Je moet zaadcellen niet vertroetelen

We kunnen weer trots zijn op onze nationale keuken. Mannen die Hollandse kost eten, hebben bijna twee keer zoveel zaadcellen in hun sperma dan mannen die dat niet doen. Aardappelen, vlees, groente en boterhammen jagen de zaadproductie op, zo blijkt uit het proefschrift van onderzoeker Marijana Vujkovic.

Gisteren promoveerde ze aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Haar belangrijkste conclusie: mannen die Hollandse kost eten, hebben gemiddeld 62 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. Wie een ander eetpatroon heeft, moet het doen met een teleurstellende 37 miljoen. Waarvan akte, want met zaad is het altijd wel iets. April jongstleden nog, onthulden Deense onderzoekers dat wie een liter cola per dag drinkt, het moet doen met slechts 35 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. Het sperma van gematigde coladrinkers zou 56 miljoen zaadcellen bevatten.

Dan denk ik: nou en? Wat maakt het uit hoeveel zaadcellen een milliliter sperma telt? Zolang het maar dappere strijdertjes zijn. En goede zwemmers natuurlijk. Direct na de ejaculatie moedig voorwaarts! Je zal maar 62 miljoen zaadcellen hebben die niet verder komen dan wat gelaten watertrappelen. Nee, dat schiet lekker op. Vraag ik me plots af: zou die onderzoeker afgelopen zondag de marathon van Amsterdam hebben gezien? Mag ze mij vertellen wie sneller waren: de kleine club toplopers of die reusachtige ejaculatie van dertigduizend compleet inferieure spermatozoïden, ook wel recreatielopers genoemd. Het was niet om aan te zien hoe al dat oude zaad voort strompelde. Zo zag ik na afloop Erben Wennemars voorbij komen in een rolstoel. Toffe peer, daar niet van, maar als zaadcel stelt die man dus niets voor.

Kwaliteit boven kwantiteit. Daar moet Marijana Vujkovic nog even aan wennen. ‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ had ze haar proefschrift het liefst genoemd. Of ‘meedoen is belangrijker dan winnen.’ Charles Darwin draait zich om in zijn graf. Het uitgangspunt zou moeten zijn: er kan er maar één de beste zijn. Daarom moet je zaadcellen niet vertroetelen. Je moet ze het vuur na aan de schenen leggen. Zoals een gure herfststorm zieke bomen doet sneuvelen, zo velt een liter cola inferieure zaadcellen. Prima! Daarom zeg ik: Hollandse pot? Weg ermee. Mijn advies: eet elke dag een loempia. Waarom dacht u anders dat er zoveel Chinezen zijn?

12 reacties op “Je moet zaadcellen niet vertroetelen”

 1. “…bijna twee keer zoveel zaadcellen in hun sperma DAN mannen die dat niet doen…”
  Taal evolueert ook volgens de wetten van Darwin. De constructie “even … dan …” is een sterke taalzaadcel, ontstaan uit hypercorrectie. Na een vergrotende trap (bijvoorbeeld: groot, GROTER, grootst) hoort het woord “dan”: ik ben groter DAN jij. Veel mensen gebruiken na een vergrotende trap het woord “als”: ik ben groter ALS jij (of vaker: als jou…) Op school wordt dit afgeleerd, en dan denken mensen dat het dan wel altijd DAN zal moeten zijn, ook in de constructies als: ik ben even groot ALS jij, waar het dus wel degelijk ALS moet zijn. Dus: gebruik DAN als (haha) het DAN moet zijn, en ALS dan het ALS moet zijn.

 2. fijn, zo’n gratis cursus Nederlands in de comments. Of schrijf ik Nederlands met een kleine n?

 3. Volgens mij is de kwaliteit in dit geval helemaal niet zoveel belangrijker dan kwantiteit.
  Ik denk dat je het doordringen van de – zaadonvriendelijke – vrouwelijke voortplantingsholten kan vergelijken met de strandlanding bij Normandië…
  Eén goede soldaat maakt geen kans. Die wordt hoe lenig en snel hij ook is uiteindelijk toch een keer neergemaaid.
  Je kan ook tienduizend ‘expendables’ inzetten. Met evt. een paar goeie. Hoe goed de vijand ook is, het aantal dodingen per tijdseenheid en de munitie is beperkt. Hierdoor is er m.i. meer kans dat er exemplaren de overkant van het strand halen. Tegen een hoge prijs, dat wel.
  Maar gezien hoe de gemiddelde man met zijn zaad om gaat (of zou willen gaan 😉 kan je de zaadcellen ook als redelijk ‘expendable’ beschouwen.

  Los hiervan zijn er ook theorieën (lees ‘de Sperma oorlog’ van Robin Baker), die stellen dat het merendeel van de zaadcellen niet eens het doel heeft een eicel te bevruchten. Maar alleen dienen als afleidingsmanoeuvre voor de vrouwelijke afweer. En nog belangrijker: als blokkade voor zaadcellen van je concurrent…

  Volgens mij in dit geval, hoe meer hoe beter….

 4. Every sperm is sacred!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=r-L3JMk7C1A

  Beste film over sperma die ik ooit gezien heb, en hoe idioot het geloof over geboortebeperking denkt.

  Als ik weer eens langs een gezin loop met meer dan 3 kinderen, zing ik zachtjes “Every sperm is sacred, every sperm is great…”

 5. Kwantiteit is beter dan kwaliteit, want bij een hoge kwantiteit is de kwaliteit ook beter. De spermazoiden die er 60 miljoen verslaan is 2 keer zo goed als eentje die er 30 miljoen verslaat.
  Stel dat er alleen maar ex-schaatsers in rolstoelen mee zouden doen aan de marathon… dan zou toch niemand kijken? Nog een voorbeeld, wie kijkt er naar de paralympics? Als je 95% van de bevolking (die niet gehandicapt zijn) niet mee laat doen dan is de kwaliteit van wat over blijft bedroevend laag. Dus kwantiteit leidt tot kwaliteit.

 6. Vraag ik me af hoe de Chinezen zich zo voort hebben kunnen planten…met al die rijst….

 7. Vetroetelen van zaadcellen doet niet ter zake op een bukkake-party… gewoon lekker klodderen !!

 8. @Luuk: Och ja sorry, die klassieker was ik even vergeten. Ze kunnen vaak wel weer aan elkaar gezet worden trouwens, de spaghetti sliertjes 😉

 9. Volgens mij verkeert onze columnist in een fase, die hem doet twijfelen, of deed twijfelen over een eventueel vaderschap.
  Ja hoor, lees zijn stoere column over zijn sterilisatie.
  Oei oei oei.Stoer hoor, net zo stoer als het vaderschap.
  Het beste Luuk.

 10. Nog even die column gelezen.
  Je had een grote balzak, zei die arts ???
  Ja, kan ik een heleboel op zeggen, maar dat je in de penopauze verkeert is mij geheel duidelijk.
  Shabat Sjalom.
  Louisa, moeder van twee zonen, die inderdaad wtenschappelijk zijn opgeleid.
  leer ik een hoop van, weet je dat Luuk ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top