Kane

Stel, je bent de leadzanger van een Haagse rockband en je vrouw ligt op sterven. Ze heeft borstkanker. Wekenlang zit je aan haar ziekbed. Terwijl de kanker haar lichaam wegvreet, lees je uit machteloze woede alles wat los en vast zit over die verschrikkelijke ziekte. Ja, je leest zelfs het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Daarin wordt aangetoond dat tienermeisjes die roken, zeventig procent meer kans hebben om op volwassen leeftijd borstkanker te ontwikkelen. Je schrikt. Je denkt aan al die bakvissen die avond aan avond smachtend naar je opkijken wanneer je op het podium je kunstje doet. Je denkt: de dood van mijn vrouw mag niet voor niets zijn geweest.

Eén dag na haar overlijden breng je een aandoenlijk nummer over haar uit. Heel Nederland pinkt een traantje weg. De opbrengst van de single (ruim een kwart miljoen euro) doneer je aan KWF Kankerbestrijding. Meer kan je niet doen.

Maanden verstrijken. Dan klopt vloeitjesfabrikant Mascotte bij je aan. Of zij jouw rockband mogen sponsoren. Je stemt toe. Waarom, dat weet niemand. Onwetendheid? Geldgebrek? Arrogantie? Wie zal het zeggen. De extra nullen op je bankrekening voelen in ieder geval goed.
Toch knaagt er iets. Je surf naar de site van Mascotte . Daar kunnen je fans kaartjes winnen voor de voorpremière van je nieuwe cd die in april uitkomt. Om op de site te komen, moet je invullen of je ouder bent dan 18 jaar. Dat is netjes, denk je nog. Mascotte kent zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Je vult in dat je jonger bent dan 18 jaar, gewoon om eens te zien wat er gebeurt, en komt vervolgens automatisch op de site van K3 terecht. De boodschap is duidelijk: roken past helemaal bij de echte Kane-fan. Wie niet rookt kan maar beter naar de deuntjes van K3 gaan luisteren.

Wat nu? Als aflaat ga je eens wat vaker naar het graf van je vrouw. Je legt haar uit dat vloeitjes officieel niet onder de Tabakswet vallen en dat je er dus rustig reclame voor mag maken. En dat er ook mensen zijn die vloeitjes alleen gebruiken wanneer ze zich snijden tijdens het scheren. Ja, eigenlijk is het best wel oké dat in elk filiaal van de Free Record Shop speciale doosjes Mascottevloei te koop zijn, met daarop het logo van jouw band. Leuk voor de fans.

Maar intussen zwelt van alle kanten de kritiek aan. Je begrijpt er niets van. Hoezo roken promoten? Boos stuur je een persbericht de wereld in. Je schrijft dat je alle verwijten ‘ongefundeerd en buitengewoon kwetsend’ vindt. Je legt niet uit waarom. Liever gebruik je de rest van het persbericht om nog eens te vertellen wat er allemaal te winnen valt dankzij Mascotte. Vierentwintig kaartjes voor een exclusief bezoek aan de oefenruimte van Kane, die op de website van Mascotte als the Holy Ground wordt omschreven.

Arme Dinand, je begrijpt niets van alle kritiek. Maar hopelijk begrijp je wel dat Mascotte met the Holy Ground niet het graf van je vrouw bedoelt.

48 reacties op “Kane”

 1. Dirk van D.

  Auw, die laatste zin is weer zo’n typische Koelman-veeg-uit-de-pan-afsluiter. Chapeau!

 2. Och. Ik snap de ophef niet zo. In deze hele hetze zijn tieners opeens weer hompen klei die zich door een band zouden laten leiden bij het wel of niet gaan roken. De hele discussie die zich over het hoofd van de tienermeisjes (u weet wel, die ENORME doelgroep voor shag) afspeelt, mist nogal wat nuance.

  Nederland laat zich opruien om massaal op de achterste benen te gaan staan over zoiets onbenulligs. Het bekt zo lekker: “Huuuuuh!! Eerst geld geven aan de kankerstichting en nou laat-ie zich sponsoren door vloetjes! Huuuuuh!” Alsof niet zo’n beetje iedere beroepsmuzikant in Nederland vroeg of laat tabaksgesponsorde activiteiten tegenkomt. Alsof je gaat roken om maar Kane-vloeitjes te kunnen gebruiken.

  Ik wind me persoonlijk meer op over Karin Bloemen die een apart huis heeft voor haar jurken, terwijl er in Nederland zoveel daklozen zijn! En LPF-er die, door zijn vlotte bril, de hele opticien-branche een raar rechts tintje geeft. En die advertenties met die zangeres Do, waardoor al die kinderen allerlei cursussen gaan volgen die ze nooit afmaken, wat dacht u dat dát allemaal kost!

