Johnny moet niet zeuren

We gaan het meemaken in de Tour. Johnny Hoogerland gaat vandaag heel mooi afzien, want daar houden de mensen van. Met 33 hechtingen in zijn bilnaad drie cols op fietsen, Zeeuwse Johnny kan dat. Hij gaat lijden zoals alleen Jezus dat kon – maar dan de moderne variant.

Leed Jezus voor onze zonden? Johnny lijdt voor ons vermaak. De etappe als kruisweg, elke col een statie. Johnny en Jezus, de verschillen zijn minimaal: waar Jezus drie rustdagen nodig had, had Johnny aan eentje voldoende.

Johnny Hoogerland speelt zijn rol van martelaar met verve. De ochtend na de val stond hij urenlang de media te woord. “De komende dagen wordt overleven,” zei Johnny in het ene interview. In het volgende interview was het plots: “ik wil Parijs halen in de bolletjestrui!”

Dus berichten alle Nederlandse wielerjournalisten nu braaf over Johnny’s verdediging van de bergtrui. Geen idee waarom, want Hoogerland is als klimmer te licht voor de Tour. Iedereen weet dat en zelf weet hij dat ook. Zijn eigen woorden, eerder op de radio: “ik kan in het hooggebergte toch niet mee, zelfs niet in mijn beste vorm.”

Johnny is overal een beetje, maar nergens écht goed in. Hij zal het nooit toegeven, maar die val in het prikkeldraad is het beste wat hem deze Tour kon overkomen. Zonder die Franse wagen was hij na afloop van de ronde een onbekende renner geweest. Eentje waarvan er dertien in een dozijn gaan. Zo ongevaarlijk dat hij van de grote jongens een paar dagen in de bolletjestrui mocht rijden. Voor zulke types lopen organisatoren van kermiskoersen niet warm. Johnny’s lot zou tragisch zijn geweest. Vooruit, hij mag meefietsten in de Acht van Chaam. Krijgt hij na afloop een boekenbon.

Maar nu! Nu is hij op afstand de best betaalde Nederlandse renner in de wielercriteria na de Tour. Iedereen wil hem zien. Johnny, de aaibare bikkel die de bolletjestrui nét niet naar Parijs bracht, enkel en alleen omdat hij het prikkeldraad in werd gekatapulteerd. Dat zelf verzonnen heldenepos is hem gegund. Mits hij ophoudt met zeuren om gerechtigheid. Het zou Johnny sieren wanneer hij de Française die de wagen bestuurde, netjes bedankt met een welgemeend bloemetje. Waarom? Zij lanceerde hem richting heldendom, letterlijk en figuurlijk. Ze is zijn blessing in disguise.

20 reacties op “Johnny moet niet zeuren”

 1. Leo vd Klei

  Hallo Luuk,
  En leuk artikel over onze ¨held ¨Johnny Hoogerland maar een vergelijking met de Lijdensweg van Jezus gaat mij te ver.
  Ook het aanbieden van het bloementje aan die ¨tante¨ die achter het stuur zat van de auto vind ik niet juist als je de beelden bekijkt lijkt het meer op een ¨aanslag¨ om de Fransman de kans te geven deze rit te winnen want laten we wel eerlijk zijn en blijven, Johnny had een grote kans op deze ritzege plus de twee extra punten voor de Bolletjes trui die hem nu door de neus zijn geboort.
  Verder had de Tour organisatie hem die 15 minuten achterstand terug moeten geven, zodat hij ook in het klassement niet op de 80ste plaats zou staan maar op de 40ste maar goed ben al blij dat het zo goed met hem is afgelopen.
  Lees met plezier en soms ook met wat ergenis je stukjes ga daar mee door. Hg. Leo vd Klei – Els Poblets/Alicante

 2. Luuk, je bent een eikel. En je laat een foto van Van Den Broeck zien. Droeftoeter.

 3. Luuk Koelman

  @ Leo
  Ergernis op zijn tijd is goed.

  @ Sjaak
  Ja Sjaak, zo’n foto heet met een moeilijk woord “illustratie” en laat zien dat Johnny niet bepaald origineel is in zijn door commerciële belangen ingegeven, zelfgekozen martelaarschap.

 4. Luuk, leg mij dan eens uit wat er zelfgekozen is aan de valpartij van Van Den Broeck, waarbij de beste man twee gebroken ribben, een gebroken schouderblad en een klaplong opliep. Denk je echt dat hij op dat moment enig idee heeft dat hij enige overeenkomst vertoont met een illustratie van Jezus? Hij is net van de intensive care af, na daar enkele dagen gelegen te hebben.

