Jan Peter, Piet Hein en een gek typetje

Geachte leden van het CDA,

De afgelopen dagen hebben premier Balkenende en minister Donner hun grieven geuit jegens cabaretiers en andere grappenmakers die het nodig vinden de draak te steken met ons koningshuis. Als gevolg van dit morele appèl is er danig wat kritiek losgebarsten. Zo werd in diverse media de indruk gewekt, als zou het CDA louter uit zuurpruimen bestaan. Niets is minder waar!

Teneinde de discussie op humoristische wijze aan te gaan, is binnen het CDA de ‘Stuurgroep Waardige Humor’ (SWH) opgericht. Deze stuurgroep heeft als doel de waardige humor op pro-actieve wijze te stimuleren. Daartoe is de SWH momenteel druk doende met het schrijven van de mini-revue ‘Jan Peter en Piet Hein’ die tijdens het komende CDA-congres in première gaat. Het wordt een oergezellige voorstelling, boordevol licht verteerbare sketches, conférences en heerlijke Hollandse liedjes van toen. Misschien zelfs wel een gek typetje op zijn tijd. Kortom: waardigheid met een knipoog. Als Stuurgroep hebben we reeds een eerste aanzet bedacht:

De muziek speelt. Terwijl u als publiek ritmisch meeklapt, komen Jan Peter en Piet Hein op. Beiden dragen een clownsneus. Vervolgens zingen zij samen met u:

Hallo vriendjes en vriendinnetjes
Fijn dat jullie… er weer zijn
Hallo vriendjes en vriendinnetjes
Het is Jan Peter… en Piet Hein

Jan Peter en Piet Hein
Jan Peter en Piet Hein
Dat zijn de beste vrinden
Die je maar kan vinden.

Jan Peter, die geeft wijze raad
En Piet Hein… zit vol kattenkwaad
Jan Peter en Piet Hein
Jan Peter en Piet Hein (etc.)

Daarna doen de heren Balkenende en Donner enkele malen op koddige wijze alsof zij over elkaars voeten struikelen. U mag dan als publiek ongelimiteerd lachen. De Stuurgroep bestudeert nog de mogelijkheid of iets met een emmer water (waar dan confetti in zit!) kan worden gedaan.

Vervolgens gaan beide heren zich achter de coulissen omkleden voor hun volgende act. De tijd die daarmee gemoeid is, wordt opgevuld door CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen. Hij treedt op als stand-up comedian en zal u – met zijn gezellige Limburgse tongval – in ieder geval verrassen op de spitsvondige grap “ik ken een schuine mop, maar als ik hem vertel, dan valt hij om.” Voor de verdere invulling van zijn performance is Maxime nog op zoek naar het boekje Max Tailleur tapt doktersmoppen. Dus mocht het bij u op het toilet liggen; hij houdt zich aanbevolen.

Na dit gezellige intermezzo is het weer tijd voor onze premier. Gehuld in stevig felblauw plastic, komt hij als levensgrote playmobil-pop het toneel op, huppelt eens rond en roept schalks: “maar aan mijn kapsel heb ik niets veranderd!” Gouden satire!

De finale is voor de heer Donner. Hij toont zich van zijn meest ludieke zijde in zijn schuimrubberpak van meneer De Uil uit de Fabeltjeskrant. Het is zaak dat u als publiek op dat moment spontaan zingt: “Hallo meneer de Uil, waar brengt u ons naar toe, naar Fabeltjesland?”
Waarna de heer Donner met zijn karakteristieke stemgeluid antwoordt “Jaaa… naar Fa-bel-tjes-land.”
“En leest u ons dan voor uit de Fabeltjeskrant?”
“Jaja, uit de Fa-bel-tjes-krant.”

Tot zover. U begrijpt, als Stuurgroep kunnen wij het niet alleen. Dus weet u nog een leuke ‘bak’ (dat is een mop boordevol jolijt), laat het ons weten! De show eindigt in ieder geval wanneer meneer Donner met een welgemeend “oogjes dicht EN SNAVELTJES TOE” op satirische wijze aangeeft wat humoristen wat hem betreft het best kunnen doen.

Vriendelijke groet,
Stuurgroep Waardige Humor

21 reacties op “Jan Peter, Piet Hein en een gek typetje”

 1. Ik ben uiterst benieuwd hoelang deze beide clowneske figuren nog dit land zullen regeren.
  De paus heeft de Kerk 50 jaar teruggeworpen, ik vrees dat beide heren hetzelfde voor ogen hebben met het sociale en maatschappelijke leven in ons land. Maar hetgeen mij het meest stoort is dat ze het woord democratie nog in de mond durven te nemen.

 2. misschien dat hier een waterpomptang nog enige uitkomst kan bieden….verder een hopeloze zaak!

