Stel, je bent de leadzanger van een Haagse rockband en je vrouw ligt op sterven. Ze heeft borstkanker. Wekenlang zit je aan haar ziekbed. Terwijl de kanker haar lichaam wegvreet, lees je uit machteloze woede alles wat los en vast zit over die verschrikkelijke ziekte. Ja, je leest zelfs het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Daarin wordt aangetoond dat tienermeisjes die roken, zeventig procent meer kans hebben om op volwassen leeftijd borstkanker te ontwikkelen. Je schrikt. Je denkt aan al die bakvissen die avond aan avond smachtend naar je opkijken wanneer je op het podium je kunstje doet. Je denkt: de dood van mijn vrouw mag niet voor niets zijn geweest.

Eén dag na haar overlijden breng je een aandoenlijk nummer over haar uit. Heel Nederland pinkt een traantje weg. De opbrengst van de single (ruim een kwart miljoen euro) doneer je aan KWF Kankerbestrijding. Meer kan je niet doen.

Maanden verstrijken. Dan klopt vloeitjesfabrikant Mascotte bij je aan. Of zij jouw rockband mogen sponsoren. Je stemt toe. Waarom, dat weet niemand. Onwetendheid? Geldgebrek? Arrogantie? Wie zal het zeggen. De extra nullen op je bankrekening voelen in ieder geval goed.
Toch knaagt er iets. Je surf naar de site van Mascotte . Daar kunnen je fans kaartjes winnen voor de voorpremière van je nieuwe cd die in april uitkomt. Om op de site te komen, moet je invullen of je ouder bent dan 18 jaar. Dat is netjes, denk je nog. Mascotte kent zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Je vult in dat je jonger bent dan 18 jaar, gewoon om eens te zien wat er gebeurt, en komt vervolgens automatisch op de site van K3 terecht. De boodschap is duidelijk: roken past helemaal bij de echte Kane-fan. Wie niet rookt kan maar beter naar de deuntjes van K3 gaan luisteren.

Wat nu? Als aflaat ga je eens wat vaker naar het graf van je vrouw. Je legt haar uit dat vloeitjes officieel niet onder de Tabakswet vallen en dat je er dus rustig reclame voor mag maken. En dat er ook mensen zijn die vloeitjes alleen gebruiken wanneer ze zich snijden tijdens het scheren. Ja, eigenlijk is het best wel oké dat in elk filiaal van de Free Record Shop speciale doosjes Mascottevloei te koop zijn, met daarop het logo van jouw band. Leuk voor de fans.

Maar intussen zwelt van alle kanten de kritiek aan. Je begrijpt er niets van. Hoezo roken promoten? Boos stuur je een persbericht de wereld in. Je schrijft dat je alle verwijten ‘ongefundeerd en buitengewoon kwetsend’ vindt. Je legt niet uit waarom. Liever gebruik je de rest van het persbericht om nog eens te vertellen wat er allemaal te winnen valt dankzij Mascotte. Vierentwintig kaartjes voor een exclusief bezoek aan de oefenruimte van Kane, die op de website van Mascotte als the Holy Ground wordt omschreven.

Arme Dinand, je begrijpt niets van alle kritiek. Maar hopelijk begrijp je wel dat Mascotte met the Holy Ground niet het graf van je vrouw bedoelt.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.