 3. Hé, Poppekop, in Nederland kun je geen droog brood verdienen als muzikant. Zonder sponsoring is er helemaal niks te Kanen…

 4. “Zonder sponsoring is er helemaal niks te Kanen…

  alsof dat betekent dat je je maar door jan en alleman moet laten sponsoren, zonder goed te kijken naar de identiteit van de sponsor. Geld is ook maar betrekkelijk, hoor!

  Trouwens, goede column, want rechtlijnigheid is belangrijk!!!

 5. Nog iets dat knaagt. Het uitbrengen van een singeltje 1 dag na het overlijden, betekent dat het hele creatieve en logistieke proces al dagen, zoniet weken van te voren opgestart moet zijn. Mijn hoofd zou er niet naar staan aan het ziekbed.

 6. Berend Akrobat

  Tijdens het ziekbed van een geliefde bezig zijn met een creatief proces kan misschien wel therapeutisch gewerkt hebben.

  Verder getuigt het van behoorlijke hypocrisie om de Kankerstichting te steunen en vervolgens geld terug te verdienen met een aan roken gerelateerd artikel.

 7. **Hé, Poppekop, in Nederland kun je geen droog brood verdienen als muzikant**

  Dan ga je toch een normale baan zoeken, gesubsidieerde kunstenaar dat je er bent

 8. he hoof dacht je nou echt dat kane nix verdiend?
  die gasten touren over de hele wereld en zijn echt niet arm. hadden ze geen andere sponsor kunnen kiezen , bijv heineken? ze hebben toch maatschappelijke verantwoordelijkheid.

 9. Het creatieve proces is een ding, maar je moet ook deals sluiten met productiebedrijven, drukkers, distributeurs, etc,etc. Daar is het management voor, zul je zeggen, maar overleg is regelmatig nodig. Nogmaals, mijn hoofd zou er niet naar staan. Maar we zijn allemaal anders, zullen we maar zeggen.

 10. Het singletje voor hoeheetzeookalweer vond ik al een beetje een nare bijsmaak hebben, maar nu ik lees dat hij het een dag na haar overlijden uitbracht weet ik het zeker; Dinand is een mediageile egocentrische klootzak.

 11. @Jans: “Dinand is een mediageile egocentrische klootzak.”…. Vreemd genoeg denken zijn bandleden dat ook te denken, maar mogen ze dat niet uiten, omdat ze anders op straat geflikkerd worden… heel naar mannetje, die Dinand, met die kikker in zn strot 😀

 12. Waanzinnige column. Waanzinnig. Schitternd. Treffend. IK had het zelf niet beter kunnen verwoorden 😀

 13. @jakkes vd wal: Tourt Kane over de hele wereld? Als ze op vakantie gaan zeker?

  Het management van Kane is gewoon niet slim bezig geweest. Dat snappen ze zelf ook wel. Maar ze gaan niet de verse vette sponsor afvallen. Da’s logisch. En verder heeft Hoof natuurlijk gelijk. Iedere muzikant komt op de een of andere manier wel in aanraking met sponsoring door tabaksgasten.

 14. Heet zoiets tegenwoordig een journalist???

  Ik dacht eigelijk meer aan een mediahond die alleen ‘zever’ schrijft!!

  Slecht… heel slecht… en dan vooral U!!!

 15. Nou sta ik er iets dichter bij dan de meeste anderen, en ik vind dit niet kunnen. Wat een oordelen. Laat die man toch in zijn waarde. Geloof me, verdriet heeft hij meer dan genoeg.

 16. Prima column. Smakeloze actie van die vent, die blijkbaar zijn gestorven vriendin allang vergeten is.

 17. Garden of Decay

  Hee Luuk , prima column hoor… Mascotte is zowieso kutvloei, Kane maakt tyfus-herrie en Guusje was een lekker wijf!

 18. beste verhaal wat ik over kane gehoord heb is wel dat van dinand geweigert werd in een discotheek, en zei, WEET JE WEL WIE IK BEN tegen de portier..
  en die zei toen, JA EN HET IS LASTIG ZINGEN ZONDER TANDEN HOOR! hahahahahahahaha
  fuck kane fuck die u2ripoff FUCK MASCOTTE!
  rizla is veel beter

 19. waarom niet alle artiesten aanvallen die wel eens met de tabakindustrie te maken hebben gehad? Waarom zo op de man spelen en spotten met iemands verdriet? Maar inderdaad hoor…..het moet niet gekker worden met shagrokende tienermeisjes. En schande dat dinand de rest van zijn leven geen kankerstichtingambassadeur is geworden. Maar wat is er ooit gebeurd met eigen verantwoordelijkheid?