 3. Ja man!

  Hier trappen ze zeker weten in!
  En wat zeiden ze terug? Dit is toch een brandbrief? Geen column toch?

 4. Balkenende begon weer over z’n normen en waarden toen ie het over de satire had naar het koningshuis. El;ke keer als ie daar over begint hoor ik ‘m serieus te nemen. en dat terwijl er in de verzorgingstehuizen mensen letterlijk in hun eigen strond zitten. normen en waarden… Tsss…

 5. hahaha wat een leuke column , maar niet heus.
  Het is natuurlijk ongelooflijk leuk en scorend om en plein public andere mensen (en dan natuurlijk bekende openbare figuren) belachelijk te maken.
  Ik persoonlijk vind het getuigen van grote wansmaak. Ten eerste om over de rug van een ander een leuk stukje (of een leuke tv-moment) te maken en ten tweede om dat als lezer of toehoorder amusant te vinden.
  Geloof me, ik ben geen rechtse bal, geen moraalridder, maar ik vind dit gewoon te ver gaan.
  Op de lagere school is er in de klas ook altijd wel een pispaaltje , een kind dat overal de schuld van krijgt en gewoon lekker voor aap wordt gezet omdat dat zo leuk is. Ik zie nu in de wereld van de volwassenen precies hetzelfde gebeuren.
  Ik ben voor persvrijheid, natuurlijk ! Maar ik ben ook voor het iemand in zijn waarde laten. De laatste jaren wordt er veel gesproken en geschreven (juist ook in de media) over normvervaging bij de jeugd en hun gebrek aan respect voor anderen. Ik vind dat deze zelfde media nu precies hetzelfde doen onder het mom van persvrijheid. En ik vind dat te min voor woorden.

 6. Mijn mening over het CDA is inderdaad radicaal gewijzigd. Fenomenaal initiatief!!!! Volhouden!!! Wie zou de vos zijn in dit toneelstuk…..

 7. @jacqueline

  Als je goed leest zie je dat de enige ploeg die door Koelman DIRECT voor lul gezet wordt een fictieve ‘Stuurgroep Waardige Humor’ is. Koelman maakt een personage die een dergelijk toneelstuk heeft verzonnen. In feite zorgt dit er al voor dat NIEMAND Koelman iets kan maken, want Koelman vermeldt er geen persoonlijk waarde-oordeel bij.

  Blijkbaar is alleen de vermelding van de namen al genoeg voor jou om het ‘grote wansmaak’ te noemen? Zullen we dan een algehele boycot instellen op de namen Jan, Peter, Balkenende, Piet, Hein, Donner? Rare kieslijst wordt dat eerstkomende verkiezingen…

  Maar afgezien van dat:
  Volgens mij heb je de boodschap van het verhaaltje gemist. Of niet? Snap je hem wel? Of heb je alleen de tekst gelezen?

 8. jahoor, ik heb het verhaal achter het verhaal echt wel begrepen. Mijn reaktie was een algemene reaktie , niet alleen op de column.
  Overigens, nu ik toch aan het schrijven ben, Persoonlijk ben ik al dat gezeur over het koningshuis, Balkenende en andere gossip helemaal beu en lijkt het me een stuk zinvoller om het weer te gaan hebben over de ‘echte’ vraagstukken. Bezuinigingen, wereldproblematiek, milieu.

 9. Geachte Stuurgroep Waardige Humor,

  Het schrijven van uw woordvoerder Luuk Koelman in de metro van 13 november heeft mij geinspireerd tot het volgende lied. Ik hoop dat uw commissie het wil onderwerpen aan een zorgvuldig onderzoek en wil beoordelen of het voldoet aan de strenge criteria die volgens uw beweging humor waardig maken? Mocht u er niet uit komen. U heeft mijn zegen om mijn vraag voor te leggen aan de lezers van Metro. Zij kunnen de tekst en de single gratis downloaden op http://www.dollybellefleur.nl. Ik hoop dat u mij op deze manier wilt helpen om een waardig humoriste te worden.

  Wie maakt dat ik niets meer lust?
  Wie verstoort mijn rust?
  Dat is Jan-Peter
  Ja ja Jan-Peter

  Waarom gaat toch alles fout?
  Voel ik mij wrakhout?
  ‘t Is die Jan-Peter
  Ja ja Jan-Peter

  Hij is gladder dan een aal
  Preekbuis van de provinciaal
  Lepe ogen, donker haar
  Geknipt met een heggeschaar

  Jan-Peter wil wat ik je brom
  Enkel maar rechtsom
  Zo is Jan-Peter
  Ja Jan-Peter
  Beterweter zie je niet
  Nederland gaat zo failliet
  Jan-Peter ga alsjeblieft

  Jan-Peter vanaf de eerste dag
  Dat ik je op de beeldbuis zag
  Denk ik mijn God hef toch accijns
  Op jouw vervloekte grijns!

