Jan Peter, de pratende mistbank

De mooiste toezegging van deze week: Jan Peter Balkenende gaat het 550 pagina’s tellende rapport van de commissie-Davids ‘bestuderen’. Daarop vooruitlopend laat hij nu alvast weten de positieve conclusies wél te onderschrijven en de negatieve níét.

Klasse vind ik dat van Balkenende. Zo behoor je je als groot staatsman te gedragen: overlopen van de eigendunk, het liefst zonder enige gêne. Jan Peter gaat het rapport dus ‘bestuderen’. En dat niet alleen, hij gaat het ook nog eens ‘zorgvuldig’ bestuderen.
Daar kan de onderzoekscommissie het mee doen. Je proeft de minachting voor lakei Davids. Allemaal goed en wel, die 550 pagina’s letterbrij, maar er is natuurlijk maar één premier en dat is Jan Peter Balkenende. Niets kan hem deren, hij houdt vast aan zijn eigen verhaal. Positieve conclusies begroet onze premier met instemming, negatieve conclusies legt hij naast zich neer. De meningen zijn nu eenmaal verdeeld. Daarom is het altijd zaak de positie van de onschuld kiezen.
De premier schurkt zijn derrière nog maar eens op het heerlijk comfortabele pluche. Hij is niet voor één gat te vangen. Hij heeft zo zijn eigen realiteit. Niets is onmogelijk in het universum van de premier. Kritiek wuift hij weg. Hij is ongenaakbaar.

Maar dan kijk je naar zijn persconferentie. Je ziet de aangeleerde monterheid, de halfslachtige bewegingen, het ongemak in zijn voorkomen. Het woord lutser (iets tussen ‘loser’ en ‘prutser’ in) dringt zich op. Wat kan die man eigenlijk wél? Je hoeft je ogen maar te sluiten om te zien hoe Jan Peter zijn mariakoekje te lang in de koffie doopt. Vervolgens is hij minutenlang bezig de vlokkige restjes naar boven te lepelen.

Jan Peter, de pratende mistbank. Je probeert oprecht te luisteren, maar daar zak je al weg in de draaikolk van de slaap. In je droom is het hoofd van Balkenende plots heel dichtbij. Hij praat en praat. In zijn ogen smeult het grote gelijk. De premier neemt zijn verantwoordelijkheid, maar is niet onder de indruk. Klip en klaar. Laten we blij zijn, toch? Je draait en woelt. Het volgende moment is Jan Peter de premier van Haïti. Zijn eerste persconferentie na de ramp. Hij is het niet eens met de aardbeving die het land trof. “Ik zie dat toch anders”.

9 reacties op “Jan Peter, de pratende mistbank”

 1. Balkenende mag na deze aktie bijna bordenwasser worden op de jaarlijkse bijeenkomst van The Order of Skull and Bones.
  Kijk hoe nauwkeurig hij de borden wrijft en ervoor zorgt dat de resten van de maria koekjes inderdaad uit de kopjes verdwenen zijn. Zijn bril beslaat haast bij het blazen en wrijven van de theekopjes.
  De familie Bush klopt hem zachtjes op de schouder. Jah deze knakker (of knikker) moeten ze te vriend houden.De truuk om in te mogen kijken in de banktransacties van alle Nederlanders om zo de Amerikaanse bedrijven te kunnen voorzien van een blik in de keuken van de concurrentie ging gesmeerd maar Iran staat nog op de lijst en misschien Jemen of Noord Korea ook nog wel. Ze zijn hem nog even nodig voordat ze hem dumpen kunnen…… Poetsen maar Jantje! “you did a great job, old fellow!”

 2. “Voetbal is oorlog” wordt met regelmaat gepropageerd. En bij voetbal neemt tot op de dag van vandaag de baas in het veld een beslissing op het moment dat er beslist moet worden en dat is het. Ondanks dat iedereen het, met hulp van herhalingen vanuit 24 verschillende hoeken, later anders ziet en misschien nog wel gelijk heeft ook; de oorspronkelijke beslissing blijft geldig; op het moment van actie leek de keuze, vanuit het perspectief van de scheids, nou eenmaal het beste. Waarom zou deze stellingname niet opgaan voor een andere oorlog dan voetbal, en met een premier als scheids? Zou ontzettend veel investering in geldverslindende onderzoekscommissies schelen. Uiteindelijk ligt er toch een lijvig boekwerk met geen duidelijk ja of nee, maar weer met zowel positieve als negatieve conclusies; zijn we nu eigenlijk iets opgeschoten? Nee, het voetbal mag wat mij betreft leidend zijn; we hebben spelregels maar kennelijk accepteren we ook een variabele interpretatie. Klets dus niet over de beslissing maar accepteer dat het leven soms ook verbluffend eenvoudig kan zijn.

 3. @wim
  Voetbal is idd af en toe oorlog, maar politiek zou gelijk moeten staan aan democratie.

  Zoals IJsland nu stemt over wel of niet terugbetalen van ons geld dat Wouter Bos hun geleend heeft, zo had onze bevolking ook betrokken moeten worden in de vraag of NL wel of geen steun zou geven aan een oorlog in Irak.

  Je land in oorlog of oorlogsgevaar brengen (met steun bepaal je kleur immers?) mag een zeer belangrijke beslissing worden genoemd.

  Als Irak slim is dan vragen ze volgens het internationaal geldend recht de steunende landen om herstelbetalingen. En als de steunende landen dit niet kunnen opbrengen, grondbezit in ruil voor geld van dat land. Klinkt je raar in de oren? Google maar eens op bv
  het vredesplan van Wilson na WO-I waarbij Frankrijk een deel van Duitsland in mocht nemen.

