Jeugdpsychiater in 6 dagen

De waanzin: ruim vierhonderd gemeenteambtenaren, verspreid over heel Nederland, krijgen komend jaar een basiscursus jeugdpsychiatrie. Na deze zesdaagse cursus is het hun taak te beoordelen of jongeren psychiatrische hulp nodig hebben of niet. Iets wat nu nog is voorbehouden aan de jeugdpsychiater, die hiervoor jaren heeft gestudeerd. Ik verzin dit niet.

Waarom deze stoomcursus? Op 1 januari 2015 treedt de nieuwe Wet op de Jeugdzorg in werking. Vanaf die datum zijn gemeenten zelf financieel verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdzorg. Aan de ruim vierhonderd overheidsdienaren dus de taak de kosten zo laag mogelijk te houden. Het gevolg? Recht op jeugdzorg wordt een gunst, van een ambtenaar. Mits de gemeentelijke budgetten het toelaten natuurlijk. Geen onafhankelijke, objectieve beslissingen meer van gekwalificeerde professionals. Voortaan is het een gemeenteambtenaar die beslist of uw kind wordt doorverwezen naar een jeugdpsychiater. Want stoomcursus van zes dagen, dus deskundig. Oh, die bestuurlijke arrogantie! Alle macht aan de incapabelen, want we weten allemaal hoe ambtenaren zijn wanneer ze macht ruiken: “Ja mevrouw, dat kan wel zo zijn dat uw zoontje elke dag zijn hoofd kapot bonkt tegen de deurpost, maar heeft u al eens Sinaspril geprobeerd? Een vertrouwde kinderpijnstiller hoor. Wacht, dan pak ik de cursusmap erbij. Kijk, hier staat het: Sinaspril kauwtabletten, bij voorkeur de frisse pepermuntsmaak. Bent u voor iets meer dan drie euro klaar. Ook handig op vakantie of onderweg. Makkelijk mee te nemen en ze kunnen zonder water overal worden ingenomen. Kunt u daar iets mee? Nee? Hoezo zware gedragsproblematiek en DSM-5? Nu niet met moeilijke termen gaan smijten hè! Vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat veel buitenlucht kinderen echt goed doet. Toen ik nog stadswacht was, had ik nooit hoofdpijn. Machtig mooi werk was dat. En over DSM hoeft u mij ook niets te vertellen. Mijn zwager heeft daar nog gewerkt. Nee, nu niet huilen. Heeft u al een helmpje aangeschaft voor uw zoon? Die zijn op Marktplaats helemaal niet duur.”

En dat is het dan. Hopla, voldongen feit, succes ermee. Dit wordt de hel voor ouders die met de handen in het haar zitten. Zij mogen opboksen tegen een plaatselijke overheid die nergens zin in heeft wanneer het geld kost. Oh, die bestuurlijke waanzin in barre tijden. Waar is de eerste gemeente die liever failliet gaat, dan dit wanbeleid door te voeren? Waar is de weigerambtenaar wanneer je hem écht nodig hebt?

13 reacties op “Jeugdpsychiater in 6 dagen”

 1. Ja wederom een “leuke column”, ware het niet dat het zo ernstig is. Het slaat af toe in de bezuinigingsdrift een beetje door, dit is nog een understatement. Je mag toch hopen dat er mensen wakker gaan worden die dit soort absurde plannetjes maken, maar ik vrees het ergste.

 2. Nol van Iersel

  Beetje tendentieus, hè Koelman? Valt me tegen van jou.
  Niet iedere gemeenteambtenaar is een omhoog gevallen stadswacht.
  Dit neemt niet weg dat de ontwikkelingen zorgwekkend zijn, daar heb je gelijk in, maar dit is al even aan de gang!
  Je zou er daarom beter aan doen om de afbraak van de hele geestelijke gezondheidszorg en de mogelijke effecten daarvan op de maatschappij eens wat duidelijker tegen het licht te houden. Daar maakt dit soort zaken onderdeel van uit. Mensen belachelijk maken kan altijd nog….

 3. Iets meer respect voor ambtenaren zou je sieren Luuk. En nee, ik noch iemand in mijn familie is ambtenaar. Het voortdurend bashen van ambtenaren in Nederland vind ik minstens zo zorgwekkend als het onderwerp van je column. Richt je pijlen liever op de politiek die zulk soort dingen bedenkt, dan op de mensen die dit uit moeten gaan voeren.

 4. @ Nol van Iersel : Ik snap je reactie niet helemaal, wat is hier precies zo tendentieus aan? Persoonlijk vind ik het een uitstekend inkijkje in de situatie waarin we ons thans begeven.

 5. En ja,een stukje over de afbraak van de hele geestelijke gezondheidszorg en de mogelijke effecten daarvan op de maatschappij zou inderdaad nóg beter zijn, maar of dat minder tendentieus is?

 6. Of liever gezegd of jij dat minder tendentieus zou vinden, dat is zijn werk nu eenmaal; de zaken zo voorstellen zo als niemand ze tot dusverre zag. Tendentie zit bij voorbaat met die baan inbegrepen anders had je helemaal geen column.

 7. Bij die baan inbegrepen, niet ‘met’, ik moet ook niet tendentieus worden en eerst maar eens wat koffie drinken voordat ik reageer op wat dan ook, gaap.

 8. Ik heb inderdaad zo mijn momenten, maar je snapt wat ik bedoel toch? Zonder tendentie, ofwel een eigen draai geven aan de feiten zoals ze zich voordoen, zou er niet zoiets bestaan als columns en kun je net zo goed de krant lezen.

 9. Alsof kranten trouwens niet tendentieus zouden zijn, slecht voorbeeld, laat ook maar…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top