Jan Peter achter het gordijn

Vandaag en morgen is de Dalai Lama in Nederland. De geestelijk leider van Tibet – tevens Nobelprijswinnaar voor de Vrede – toert door Europa en daar is China niet blij mee. Peking waarschuwt alle Europese landen afzonderlijk. Een officiële ontvangst van de Dalai Lama, die streeft naar een onafhankelijk Tibet, kan de relatie met Peking “zwaar beschadigen”.

Wat te doen? Een hele rits Europese regeringsleiders trekt zich niets aan van het Chinese dreigement. De Franse president Sarkozy, de Duitse bondskanselier Merkel, de Britse premier Brown, de Deense premier Rasmussen en de Poolse president Kaczynski ontvingen de Dalai Lama met alle egards. En nu is de goedlachse spiritueel leider van Tibet in Nederland. Vandaag geeft hij een lezing in de RAI en morgen bezoekt hij het Binnenhof op uitnodiging van de Tweede Kamer. Balkenende zal daar niet bij zijn. Onze premier wil de Dalai Lama onder geen beding ontmoeten. Een persoonlijk onderhoud zou – aldus de premier – een “onverantwoord risico” inhouden voor de “goede betrekkingen” met China. Daarom zal alleen minister Verhagen hem kort te woord staan. Zo geeft het kabinet aan, de Dalai Lama niet als politiek leider te zien.

Ik hoop vurig dat de Dalai Lama morgen bij zijn bezoek aan het Binnenhof heel brutaal het Torentje van Balkenende binnenloopt. Prachtig lijkt me dat. Want hoe houd je zo iemand tegen? Je kunt hem moeilijk aan zijn rode gewaad over het Binnenhof trekken. Ik gok dat Verhagen in paniek Balkenende belt. “Duiken Jan Peter! Die Lama komt eraan!”
Wat moet dat een prachtig kat en muis spel opleveren, een blijspel waardig. Waar is de premier van Nederland? Terwijl de Dalai Lama de ene deur in het Torentje opent, wordt de andere deur snel dichtgetrokken. Jan Peter onder zijn bureau. Jan Peter achter het gordijn. Jan Peter die als een luiaard aan de kroonluchter hangt terwijl onder hem de Nobelprijswinnaar voor de Vrede verbaasd om zich heen kijkt.

Uiteindelijk geeft de Dalai Lama het op. Zo redt Jan Peter de handelsbetrekkingen met China. Gelukkig maar, want anders waren onze winkels voor straf misschien wel een maand lang verstoken gebleven van goedkope Chinese meuk. Je moet er toch niet aan denken.

13 reacties op “Jan Peter achter het gordijn”

 1. Heren, het wordt nog veel erger als we niet uitkijken…. China verpakt chinese kapotjes (extra small) in een verpakking met de maataanduiding XXL. Dat zal die enorme hollandse lullen leren te luisteren.

 2. David Kort

  Yan Peter San en zijn Chinees Democratische Volkspartij!
  Ga toch (groene)thee drinken bij je moeder man…

 3. John Lantings Theater van de Lach all the way. Bambergen als Lama, Sleeswijk als lakei en Hans Otjes als Balkenende. Met Pleuni als Monica Lewinsky de Touwen in.

 4. Marjolein

  ‘Jan Peter achter het gordijn. Jan Peter die als een luiaard aan de kroonluchter hangt terwijl onder hem de Nobelprijswinnaar voor de Vrede verbaasd om zich heen kijkt.’

  🙂 Jammer dat de Dalai Lama nooit zomaar dat torentje in zal lopen. Ik denk trouwens dat de bewaking hem echt wel tegen zou houden, Nobelprijs of niet. Maar goed, nu ben ik te serieus. Goede column, Luuk!

 5. Cloggie

  Hihi, die Jan Peter toch? Wat een fantastisch politicus is die man! Of hij schuift alles dat maar een beetje moeilijk lijkt voor zich uit en durft de Dalai Lama niet te ontvangen. En dat alles in het belang van Nederland! Door weg te kruipen in zijn torentje laat hij zien dat hij grote moed heeft en niet laf wegloopt voor de opinie van de Chinezen. Of zie ik dat verkeerd?

 6. Hahahahaha ^_^

  Verder heb ik er niks zinnigs toe te voegen, ik vond em gewoon erg leuk 😀

 7. han van mourick

  komt die vent met dat piepstemmetje hier eigenlijk doen ??? zijn al genoeg achterlijke zweverige types hier….

 8. Nighttripper

  Haha de eerste die reageert op han van mourick laat zich teveel kennen.

 9. liesbeth

  Heb altijd al kromme tenen als ik Jan-Peter Balkende voorbij zie komen. Maar nu schaam ik me als Nederlandse dat er zo’n malloot de regering aanvoert.
  We voeren democratie toch hoog in ons vaandel?????????
  Dan moet Balkenende zijn hoofd niet naar de chinezen laten hangen, fier de kop omhoog de dalai lama ontvangen.

 10. Mensenrechten schennend China bepaalt dus wie onze premier mag spreken en wie niet……

 11. Beter 10 spugende Lama’s in de lucht dan 1 in het TORENTJE… ?
  Wat een slappe hap, Nederland is bang om een paar rot chinese centen te missen. Erg dom om je zo te laten kennen !!

 12. Degene met het geld, bepaald. En aangezien de Dalai Lama geen aardse bezittingen heeft legt ie het altijd af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top