Johan Heesters, de favoriet van Hitler

De Mobiele Eenheid bewaakt komende zaterdag theater De Flint in Amersfoort. ’s Avonds treedt daar voor een uitverkochte zaal de 104-jarige Johan Heesters op. Het concert van de hoogbejaarde Nederlandse operettezanger is omstreden. Heesters, woonachtig in Duitsland en voor het eerst sinds 1964 weer in Nederland, was tijdens de Tweede Wereldoorlog één van Hitlers favoriete zangers.

Tegenstanders van het optreden roeren zich. Het Amersfoortse comité Heesters Raus! heeft toegangskaartjes bemachtigd. Het comité wil het optreden van Heesters verstoren door luidkeels verzetsliederen te zingen. Ook oud-verzetsstrijders van de Antifascistische Vereniging Nederland komen protesteren, met als gevolg dat extreemrechts er ook is. Zij protesteren weer tegen de protesten.

Wat wordt de 104-jarige nu verweten? Heesters bezocht in 1941 op uitnodiging van de nazi’s concentratiekamp Dachau en zou daar hebben opgetreden. Zelf zegt hij dat zijn bezoek aan Dachau gedwongen was. Het optreden ontkent hij.

Was Heesters fout in de oorlog? Hij verhuisde in 1936 naar Berlijn. Wat tegen hem pleit, is dat hij als zanger carrière maakte tijdens het nazi-regime. Het legde hem geen windeieren. Heesters is tot op de dag van vandaag een ster bij onze oosterburen en minstens zo populair als wijlen Rudi Carrell.

Wat vóór Heesters pleit, is dat hij zijn verleden nooit heeft verzwegen. Hij weigerde tijdens de oorlog lid van de nazi-partij te worden en heeft zich nooit schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Een naïeve opportunist was Heesters wel, een meeloper en allerminst een held.

Wie absoluut wél een held is en nimmer verkeerde keuzes maakt, is de 59-jarige Hein van Kasbergen. Hein is prominent lid van de Nieuwe Communistische Partij Nederland en woordvoerder van het comité Heesters Raus!. Hij is van na de oorlog, maar kent als geen ander het verschil tussen goed en fout omdat zijn opa in Kamp Amersfoort was gevangen. Vandaar dat hij zich het morele recht voorbehoudt het optreden van de oude Heesters te verstoren. Net zoals nazi’s in de jaren dertig concerten van joodse artiesten vergalden door in de zaal partijliederen te zingen.

Hein zegt veel medestanders te hebben. Dat geloof ik graag, want na de oorlog zat opeens heel Nederland in het verzet. We vergeten even al die ambtenaren van het bevolkingsregister die buigend als knipmessen de bezetter lijsten met namen en adressen van joden aanleverden. We hebben het ook niet over de Nederlandse politie die in opdracht van de nazi’s joden uit hun huizen haalde en op transport zette naar doorgangskampen.

Uiteindelijk wachtte 73 procent van alle Nederlandse joden een gruwelijke dood. In België en Frankrijk ligt dat percentage volgens officiële cijfers onder de 40 procent. Ja Hein, Nederland was het braafste jongetje van de klas. Je opa mag dan op een blauwe maandag in Kamp Amersfoort hebben gezeten, statistisch gezien is de kans bijzonder groot dat de rest van jouw familie vijf jaar lang de andere kant op keek – net als Johan Heesters.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.