  Dat hij een jaar oud nummer een dag na haar dood uitbrengt, heeft weinig met een creatief proces naast haar sterfbed te maken en waarschijnlijk is dit ook in overleg met haar geweest. En dan nog, wie zijn wij daar over te oordelen.

 20. Ik geloof dat je bij iedere sponsor wel een reden kan zoeken waarom het niet kan. In het geval van Mascotte lijkt het misschien dicht bij huis, maar alleen omdat alle verschillende soorten kanker op één grote hoop worden geschoven.
  Je kunt ook kanker krijgen van alcohol, uitlaatgassen, kleurstoffen in kleding en een ongezonde levensstijl. Dus Kane is snel door z’n mogelijke sponsors heen.

  Het verband tussen roken en kanker is wel aangetoond, maar het verband tussen vloeitjes met Kane-logo en de dood van de vrouw van Dinand is een door de media geconstrueerde schijn-tegenstelling.

  En in het geval van een column ter meerdere eer en glorie van de schrijver ervan, die zo mooi verontwaardigd is voor ons allen. Denkt-ie.

 21. Enjahoor, daar gaan we weer met de landelijke verontwaardiging. Spijker maar aan het kruis, want wij weten het allemaal beter. Wie van jullie kent de leden van Kane persoonlijk? Wie van jullie kent de beweegredenen van de band om zich te laten sponsoren door mascotte? Wie van jullie weet hoeveel verdriet Dinand wel of niet heeft? Wie kent het echte verhaal van begin tot het eind? Zijn jullie allemaal van die brave borstjes met heilige principes? Hypocriet gedrag. Weer ergens een half verhaal gehoord en daar gaat iedereen weer.
  Bah. Hou er toch eens mee op.

 22. Ik denk dat als Kane dit besluit over zou kunnen doen ze dit nooit meer zouden doen. Ik denk dat mascotte met deze negatieve berichtgevingen ook niet blij is..
  wellicht komt er een wijs besluit van beiden….

 23. Kane , dinad en gevolg, zijn geld geil. Ze hebben zo veel succes dat ze die poen niet nodig hebben. Ze zeggen van wel omdat ze ander maar 1 auto hebben en niet kunnen kiezen tussen 2 auto’s. Kane is heel goed in muziek te jatten van u2, maar niet in nadenken…2 wijven verloren aan kanker maar kenelijk kan hij al niet meer denken door de rook om zijn kop.. sukkel

 24. Denk bij Kane meteen aan eten…
  eh,eh
  Is er nog wat te kane? En dat je dan wat papiertjes krijgt.
  Hadden ze in de steets geloof ik. Papieren vreten.
  Daar hebben ze op schiphol vaak last van.
  Dat die gasten tijdens hun vlucht de papieren opvreten…

 25. Ko van Dijk

  Meneer Koeman, dat u een antiroker bent zal ik u niet kwalijknemen maar nu gaat u beslist te ver. U doet voorkomen of borstkanker direct gerelateerd is aan roken en dat is nog nimmer wetenschappelijk bewezen.

  Begrijp me goed, ik ben geen fan van Kane en nog minder fan van die arrogante Dinant. Hebben we nog iets met elkaar gemeen. Voor de rest is uw column een stuk riooljournalistiek van de bovenste plank. Ik was van plan omdat volgens goed jourmalistiek gebruik, uitvoerig hier te onderbouwen maar ik vrees daarmee bij u mijn tijd te verdoen.

 26. Ko van Dijk, Koelman refereeert aan een artikel in The Lancet waarin gewag wordt gemaakt van een verband tussen roken en borstkanker. uw opmerking dat ‘dat nog nimmer wetenschappelijk bewezen is’ klopt dus niet. Het is waarschijnlijk dat vrouwen die roken significant meer kans hebben op borstkanker dan niet rokers.
  Verder zijn de opmerkingen ‘dat je dan iedere muzikant wel aan het kruis kunt nagelen’ loos. Het gaat hier specifiek om Kane, een band die de schijn heeft doen ophouden erg tegen kanker te zijn. Ze hebbenm zelfs 250.000 euri gedoneerd aan de kankerbestrijding.
  Dat ze zich nu laten sponsoren door Mascotte, een product wat alleen gebruikt kanb worden in combinatie met kankerverwekkende tabak, is stuitend. Maar het staat los van muzikanten die gesponsord worden of andere producten die ook schadelijk zijn. Het staat zelfs los van ‘eigen verantwoordelijkheid van TMF-sletjes’.
  Het gaat om het hypocriete gebaar dat Kane maakt. Tegen kanker zijn, principieel ‘tegen’-zijn dus, betekent ook tegen de tabaksindustrie zijn. Anders kun je onmogelijk tegen kanker zijn. Je gaat ook niet een geel armbandje dragen terwijl je ff lekker een peuk opsteekt.

  verder moet mij van het hart dat Rizla-rood een stuk beter rolt, plakt en brandt.

