Jan Mulder: VARA-tokkie

Afgelopen maandagavond belandde ik tijdens het zappen middenin de herhaling van De Wereld Draait Door. U weet wel, het tv-programma dat voornamelijk gaat over andere tv-programma’s. Tafelheer van dienst was Jan Mulder. Wild gebarend vertelde hij over het CDA, die partij waar ze altijd “binnen twee dagen veranderen van mening.” Gegniffel in het publiek. Ja, dat malle CDA. Ik keek naar Jan Mulder, naar zijn gegroefde gezicht. De huid die in plooien langs zijn mondhoeken hangt. Op kazernetoon liep hij helemaal leeg. “Af-schu-we-lijk, Matthijs!”

Het is een vast stramien in De Wereld Draait Door: Jan Mulder kiest enkel slachtoffers die in de media al op de rug liggen. Daarin herkennen we de spits die hij ooit was: makkelijk scoren, Jan is er gek op. Ook in zijn maandelijkse ergernissen top-5 zien we dat terug. Het is alsof Maurice de Hond hem een lijstje in handen heeft gedrukt. “Hier Jan, ik heb het voor je gepeild. Vijf irritaties waarin alle kijkers zich herkennen.” En daar gaat Jan weer, het woedende windvaantje, meedraaiend met de grootst gemene deler.

Eerlijk gezegd kan ik er nauwelijks nog naar kijken. Die gespeelde maniertjes, het is allemaal zo sleets, zo dertien in een dozijn. Jan Mulder is boos zoals acteurs in een soap boos zijn. Enkel in staat de woede heel groot te brengen: “JIJ SLET, JIJ BENT MET HEM NAAR BED GEWEEST! IK ZAL JE!” Daarna benen ze woest weg, slaan een bordkartonnen deur achter zich dicht en vragen achter het podium hijgend aan de regisseur of het zo goed was. Dat is Jan Mulder ten voeten uit. Vorm zonder inhoud. Hij is de tokkie van intellectueel Nederland. Het is allemaal zo voorspelbaar. Negen van de tien keer betreft zijn woede het trieste lot van kindertjes in de derde wereld, de traan van Mauro of ander hapklaar onrecht (“Schánde, Matthijs!”). Want mocht u het niet weten: Jan Mulder deugt. Hij is van het fatsoen.

Maar het meest erger ik me wanneer hij te hoop loopt tegen de banken en het grootkapitaal. Fulminerend, bijna spugend over “dát soort mensen!” Met veel misbaar heft Jan Mulder, het moreel kompas van de VARA, de handen ten hemel. “Het is werkelijk on-ver-draag-lijk, Matthijs!” Zijn tirade lijkt eindeloos, alsof de woede geen bodem vindt. Dan een laatste uithaal: “IK ZOU ME DÓÓDSCHAMEN!” Applaus uit het publiek. En Van Nieuwkerk maar braaf knikken. Jammer dat de gevierde presentator nooit die ene hamvraag stelt: “Luister eens Jan; als jij zoveel moeite hebt met banken, wat doet dat blauwe leeuwenpak dan in je kleerkast?”

19 reacties op “Jan Mulder: VARA-tokkie”

 1. Ach ja, opa Mulder. Kwam je vroeger als studente zonder geld bij De Oude Sluys in Amsterdam en bestelde de meest geile wodka, dan zei je als een volleerde Barbara Rijlaarsdam dat je bij meneer Mulder hoorde. Dat dit klakkeloos werd aangenomen zegt voldoende. Fatsoen moet je doen, behalve wanneer het lampje on air is gedoofd.

 2. Ik stel voor om een mash-up te organiseren en dat iedereeen zijn photofuck instuurt met Jan Mulder en die blauwe leeuw.

 3. JAN DENKT ALLEEN MAAR AAN GELD ALS HIJ SPASTISCH MET ZIJN HOOFD VAN LINKS RECHTS EN VOORUIT KIJKT.
  HAAL MAAR BINNEN TERWIJL HIJ ACHTER ZIJN STENEN WAL WOONT EN DE RIF BEWONERS OP DE TRAP BIJ MIJN MOEDER WIL LATEN WONEN.
  AMSTERDAM WEST ZIT ER VOL MEE,KAN JAN NIETS SCHELEN,HIJ WOONT ER NIET.NET ALS MARCEL VAN DAM PAUL WITTEMAN EN NOG MEER VAN DIE TE VEEL BETAALDE VARA PERSONEELS LEDEN.
  EN DE MENSEN MAAR MEE KNIKKEN TERWIJL ZE OPGELICHT WORDEN.

 4. Wat fijn dat je altijd zo helder bent en oplet… het is een genot met je mee te wandelen door deze samenleving.

 5. Helemaal terecht. Een aantal jaren geleden riep onze Jan in een krantenadvertentie toenmalig premier Balkenende, samen met o.a. zijn companen Barend en Van Dorp, op tot het afschaffen van bepaalde voorzieningen zoals kinderbijslag voor mensen met hoge inkomens zoals zijzelf.
  Jort Kelder vroeg zich vervolgens af waarom Jan, die blijkbaar zo graag belasting betaald, speciaal voor zijn Postbank spotjes een BV had opgericht om maar geen belasting te hoeven betalen?
  Het is links lullen, rechts vullen bij DWDD.

 6. Luuk,
  heel netjes zonder een onvertogen woord.
  De soapacteur is wel sterk hoor.
  Complimenten!! En bedankt.

 7. Waarom verteld Jan Mulder niet eens een keer tijdens een DWDD uitzending wat HIJ bruto verdiend en daarbij netto overhoud.!
  Jazeker; links lullen rechts vullen zoals vele PvdA-ers.
  Topbanen in de zachte sector is de ambitie van die lui.

 8. Dank je wel Luuk, ik zat er vandaag even doorheen. Las net je stuk en kan weer relativeren… Wat heb je toch een heerlijk treffende, beeldende schrijfstijl.

 9. Prima stuk, je slaat wat die man betreft de spijker helemaal op zijn kop.

 10. Eens! Ik heb ook nooit begrepen waarom die Jan nou zo’n aanwinst is voor DWDD of überhaupt voor de televisie. Zit altijd maar te zeuren en te klagen, gaaaaap.

 11. Okee, geen speld tussen te krijgen. Maar ik ben en blijf groot fan van Jan Mulder.

 12. Ha, zo kom ik deze column toevallig tegen. Geweldig, ik kan er weer helemaal tegen.

 13. Ik weet uit een betrouwbare bron (= een journalist van Vi) dat Jan Mulder ongeveer €1500,- per aflevering van studio voetbal verdiend.

 14. Wat een ergenis met die Mulder, wanneer verdwijnt die oude zak van de tv met zijn linkse opmerkingen.
  Links lullen en ook nog zijn zakken vullen met een reclame spot van de ING.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top