Johan Heesters, de favoriet van Hitler

De Mobiele Eenheid bewaakt komende zaterdag theater De Flint in Amersfoort. ‘s Avonds treedt daar voor een uitverkochte zaal de 104-jarige Johan Heesters op. Het concert van de hoogbejaarde Nederlandse operettezanger is omstreden. Heesters, woonachtig in Duitsland en voor het eerst sinds 1964 weer in Nederland, was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van Hitlers favoriete zangers.

Tegenstanders van het optreden roeren zich. Het Amersfoortse comité Heesters Raus! heeft toegangskaartjes bemachtigd. Het comité wil het optreden van Heesters verstoren door luidkeels verzetsliederen te zingen. Ook oud-verzetsstrijders van de Antifascistische Vereniging Nederland komen protesteren, met als gevolg dat extreemrechts er ook is. Zij protesteren weer tegen de protesten.

Wat wordt de 104-jarige nu verweten? Heesters bezocht in 1941 op uitnodiging van de nazi’s concentratiekamp Dachau en zou daar hebben opgetreden. Zelf zegt hij dat zijn bezoek aan Dachau gedwongen was. Het optreden ontkent hij.

Was Heesters fout in de oorlog? Hij verhuisde in 1936 naar Berlijn. Wat tegen hem pleit, is dat hij als zanger carrière maakte tijdens het nazi-regime. Het legde hem geen windeieren. Heesters is tot op de dag van vandaag een ster bij onze oosterburen en minstens zo populair als wijlen Rudi Carrell.

Wat vóór Heesters pleit, is dat hij zijn verleden nooit heeft verzwegen. Hij weigerde tijdens de oorlog lid van de nazi-partij te worden en heeft zich nooit schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Een naïeve opportunist was Heesters wel, een meeloper en allerminst een held.

Wie absoluut wél een held is en nimmer verkeerde keuzes maakt, is de 59-jarige Hein van Kasbergen. Hein is prominent lid van de Nieuwe Communistische Partij Nederland en woordvoerder van het comité Heesters Raus!. Hij is van na de oorlog, maar kent als geen ander het verschil tussen goed en fout omdat zijn opa in Kamp Amersfoort was gevangen. Vandaar dat hij zich het morele recht voorbehoudt het optreden van de oude Heesters te verstoren. Net zoals nazi’s in de jaren dertig concerten van joodse artiesten vergalden door in de zaal partijliederen te zingen.

Hein zegt veel medestanders te hebben. Dat geloof ik graag, want na de oorlog zat opeens heel Nederland in het verzet. We vergeten even al die ambtenaren van het bevolkingsregister die buigend als knipmessen de bezetter lijsten met namen en adressen van joden aanleverden. We hebben het ook niet over de Nederlandse politie die in opdracht van de nazi’s joden uit hun huizen haalde en op transport zette naar doorgangskampen.

Uiteindelijk wachtte 73 procent van alle Nederlandse joden een gruwelijke dood. In België en Frankrijk ligt dat percentage volgens officiële cijfers onder de 40 procent. Ja Hein, Nederland was het braafste jongetje van de klas. Je opa mag dan op een blauwe maandag in Kamp Amersfoort hebben gezeten, statistisch gezien is de kans bijzonder groot dat de rest van jouw familie vijf jaar lang de andere kant op keek – net als Johan Heesters.

10 reacties op “Johan Heesters, de favoriet van Hitler”

 1. Jerry Meents

  Bedankt.
  Ik heb dat al gezegt in 1946 dat de Hollanders niet veel hebben gedaan om Joodse mensen te redden.
  Maar ik werd toen voor gek verklaart.
  Let AUB niet op mijn Hollands, want ik ben al 52 jaar weg uit Holland.
  Nog maals bedankt

 2. Jitze van der Meer

  Heesters woonde voor de oorlog al in Duitsland.
  Heeft Heesters in de oorlog mensen doodgeschoten?
  Zijn door zijn optreden één of meer Joden méér vergast?
  Heeft hij mensen verraden of aangegeven?

  Ik zou zeggen: Wie zonder zonde is, werpe de eerste gas(cyclon B) bus.

  Johan Heesters was Nederlands en/of Duits staatsburger en heeft zich als mens (en Duits staatsburger) niet aan oorlogshandelingen of misdaden tegen de menselijkheid schuldig gemaakt.

