Jaap en George

Deze week was NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer te gast bij George Bush op zijn ranch in Texas. Het journaal toonde beelden. Zelden zo’n gelukkig, maar ook zenuwachtig iemand gezien als Jaap. De voormalig CDA-fractieleider is de eerste Nederlander die een nachtje mag logeren op de Prairy Chapel Ranch, het thuishonk van de machtigste man ter wereld.
We zien Jaap samen met zijn vrouw Janine uit de helikopter stappen. George en Laura Bush wachten hen op. George is casual gekleed. Hij draagt een wit overhemd met korte mouwen, spijkerbroek met stoere gesp en cowboylaarzen. Jaap gaat gekleed in een net iets te ruim zittende blazer.

Het bezoek van de secretaris-generaal vangt aan met een ritje in een grote, witte pick-up truck. Bush neemt plaats achter het stuur. Jaap mag naast hem zitten. De dames blijven achter want een rondrit over de ranch is iets voor mannen. Bush heeft zijn arm ontspannen uit het raampje hangen. Hij grapt wat tegen de verzamelde pers. Jaap staart met opgetrokken schouders voor zich uit. Even later zet de pick-up truck zich in beweging. Jaap zwaait houterig naar de camera. Dan verdwijnt de wagen langzaam uit beeld.

Bush geeft gas. De pick-up truck gromt. Vanuit een ooghoek kijkt Jaap voorzichtig naar de spijkerbroek van meneer Bush met daaronder die stoere cowboylaarzen. Meteen heeft hij spijt dat hij zelf geen cowboylaarzen heeft gekocht. Samen met Janine was Jaap vorige week langs geweest bij de Schoenenreus. Daar waren de cowboylaarzen in de aanbieding. Maar Jaap had uiteindelijk toch voor een oversized blazer van de C&A gekozen.

Meneer Bush zegt iets. Jaap knikt ijverig. “Yes your presidency.” Hij durft niet op te kijken. Hij hoopt alleen maar dat meneer Bush hem zijn kledingkeuze niet kwalijk neemt.

O, kon Jaap zich maar bewijzen! Stel je voor, staat er plots een gevaarlijke Talibanstrijder voor de pick-up truck. Meneer Bush remt van schrik. De terrorist legt aan. Hij wil zijn Kalashnikov leegschieten op meneer Bush, maar zonder aarzelen springt Jaap uit de wagen en rent op de terrorist af. “Daar! Pak aan baard! Een linkse directe!”

Maar de gehele rondrit gebeurt er niets.

Na afloop heeft Jaap zich snel hervonden. Terwijl hij de verzamelde pers te woord staat, trekt hij het gezicht van iemand die geregeld bij George Bush in de auto zit. “Jazeker”, zegt Jaap, “het was very gezellig”. Ook moet hij af en toe even gniffelen. Waarschijnlijk denkt Jaap aan Jan-Peter die hem is opgevolgd als leider van het CDA. Die man dondert zo van een skateboard af terwijl Jaap toch maar mooi naast George Bush in een heuse pick-up truck zit. Dát is het verschil.

Ja, Nederland is te klein voor Jaap. Hij zei het niet met zoveel woorden, maar de oplettende toeschouwer kon niet anders concluderen. Jaap en George, ze zouden best broers kunnen zijn, zoveel lijken ze op elkaar.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!