Jan Peter achter het gordijn

Vandaag en morgen is de Dalai Lama in Nederland. De geestelijk leider van Tibet – tevens Nobelprijswinnaar voor de Vrede – toert door Europa en daar is China niet blij mee. Peking waarschuwt alle Europese landen afzonderlijk. Een officiële ontvangst van de Dalai Lama, die streeft naar een onafhankelijk Tibet, kan de relatie met Peking “zwaar beschadigen”.

Wat te doen? Een hele rits Europese regeringsleiders trekt zich niets aan van het Chinese dreigement. De Franse president Sarkozy, de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Brown, de Deense premier Rasmussen en de Poolse president Kaczynski ontvingen de Dalai Lama met alle egards. En nu is de goedlachse spiritueel leider van Tibet in Nederland. Vandaag geeft hij een lezing in de RAI en morgen bezoekt hij het Binnenhof op uitnodiging van de Tweede Kamer. Balkenende zal daar niet bij zijn. Onze premier wil de Dalai Lama onder geen beding ontmoeten. Een persoonlijk onderhoud zou – aldus de premier – een “onverantwoord risico” inhouden voor de “goede betrekkingen” met China. Daarom zal alleen minister Verhagen hem kort te woord staan. Zo geeft het kabinet aan, de Dalai Lama niet als politiek leider te zien.

Ik hoop vurig dat de Dalai Lama morgen bij zijn bezoek aan het Binnenhof heel brutaal het Torentje van Balkenende binnenloopt. Prachtig lijkt me dat. Want hoe houd je zo iemand tegen? Je kunt hem moeilijk aan zijn rode gewaad over het Binnenhof trekken. Ik gok dat Verhagen in paniek Balkenende belt. “Duiken Jan Peter! Die Lama komt eraan!”
Wat moet dat een prachtig kat en muis spel opleveren, een blijspel waardig. Waar is de premier van Nederland? Terwijl de Dalai Lama de ene deur in het Torentje opent, wordt de andere deur snel dichtgetrokken. Jan Peter onder zijn bureau. Jan Peter achter het gordijn. Jan Peter die als een luiaard aan de kroonluchter hangt terwijl onder hem de Nobelprijswinnaar voor de Vrede verbaasd om zich heen kijkt.

Uiteindelijk geeft de Dalai Lama het op. Zo redt Jan Peter de handelsbetrekkingen met China. Gelukkig maar, want anders waren onze winkels voor straf misschien wel een maand lang verstoken gebleven van goedkope Chinese meuk. Je moet er toch niet aan denken.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!