Jan Peter, Piet Hein en een gek typetje

Geachte leden van het CDA,

De afgelopen dagen hebben premier Balkenende en minister Donner hun grieven geuit jegens cabaretiers en andere grappenmakers die het nodig vinden de draak te steken met ons koningshuis. Als gevolg van dit morele appèl is er danig wat kritiek losgebarsten. Zo werd in diverse media de indruk gewekt, als zou het CDA louter uit zuurpruimen bestaan. Niets is minder waar!

Teneinde de discussie op humoristische wijze aan te gaan, is binnen het CDA de ‘Stuurgroep Waardige Humor’ (SWH) opgericht. Deze stuurgroep heeft als doel de waardige humor op pro-actieve wijze te stimuleren. Daartoe is de SWH momenteel druk doende met het schrijven van de mini-revue ‘Jan Peter en Piet Hein’ die tijdens het komende CDA-congres in première gaat. Het wordt een oergezellige voorstelling, boordevol licht verteerbare sketches, conférences en heerlijke Hollandse liedjes van toen. Misschien zelfs wel een gek typetje op zijn tijd. Kortom: waardigheid met een knipoog. Als Stuurgroep hebben we reeds een eerste aanzet bedacht:

De muziek speelt. Terwijl u als publiek ritmisch meeklapt, komen Jan Peter en Piet Hein op. Beiden dragen een clownsneus. Vervolgens zingen zij samen met u:

Hallo vriendjes en vriendinnetjes
Fijn dat jullie… er weer zijn
Hallo vriendjes en vriendinnetjes
Het is Jan Peter… en Piet Hein

Jan Peter en Piet Hein
Jan Peter en Piet Hein
Dat zijn de beste vrinden
Die je maar kan vinden.

Jan Peter, die geeft wijze raad
En Piet Hein… zit vol kattenkwaad
Jan Peter en Piet Hein
Jan Peter en Piet Hein (etc.)

Daarna doen de heren Balkenende en Donner enkele malen op koddige wijze alsof zij over elkaars voeten struikelen. U mag dan als publiek ongelimiteerd lachen. De Stuurgroep bestudeert nog de mogelijkheid of iets met een emmer water (waar dan confetti in zit!) kan worden gedaan.

Vervolgens gaan beide heren zich achter de coulissen omkleden voor hun volgende act. De tijd die daarmee gemoeid is, wordt opgevuld door CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Hij treedt op als stand-up comedian en zal u – met zijn gezellige Limburgse tongval – in ieder geval verrassen op de spitsvondige grap “ik ken een schuine mop, maar als ik hem vertel, dan valt hij om.” Voor de verdere invulling van zijn performance is Maxime nog op zoek naar het boekje Max Tailleur tapt doktersmoppen. Dus mocht het bij u op het toilet liggen; hij houdt zich aanbevolen.

Na dit gezellige intermezzo is het weer tijd voor onze premier. Gehuld in stevig felblauw plastic, komt hij als levensgrote playmobil-pop het toneel op, huppelt eens rond en roept schalks: “maar aan mijn kapsel heb ik niets veranderd!” Gouden satire!

De finale is voor de heer Donner. Hij toont zich van zijn meest ludieke zijde in zijn schuimrubberpak van meneer De Uil uit de Fabeltjeskrant. Het is zaak dat u als publiek op dat moment spontaan zingt: “Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe, naar Fabeltjesland?”
Waarna de heer Donner met zijn karakteristieke stemgeluid antwoordt “Jaaa… naar Fa-bel-tjes-land.”
“En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant?”
“Jaja, uit de Fa-bel-tjes-krant.”

Tot zover. U begrijpt, als Stuurgroep kunnen wij het niet alleen. Dus weet u nog een leuke ‘bak’ (dat is een mop boordevol jolijt), laat het ons weten! De show eindigt in ieder geval wanneer meneer Donner met een welgemeend “oogjes dicht EN SNAVELTJES TOE” op satirische wijze aangeeft wat humoristen wat hem betreft het best kunnen doen.

Vriendelijke groet,
Stuurgroep Waardige Humor

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!