 5. Luuk Koelman

  @ Sjaak
  Goed lezen; dat staat er niet. Het enige wat ik beweer, is dat Johnny zijn val uitermate goed uitbuit, publicitair gezien. Is verder niets mis mee, hij fietst immers voor zijn brood. Maar ik zie niet in waarom je dat niet hardop mag zeggen. Nu doet heel Nederland net alsof hij enkel door die valpartij het geel niet naar Parijs kan brengen.

 6. Maar die illustratie is, volgens je eigen woorden, om te het zelfgekozen martelaarschap, ingegeven door commerciële belangen, te illustreren. Dus of die illustratie is verkeerd gekozen of je beweert dat ook Van Den Broeck hier aan doet.

 7. Luuk Koelman

  @ Sjaak
  Die foto illustreert het zelfgekozen martelaarschap van Johnny. Ik had bv ook een plaatje van Jezus kunnen gebruiken. Maar ja, dan beweer ik – jouw redenatie volgend – natuurlijk dat Jezus een wielrenner was. Gaan we daar weer oeverloos over discussiëren.

 8. Nee Luuk, je hebt gewoon de verkeerde foto gebruikt. Als je alleen Jezus had gekozen dan had je de vergelijking kunnen maken tussen Hoogerland en Jezus, als zijnde martelaars. Nu staat daar opeens de zeer ongelukkige Van Den Broeck tussen, die in het hele verhaal niet thuis hoort.

 9. Luuk, best leuk dat je nu mijn reacties niet meer door laat komen. Einde discussie dan. Tot nooit meer ziens.

 10. Luuk Koelman

  @ Sjaak
  Ik was net door weer en wind mijn logé-hond aan het uitlaten. Maar weet je wat; je wantrouwige reacties brengen me op een idee. Ik block je de tyfus.

  BTW Je comments stonden op moderatie omdat je in je eerste reactie direct begon te schelden. Dag Sjaak.

 11. Jammer Luuk, valt me van je tegen. Nu verlaag je je tot een (weliswaar uitgelokt) scheldniveau. Daar moet je nóóit toe laten verleiden als columnist – zeg ik als voormalig columnist. Is uiteindelijk alleen maar schadelijk voor jouzelf.

 12. Lieve Luuk,
  Eerlijk is eerlijk: ik vind dat Sjaak wel gelijk heeft. Als je een foto erbij zet van helemaal iemand anders die toevallig ook ooit gevallen is, is dit wel wat dubieus….

 13. Fascinerend hoe kwaad mensen worden als een columnist gewoon schrijft dat nationale knuffelbeer Hoogerland helemaal niet zo goed is als hij zelf denkt/beweert te zijn.

 14. Eerlijk is eerlijk. De foto past perfect bij de column. In zowel godsdienst als wielrennen wordt het lijden misbruikt om zieltjes te winnen. Net als angst. Net als al het andere waarmee je zieltjes kunt winnen.

 15. IJsmeester

  We mogen nu toch wel concluderen dat onze Johnny vandaag een klein beetje door het ijs is gezakt. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen.

 16. Malle pietje

  Hi Luuk,

  Ik vind het een goede column….en ik snap precies wat je wilt zeggen…pffff wat een geneuzel over de juiste foto of niet.

 17. Dirk Jan

  Ik heb hem zelf nog niet horen “zeuren om gerechtigheid”. Ik vond zijn reacties zelfs buitensporig mild; “die chauffeur deed het ook niet expres”, etc.

  Het viel me juist op dat hij steeds een zeer relaxte, onverbolgen indruk maakte, wat tevens een van de aantrekkelijke kanten van dit epos is: Johny is gewoon erg “mellow”. Vreselijk woord maar mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen.

  En vergeet niet de rol van de media in dit verhaal; er staan permanent honderden journalisten en tientallen lenzen klaar om zich zonder enige vorm van matiging bovenop elk helden-, schurken- en slachtofferverhaal te storten in de Tour. Kon Johny het helpen dat elke pers- en radiomuskiet hem hier retorische vragen over wilde stellen? Die weten verdomde goed wat het publiek lekker vind: een helden verhaal met slachtoffer saus, of vice versa, liefst met een duidelijke schurk (de bestuurder van de auto in dit geval), dat is wat wij willen.
  Je aanval op Johny is mijns inziens zeer misplaatst. Hij wordt simpelweg meegesleept door de omstandigheden en hij blijft er versassend relaxed onder.

 18. Dirk Jan, hebben we een selectief geheugen? Johnny kwam zelf naar buiten met het nieuws dat de chauffeur een vrouw is en dat ze maar “een flinke douw” moet krijgen. Da’s niet erg “mellow.”

 19. Dirk Jan

  @Jaapie
  Hmm, dat stukje heb ik niet gezien/gehoord/gelezen. Maar het zou ook kunnen dat ik het mentaal heb geblokt. Dat is idd niet erg “mellow”. Maar wel begrijpelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top