Jack het multitalent

Jack van Gelder wordt musicalster. Joop van den Ende vroeg de gelouterde sportverslaggever en schnabbelaar voor een rol in Les Misérables. Jack speelt herbergier Thénardier, eerder vertolkt door Paul de Leeuw en Carlo Boszhard. Van Gelder is naar eigen zeggen altijd al “een musicaldier” geweest.

Zo had hij als puber een rolletje in de jaarlijkse schoolmusical op het lyceum. En in 2004 mocht Van Gelder in het televisieprogramma ‘Portret van een Passie’ zijn grootste passie uitbeelden. Dat is het roken van Cubaanse sigaren, maar ‘de liefde voor de bolknak’ hadden ze net gehad met Matthijs van Heijningen. Of Jack ook een tweede passie had, wilden de programmamakers weten.

Zo kwam het dus dat Jack samen met Simone Kleinsma een liedje uit Mama Mia mocht zingen. En nu is hij gevraagd door Joop van den Ende. Volgens Jack heeft dat met zijn BN’er zijn niets van doen. Hij moest serieus auditie doen. Ja, echt waar. Dus eigenlijk is hij gewoon een multitalent. Vandaar ook al die schnabbels. Jack kan alles, hij heeft de X-factor.

Jack van Gelder in een musical in Koninklijk Theater Carré. Dat is net zoiets als Joop van den Ende in het eerste van Ajax. Wie wil er nu kijken naar een musicaltycoon die de dug-out aanziet voor een bushokje en tijdens het warmlopen over de cornervlag struikelt? Daar koop je toch geen seizoenkaart voor? Tenminste, dat dacht ik.
Maar nu is er Jack van Gelder, de musicalster van de 21e eeuw. Jack moet de Eddy The Eagle van Les Misérables worden, de antiheld waarin iedere voetballiefhebber zich herkent. Een revolutionair concept waarmee Van den Ende de één miljoen amateurvoetballers die Nederland rijk is richting musical lokt. Als dat lukt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Johan Derksen als Tarzan, gelaten aan een liaan hangend; Barbara Barend schittert in de rol van Jane. Mario Been als Ciske de Rat. Wat een heerlijk schoffie, daar komt straks het hele Feyenoordlegioen op af. En Louis van Gaal in The Sound of Music. Onvergetelijk. Broadway lonkt.

Maar eerst Jack van Gelder. Ik voorspel een grote toekomst voor hem. Tenminste, als hij niet middenin het eerste bedrijf de bühne verlaat omdat hij ergens in het land een schnabbel heeft.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com