Jami Ehsan houdt van Nederland

Ehsan Jami, de oprichter van het Comité voor ex-moslims, gaat zijn aangekondigde animatiefilm The life of Mohammed niet uitzenden. Hij komt tegemoet aan de oproep van minister van Justitie Hirsch Ballin, die vreest dat de film “een wig zou kunnen drijven in de samenleving”.

In oktober was Jami nog vol goede moed. Hij zei te willen shockeren en claimde met twinkelende ogen dat de consequenties van zijn tekenfilm vergelijkbaar zouden zijn met “de Deense cartoonrellen in het kwadraat”. Dat beloofde wat.
Als opwarmertje gaf Jami vorige week woensdag, in het televisieprogramma Netwerk, een expliciete tekening uit de film prijs. We zien de profeet Mohammed met een erectie onder zijn jurk. Hij is onderweg naar de moskee om daar zijn 9-jarige vrouw te ontmaagden. Eén van de torens van de moskee is getooid met een hakenkruis.

De camera zoomt in. Jami kijkt innig tevreden naar zijn tekening. Een glimlach speelt om zijn lippen. De vraag van de interviewer begrijpt hij niet. Hoezo kwetsen om te kwetsen? “Het zijn feiten. Als feiten kwetsen, dan kan ik daar niets aan doen”.

Ook heeft Ehsan Jami de interviewer nog een nieuwtje te melden. Hij zal de tekenfilm op de symbolische datum van 20 april, de geboortedag van Hitler, wereldkundig maken. En de gevolgen? Daar trekt hij zich niets van aan. “Ik kan u één ding garanderen: de film gaat komen”.

Vijf dagen later denkt Ehsan Jami daar heel anders over. “Minister Ballin heeft gezegd dat hij vreest dat dit een wig zal drijven in onze samenleving. Dat is nooit mijn bedoeling geweest”. Jami heeft respect voor de minister. Bovendien zouden er dreigementen zijn geuit door mensen die vloeiend Perzisch spreken.

Gek hè? Nou, daar begrijp ik ook helemaal niets van. Teken je met de beste bedoelingen van de wereld de profeet Mohammed die met zijn stijve leuter een kindje van negen gaat neuken, worden er mensen boos. Zoiets verwacht je toch niet? Gelukkig geeft Jami aan te zullen blijven vechten voor de vrijheid van meningsuiting, “maar nu even niet”.
Prachtig vind ik dat. Een goede vriend van me zegt dat ook altijd wanneer hij op het punt staat vreemd te gaan: “ik ben absoluut monogaam. Maar nu even niet”.

Jami vindt niet dat hij gezwicht is voor druk van buitenaf. Hij neemt naar eigen zeggen juist zijn verantwoordelijkheid, want “ik houd van dit land”.

Volgens mij houdt Jami hooguit van zichzelf. Hij is een publiciteitsgeile narcist die niet in staat is zijn verantwoordelijkheid te nemen. Maar waarom dan geen film? Simpel: Jami was door alle media-aandacht gewoon even vergeten dat je voor een tekenfilm 24 beelden per seconde nodig hebt. Dat is dus 12 minuten maal 60 seconden maal 24 beelden. Oftewel meer dan 17000 tekeningen. En Jami heeft er maar één. Een tekening van een profeet met een stijve.

Dat noemen we in Nederland vrijheid van meningsuiting.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!