Jensen, Holt en het Gooise matras

Dinsdag werd RTL-baas Fons van Westerloo op het Openbaar Ministerie ontboden. Aanleiding was een door voormalig tv-ster Viola Holt ingediende strafklacht tegen Robert Jensen. Deze zou haar in zijn shows jarenlang stelselmatig hebben beledigd en vernederd. Viola ging naar eigen zeggen door een hel. Drie jaar lang was ze depressief. Ze kon haar werk niet meer doen en werd zwaar overspannen. “Ik moest naar de psychiater en ik heb maanden met de ramen en de gordijnen dicht gezeten. Ik durfde niet naar de winkel, was overal bang voor.”

En dat allemaal door de pesterijen van Jensen. Wie de talkshowpresentator kent, weet hoe zoiets in zijn werk gaat. Jensen herkauwt in zijn show alle moppen die ooit over Ien Dales en Rita Corita zijn verzonnen. Hij roept: “ja dames en heren, ook Viola Holt laat wel eens een uitstrijkje maken” en toont de kijker een foto van een dikke naakte vrouw met een surfplank onder haar arm. Daarna wordt de onvermijdelijke lachband op maximaal volume afgedraaid. Foto’s van een aangespoelde potvis doen het ook altijd goed.

Ach, je geeuwt eens om zoveel inspiratieloze late night-televisie en denkt bij jezelf ‘ik kan maar beter naar bed gaan’. Dacht Viola er ook maar zo over. Maar nee hoor. Zij vindt de grappen van Jensen ‘pornografie’ en diende een aanklacht in. Hoe ze het Openbaar Ministerie zo ver kreeg de mogelijkheden van een strafzaak tegen Jensen te onderzoeken, blijft vooralsnog een raadsel. Misschien was het OM onder de indruk van de vergelijking die Holt tegenover een journalist maakte. “Als jij tegen een glas water zegt: ‘Ik hou van jou’ of ‘ik haat jou’, dan verandert de structuur van het water. Als je nagaat dat wij mensen voor tachtig procent uit water bestaan, dan weet je dat schelden pijn doet. Dat is nu wetenschappelijk bewezen in de kristallen van het water.”

Enfin, Viola dus drie jaar lang depressief. Zo erg zelfs dat ze in september 2003 – midden in haar depressie – braaf bij Jensen in de show kwam opdraven. Maar vooral 2005 was voor Viola een zwaar jaar. In depressieve toestand nam ze deel aan Sterrenslag (“op aanraden van mijn psychiater”) en Bobo’s in the Bush. En wie haar naam zoekt op internet, kan slechts concluderen dat zij op wonderbaarlijke wijze in staat is om depressief galeries en feestjes in stad en land af te struinen met haar schilderijen.

Het is mooi te zien hoe Viola Holt (met dank aan het Openbaar Ministerie) de verzamelde pers ook nog even wat andere nieuwtjes meldt. Zo is ze bezig met een boek over haar plaaggeest onder de titel Het Jensen-Effect. Geïnteresseerde uitgevers graag opstellen in rijen van vier. En o ja, in januari laat Viola zich enkele weken opsluiten in Hotel Big Brother, de VIP-versie van het Big Brother Huis. De uitnodiging aan Jensen ligt er al, want op de vraag of de talkshowpresentator wellicht ook langskomt, antwoordt Viola: “Nou, liever niet. Maar het levert vast mooie televisie op.”

Dat geloof ik graag. Robert Jensen die het Big Brother Huis betreedt terwijl hij aan een touw een schaap achter zich aan zeult. “Viola, ik heb gehoord dat je ongesteld bent. Hier ben ik met een tampon.” Wat een heerlijke rel zal dat een-tweetje opleveren. Iedereen weet weer wie Viola Holt is, haar boek zal enorm verkopen en de kijkcijfers van Jensen kunnen niet meer stuk.

Jammer dat ik geen cartoonist ben. Dan tekende ik Jensen en Holt, naakt in elkaar verstrengeld op een Goois matras. Standje 69, want ze hebben elkaar hard nodig om aan hun eigen gerief te komen.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com