Jan Peter is braaf

Arme Jan Peter. De slingers zijn besteld, de champagne staat koud – wordt hij toch nog afgetroefd door een Belg. Spijtig maar waar. De kans dat Balkenende de eerste president van de Europese Unie wordt, is volgens welingelichte kringen enorm geslonken.

Plots is de Belgische premier Herman van Rompuy de topfavoriet. Hij is voor alle 27 EU-regeringsleiders een acceptabele kandidaat, terwijl aan Balkenende toch enkele bezwaren kleven. Zo zou hij volgens de Franse president Sarkozy onvoldoende Frans spreken.

De Vlaamse krant De Morgen meldt dat Van Rompuy tijdens een ministerraad heeft uitgelegd hoe je president van de Europese Unie wordt: “Als je het niet vraagt en je bent een grijze muis, dan maak je kans” en “de president mag vooral geen schaduw werpen op Sarkozy of Merkel”.
Lief zijn voor de grote landen, dat is het devies. Het hondje dat het meeste kwispelt, krijgt de baan. Logisch dus dat Balkenende zichzelf kansen toedicht. Niemand kan beter aan de leiband van grote landen lopen dan hij. Op bevel een keuteltje draaien en daar dan voorzichtig aan snuffelen. Zo is Jan Peter, dat is zijn instinct.

Maar toch is er een verschil. Waar Van Rompuy braaf in zijn mand blijft liggen en alleen komt als het baasje hem roept, daar wil Balkenende niets liever dan behagen. Hij kan hijgend tegen het onderbeen van wereldleiders oprijden zoals niemand anders dat kan. En maar druppelen. Soms laten wereldleiders het toe, bijvoorbeeld omdat ze er iets voor terugkrijgen. Zo was het vochtplekje op de broekspijp van Bush indertijd goed voor de Nederlandse missie in Afghanistan.

Volgende week valt de beslissing. Volgens bronnen rondom het kabinet vecht Balkenende voor zijn laatste kans. Gisteren heeft hij Sarkozy twee YouTube-filmpjes gemaild. Op het ene filmpje is te zien hoe Jan Peter van een skateboard lazert. Op het andere filmpje host hij in polonaise over het podium bij een optreden van Frans Bauer. Twee kinderen leiden de premier die houterig naar het publiek zwaait.
De boodschap is duidelijk: Jan Peter is de ideale marionet. Hij is braaf. Maar of Sarkozy daar genoegen mee neemt? Ik denk het niet. De Franse president gruwt van vochtplekken op het onderbeen van zijn mooie Carla Bruni.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!