  Wie is die schijnheiligman?
  Maagd van Orleans?
  Dat is Jan-Peter
  Ja Jan-Peter

  Wie houd nu al maanden lang
  Holland in bedang?
  Dat is God beter
  Ja Jan-Peter

  Hij is zo Jehoviaal
  Preekbuis van de provinciaal
  Lepe ogen, donker haar
  Geknipt met een heggeschaar

  Jan-Peter wil wat ik je brom
  Enkel maar rechtsom
  Zo is Jan-Peter
  Ja Jan-Peter
  Beterweter zie je niet
  Nederland gaat zo failliet
  Jan-Peter ga alsjeblieft

  Instrumentaal

  Hij is gladder dan een aal
  Preekbuis van de provinciaal
  Lepe ogen, donker haar
  Geknipt met een heggeschaar

  Jan-Peter wil wat ik je brom
  Enkel maar rechtsom
  Ooh mijn ureter
  Ja Ja Jan-Peter
  Springt spontaan als ik je zie
  Advocatus diaboli!
  Jan-Peter ga alsjeblieft!

  Ga heen en vermenigvuldig je niet!

 10. Wat getuigt het kabinet weer verschrikkelijk van normen en waarden bezef! Na alle andere bezuinigingen die de zwakkere medemensen het zwaarst raken, nu het nieuwste idee van de club van JP. Het laatste idee om de mensen die het al het moeilijkst hebben, het leven nog moeilijker te maken. Waarom niet gewoon de hele huursubsidie afschaffen. Hou je nog meer geld over. Misschien krijgt JP dan van de meester wel een sticker op z’n schriftje. Helaas is de balans van de BV Nederland voor dit kabinet balangrijker dan de levenssituatie van de zwakkere in de samenleving. En dit terwijl er meer dan goede alternatieven aangedragen zijn door de partijen uit de tweede kamer. Gelukkig krijgen de huizenbezitters volgend jaar een korting op de te betalen belasting zodat zij het niet te zwaar krijgen. JP moet eens vertellen wat hij met die normen en waarden bedoeld.

 11. Ik weet niet waar Jaqueline het over heeft.
  Ik vond dit namelijk een vrij zouteloze column vergeleken met die over Greta (wat ik overigens een topwijf vind, ze had alleen niet moet zeuren over die column, maar dat was omdat haar vent erin zat, wat ik columntechnisch een beetje foute kruisbestuiving vind), dat was nl. de reden dat ik me hier geregged heb.

  Dus Luuk: Pak alstjeblieft je gifpen weer op!

 12. dus jacelien
  sorry hoor maar vraag me af was jij dan zo iemanddie een arm om het pispaaltje heensloeg of heb je verlate schuldgevoelens,zelfs een pispaaltje kan gevoel voor humor hebben hoor ;)en ja ook denk ik dat een minister zich beter kan bezig houden met dingen waar die verstand van zou moeten hebben,hadden we als volk niet recht op brood en spelen staat me vaag iets van bij .
  luuk hou m hoog
  ymie

 13. jan peter en piet hein moeten eerst maar eens doen alsof ze weten wat het is om een land te besturen voordat ze zich bezig gaan houden met triviale dingen als humor.
  verder vind ik dat ze maar es moeten doen alsof ze een land regeren inplaats van dit soort onzin uitkramen.
  ik ga in ieder geval emigreren,want in dit excuus voor een land valt niet meer te leven.

  Tom.

 14. Leuk verhaal maar heb ik niet ook hier wat stukjes van teruggezien bij de presentatie van de dvd van kopspijkers. heel toevallig!

 15. Jean Pierre

  Heel dit gedonder is begonnen met de opvoeding van Balkenende. Hij heeft een moeder die praat met poppen in een televisieprogramma. Iemand met zo’n opvoeding die moet wel iets zeggen over “ECHTE” satire.

  Ik begrijp Balkenende wel.

  Jean Pierre .

 16. Begrijp best dat je na de toch niet allerleukste week uit je carriere niet je allerbeste column schrijft, maar hier val ik spontaan van in slaap. Best goed, want na een van je vorige pennenvruchten durf ik mijn ogen niet meer dicht te doen uit angst dat die nachtmerries terugkomen; ik zie schrikbeelden voor me van enge groepies in mijn bed. Ik houd mijn kleren aan; Snurken moet ik. Veinzen dat ik slaap.

 17. Koelman is wel vaker niet zo origineel. Om dat te compeseren vaak veel grof. Zo had ik ook columnist kunnen worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top