 3. Heej, ok bedankt vur da ge nie menne familie heb aangegeve as kollaborateurs. Men god, ons Meike heej heul veul SS’ers in bed gehaawe. Die waar veul erger dan dieje Heesters. En dieje Jerry hierbove is vaast ok ginne held gewist. Maor uh, dieje Heesters, da ie meej unne pistol op zunne slabbeke naor Dachau most, da’s netuurlek geloge. Oewe faavoriete snotpin stuurt ge toch nie naor Dachau??

 4. wie was ook al weer de Opperkommunist ? Ene Stalin .

  Die heeft nog veel meer mensen vermoord dan die Hitteler .
  Akkoord, dat waren geen Joden, dus dat telt, geloof ik, niet mee …..

  grjoep
  (hoewel : Joden waren [en zijn] ook niet erg populair in Rusland)

 5. Prima column! Toch neem ik het even op, voor die arme “naieve opportunist” Hein van Kasbergen. Want het is natuurlijk behoorlijk frustrerend, als je je hele leven over het communisme en het maoisme hebt lopen schreeuwen, je hebt niet leren nadenken, je krijgt echt in helemaal niks gelijk en je bereikt ook nul komma nul. De arme man was reclasserings-ambtenaar, en is nu met vervroegd pensioen gegaan (al toen hij 57 was!) van pure ellende. Hij krijgt nu een uitkering van een kapitalistische overheid, en dat geeft natuurlijk ook de nodige wroeging.
  Ik denk dat iedereen die maar niet kan toegeven, dat de geschiedenis de idealen soms inhaalt, en maar door blijft mopperen, uiteindelijk een zeurderig, vervelend en onredelijk mannetje wordt. Zo’n bezoekje van Heesters aan Nederland, is dan een zegen voor een man als Hein van Kasbergen. Want eindelijk krijgt hij weer eens een beetje publiciteit, en eindelijk kan hij weer eens iets beweren, waar een handvol mensen, zonder enige historisch besef, in zullen trappen. Als hij over het communisme blèrt wordt hij door iedereen uitgelachen. DIT is dus zijn kans, en die pakt hij gewoon. En ach, dat het over een 104 jarige man gaat….niet getreurd. Stalin nam het ook niet zo nauw!

 6. Een nogal hypocriete vertoning. In historisch perspectief is het ook knap fout om een communist te zijn, niet iets om na de val van de Muur nog mee te koop te lopen. Misschien tijd om dat achterhaalde goed/fout-paradigma van Lou de Jong te begraven. Er was veel grijs, héél veel grijs in de oorlog.

 7. Schreef een maand geleden over de hypocrisie en lichtte de uitspraak uit van tijdsgenooten keizer van het jiddische lied Leo Fuld.
  -Fuld vond het verschrikkeslijk hoe de Hollanders hun eigen frustraties op Heesters projecteerden.
  “Na de oorlog zaten ze ineens allemaal bij het verzet.
  Niemand snapte er niet van hoe het toch kwam dat er percentueel de meeste joden uit Nederland werden afgevoerd.
  Niet door de Duitsers, nee dit gebeurde keurig door de Nederlandse politie!.
  Die kwamen er bijna allemaal mee weg!”-

  Wanneer je dan leest hoe de ‘strijdbare activisten’ hun oneindige gelijk etaleren,
  http://www.indymedia.nl/nl/2008/02/49961.shtml wordt tegelijkertijd hun tunnelvisie getoond.
  Anti-fascisten met fascistoïde trekjes…

 8. Meneer Koelman, U heeft het weer voor elkaar: met een gloeiende soldeerbout in een open zenuw in het Vaderlandsche Historisch geweten te porren. Bravo…, neen… Hoezee !!
  Prachtig stukje. Die kan zonder meer onder “commotie alom…!”

 9. Jerry Meents

  Laurents. l. heeft gelijk, ik ben geen held geweest.
  Maar ik heb wel mijn familie in het leven gehouden
  geduurende de honger winter 1944-1945.
  Mijn vader, die ondergedoken zat in on woning, mijn moeder en 7 broers en zusters.
  Ik was toen 14 jaar.

 10. @jerry meents:

  -je vader was daar en 7 (zeven!) oudere broers
  -maar jij bent degene die de familie in leven heeft gehouden
  -terwijl je maar 14 was

  Kon de rest van de familie geen bijdrage leveren?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top