  Kane, twee letters verwijderd van kanker.

 27. Ik vind dit echt een hele ZIEKE berichtgeving!Dat iemand zo LAAG kan zijn om dit op te schrijven!Jullie hebben geen idee waar jullie het over hebben!Wat KANE en Dinand doen dat moeten ze toch zeker zelf weten.Jullie zijn niet eens KANE-fans en jullie hebben er dus ook geen fuck mee te maken en even voor de duidelijkheid:Wij KANE-fans hebben er niks op tegen!

 28. normaal erg blij met een nieuw stuk, deze vind ik slap en makkelijk…

  en de single is de dag na het overlijden OPGENOMEN en twee weken later UITGEBRACHT. ik kan me voorstellen dat die tijd is gebruikt voor de diensten van de eerder genoemde “productiebedrijven, drukkers, distributeurs, etc,…” blijf bij de feiten jongens…

 29. De single Dreamer heeft Dinand geschreven voor hun trouwdag in september 2003. Hij besloot het na haar overlijden uit te brengen als ode voor haar.. Geen snelle gelikte media kraker maar een ode van liefde.

 30. Oja wat Chantal ook al zegt.. De kanefans zijn tot nu toe juist de enige die niet vallen over deze kwestie..

 31. ‘De kanefans zijn tot nu toe juist de enige die niet vallen over deze kwestie..’

  Nee, dat verschijnsel heet cognitieve dissonantiereductie.

 32. Ik vind het best dat hij zich laat sponsoren door de vloeitjes fabrikant.
  Roken is uit en denk maar niet dat jeugdigen zo snel shag roken.
  Eerder maak ik mij zorgen om het drank gebruik wat meer en meer omgaat bij de jeugd.
  Valt ook heel de wereld over Veron, een topsporter die zich laat sponsoren door Alcohol te promoten?

  Sorry, ik ben geen Kanefan, voor de verandering….

 33. Ik hoop dat Dinand een rechtzaak gaat aanspannen… niet om te winnen… maar zodat veel meer mensen deze geweldige collumn zullen lezen !!
  Dinand is bagger, met zijn gemaakte stemmetje… alles wat die sukkel doet is bedacht (tot en met dat walgelijke stemmetje aan toe). Er is niets spontaan of gevoelig aan die sukkel. Vandaar dat hij het gemiste geld dat hij aan de Kankerstichting gaf nu weer handig wil terugverdienen aan de verkoop van kankerverwekkende vloei.

  De muziek is soms wel ok… maar de looser die de teksten uit schijt achter die aardappel in zijn keel vandaan zou eigenlijk moeten vakken vullen bij de Aldi. Leert hij eens hoe het is om door je werkgever als stront te worden behandeld. Net als dat hij dat doet bij de bandleden. Niet voor niks dat die elke keer vertrekken….

 34. en geef die portier die Dinant geweigert heeft aan de deur een lintje ! Ik zou ook niet willen dat de sfeer wordt bedorven als zo’n kut arrogante bal je tent in komt stappen.

  (mischien kan Dinant wel beter zingen zonder tanden in zijn bek…)

 35. Dinand (cs) is gewoon niet handig geweest en heeft zich de (bijna) collectieve verontwaardiging zelf op de hals gehaald. Het hebben van deze vliesdunne (sic) sponsor op zich is natuurlijk nog niet zo’n drama, maar als dat komt na de omstandigheden met zijn vrouw & het KWF, is dit overduidelijk een slecht idee.

  Dat een columnschrijver daar eens lekker over tekeer gaat lijkt me wel OK (evenals het feit dat je het daarmee niet eens bent).

  En dan nog even deze:
  – – – – –
  Hé, Poppekop, in Nederland kun je geen droog brood verdienen als muzikant. Zonder sponsoring is er helemaal niks te Kanen…

  Gepost door Hoof op februari 17, 2005 11:44 am
  – – – – –
  Hierop zeg ik: er zijn andere sponsors. Als een groep niemand kan krijgen, ze zijn zelf niet in staat genoeg geld te kunnen genereren en ze zijn tenslotte niet interessant genoeg voor cultuursubsidie…. Tja, jammer dan. Ga iets anders doen want slechts weinigen zitter er op te wachten.

  Smekke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top