur over vrijheid van meningsuiting. Wie maalt daar nu om? Zolang Geert Wilders geen hardloper is, is er niets aan de hand.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!