  Lang geleden denk je?? De reden waarom tot op de dag van vandaag Strasbourg nu nog in Franse handen is ligt besloten in datzelfde vredesplan !!! Steun verlenen zonder overleg kan dus zeer verstrekkende gevolgen hebben en een dergelijke steun kan dus nooit bij een onderonsje geregeld worden.

  Tenzij je een dictatuur hebt natuurlijk. Die kant gaan we wel op met de opgedrongen Europese grondwet en een aangewezen stroman (die Belg) die de Verenigde Staten van Europa nu vertegenwoordigd, maar zover is het gelukkig nog niet helemaal.

  Jan Peter Balkenende moet dan in mijn optiek zijn verantwoording nemen en het ritje naar de Koningin maken.

  En wat de kosten betreft, Balkenende zijn collega Eurlings heeft al een bedrag uitgegeven aan de kilometerkastjes dat er niet om liegt, terwijl dat met 5 cent per liter brandstof al opgelost zou zijn.

  Opgeteld met de Betuwelijn die 20 kilometer over de grens ophoudt, de Noord-Zuidlijn te Amsterdam, de OV chipkaart, de HSL lijn en de JSF uitgaven, dan had er niet eens een overheidstekort van 35 miljard bestaan zoals nu.

  In ruil voor al deze linkse hobbies kan je de Commissie Davids nog wel een onderzoekje laten doen, daar heeft niemand financieel last van…..

 4. beste Jelle,

  Tjee, wat een droevenis, ellende en rampspoed als je jouw opsomming zo leest. Kommer en kwel in ons polderlandje, we zijn reddeloos, dit komt nooit meer goed. Of…. zien we in jouw lijstje hetzelfde gebruikelijke manko dat klaarblijkelijk als kenmerkend voor onze democratie moet worden gezien; louter negatieve punten opsommen waar wederom achteraf op geschoten wordt. We leven volgens mij toch redelijk welvarend en hebben alle ruimte om te vinden wat we vinden en dat nog te verkondigen ook. Het kan niet anders of er moeten daarvoor ook goeie dingen gebeuren; waarom zie ik die niet terug in je opsomming? Ik zal echt niet beweren dat ik gelukkig ben met alles wat er in Den Haag gebeurt, maar vind wel dat je je niet beperken moet tot een eenzijdige optelsom om je gelijk te halen. Je geeft jezelf dan een teveel aan oogklep en daar wordt je niet blij van hoor. En daarbij; ik snap je voorbeelden niet zo goed. Ondanks al onze verkwisting (als ik je lijstje optel) hebben we klaarblijkelijk geld genoeg om bijv. Ijsland ook nog wat te lenen. Echter; je leent iets om daarna weer terug te geven; dat is het principe van lenen. Vraag maar eens na bij lenen.nl of zo. Dat nu in IJsland de bevolking wordt geraadpleegd vind ik, in tegenstelling tot jou, van de zotte. Dat hoeft niet massaal overlegd, daarvoor heb je nou juist een vertegenwoordiger benoemd die dat voor je regelt. Simple as that. Als hij dit eerst nog landelijk gaat checken snapt hij weinig van de taak die hij gekregen heeft.En darnaast: wederom eenzijdig. Ik vind het normaal dat Bos het geleende geld terugvraagt en zit er niet op te wachten dat hij dit eerst met het nederlandse volk gaat afstemmen. Dat is nou juist zijn werk. Waarom hoor ik je daar niet over maar geef je wel aan dat het volgens jou normaal is dat Ijsland eerst massaal gaat stemmen of ze terugbetalen moeten of niet? Ben dus ook maar niet op je advies ingegaan om te googelen naar een vredesplan uit WO1 maar heb even gekeken op weekendjeweg.nl; da’s veel leuker! Nee hoor; geen persoonlijke struisvogelpolitiek, gewoon gebruik maken van een mogelijkheid waarvan mensen in bijv. Irak het bestaan niet eens weten, laat staan er van durven dromen omdat daadwerkelijk doen in die landen een utopie is. Voor die mensen is ieder goedbedoeld steentje dat bijdraagt aan verbetering van hun situatie meer dan welkom. Ook als achteraf blijkt dat het steentje wellicht minder goed heeft uitgepakt als aanvankelijk gedacht. Hou je haaks,
  Wim

 5. Over volkenrechtelijk mandaat gesproken, dat was niet adequaat genoeg maar toch is doorgezet omdat Saddam VN resoluties aan z’n laars lapte. Ik ken nog een land in die regio dat met grote regelmaat VN resoluties aan z’n laars lapt. kuchisraelkuch…

 6. @Karel
  bijna goed.
  “Het mandaat was toentertijd, met de kennis die we toen hadden, wel adequaat, maar het had adequater gekund.”
  Balkenende modus/

  Althans dat is wat ik er uit wijs geworden ben gisteravond.

  Verder goede column weer.

 7. Wat mij opvalt is dat JP nooit echt een vraag beantwoordt die hem gesteld wordt. Als hij begint te praten ben ik hem na 5 woorden al kwijt en snap ik niet wat hij nou eigenlijk bedoelt. En ik ben toch geen domme jongen… Van de week was wel het toppunt in het vraaggesprek met Pieter Jan Hagens. Mijn God, wat kan die JP zwetsen zeg! Net een echte politicus, mist alleen de uitstraling…

  Anyway, mooi verwoord Luuk, zie JP in gedachten steeds aan dat koekje zuigen 🙂

 8. Hans Vledder

  Als onze regering een deskundig ministerie van Public Relations of Marketing had gehad, dan was de brave borst nooit meer in het openbaar verschenen …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top