Ivo Opstelten is de naam

Moment, dan zet ik even mijn tropenhelm af. Ik zweet me een ongeluk hier in de Syrische woestijn. Mag ik mijzelf voorstellen? Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. From the Netherlands. Hoe maakt u het? Ik dacht bij mezelf: hoogste tijd voor een werkbezoek, nu ik als bewindsman zo onder vuur lig omdat ik keer op keer de Tweede Kamer onvolledig informeer over ISIS.

Wacht, dan stel ik mijzelf ook even voor aan de meneer in de oranje jurk die naast u op zijn knieën zit. Ivo Opstelten is de naam. En u bent? Alan Henning uit Groot-Brittannië. Kijk eens aan, hoe maakt u het? Slecht? Dat is dan niet zo mooi. Wat zegt u? U wordt aanstonds onthoofd? Meneer Henning, ik neem dit absoluut zeer serieus. Acties van dergelijke vergaande aard kunnen helemáál niet. Dit is niet alleen onvoorstelbaar, maar ook onaanvaardbaar en ontoelaatbaar. Ik zeg: zero tolerance!

Of ik u alstublieft kan helpen? Fijn dat u die vraag stelt. Mijn antwoord hierop is klip en klaar. In het geval van een dreigende onthoofding is er inderdaad sprake van – wat ik zou willen noemen – een urgent punt. Een kwestie van – en daar ben ik volstrekt helder in – prioriteiten stellen. Ik ga hier dan ook op korte termijn zeer diepgaand naar kijken, dus dat zit wel snor. En wat ik ook ongelooflijk belangrijk vind, is dat ik met u mee voel. Dus wat dat betreft staan we aan dezelfde kant van de streep, voor de volle honderd procent, dat kan ik u verzekeren, want als iemand mij kent, dan ben ik het wel. Dat is, denk ik, ook het antwoord op al uw andere vragen. Tegen u zou ik dan ook op voorhand willen zeggen, in glashelder Nederlands – en daar is geen woord Engels bij: Mister Henning, u doet een ongelooflijk goede job hier in de Syrische woestijn, boordevol daadkracht en reflectie, onder best wel moeilijke omstandigheden. Petje af en klaroengeschal. Iedereen is trots op u, u weet van wanten en geniet dan ook mijn vierkante steun.

Waarom kijkt u mij zo vreemd aan? Ik heb u net in de meest duidelijke bewoordingen te woord gestaan. Ik heb toegezegd wat ik heb gezegd, dat is voor mij van een ongelooflijke importantie. U moet mij vertrouwen. Maar goed, het heerschap met de bivakmuts wenkt. Ik onderbreek hier belangrijke video-opnamen en dat is natuurlijk absoluut niet de bedoeling. Tegen die meneer met de bivakmuts zou ik dan ook willen zeggen: doet u vooral wat u moet doen. En u, meneer Henning: alle goeds en – zoals wij dat in Rotterdam altijd zeggen – houd het koppie erbij. Praten we straks rustig verder.

5 reacties op “Ivo Opstelten is de naam”

 1. Luuk krast weer scherp en to the point… klip en klaar… zodat het onderwerp van discussie de hoogste importantie krijgt. 🙂

 2. Toppie! Wanneer zal de Kamer besluiten om fossielen uit te sluiten voor de post van minister?

 3. Beste Luuk, het is weer uit het hart gegrepen. Als Ivootje weer terug is van zijn geslaagde missie weet ik het vervolg wel voor de brave man. Achter ons ligt het prachtige ‘s Heerenloo, zeg maar een rustplaats voor de enigszins op tilt geraakte personen in onze maatschappij. Voor de niet kenners, hier werd ook enige tijd geleden ene Brandon aan de ketting gelegd. Gewoon te lastig in zijn doen en laten, meer personeel erop loslaten zou onze maatschappij nog meer geld kosten. Door ingrijpen van ondermeer zijn ouders werd hij uit zijn benarde positie bevrijd. Houdt dus in dat zijn plekje vrij gekomen is en door wie zou deze plek beter opgevuld kunnen worden dan door een over vet, bekakt manneke wat zijn zaken niet op orde heeft? Een jaartje of wat aan de ketting op water en brood zou hem goed doen. Ongetwijfeld een goede job…en Ivo, als het bekakte babyvet eraf is dan kopen wij een prachtig oranje jurkje voor je. Als niemand de kosten wil delen dan mailen wij ons aller Willie even of hij een steentje bij zou willen dragen….die heeft vast nog wel wat euries over gezien het feit dat het klootjesvolk de verbouwing van zijn onderkomen gaat ophoesten. We onderwerpen Ivo dan aan een stevig trainingsprogramma zodat hij makkelijk in de grootste maat oranje jurk past. Is het zover dan laten wij hem los op het bijgelegen voetbalveld. De heer met bivakmuts zal u dan vragen of u uw laatste woorden tot het volk klip en klaar wilt uitten.
  Voor ons van enorme importantie, wij zullen dit absoluut serieus nemen.
  Wat zegt u? U wordt wat nerveus van de man met bivakmuts naast u?
  Hij heeft een mes? Ach, het is om je een ongeluk te zweten op deze locatie, hij wil vast een appeltje schillen omdat hij dorstig is.
  Vergeet niet, u kan uw woorden kwijt aan de gehele wereld…petje af en klaroengeschal….maar een inmiddels huilende Ivo..heeft u enig idee hoe ik, Ivo Opstelten, beschimpt wordt in Nederland? Ik zou trots zijn op zo’n prachtige oranje jurk. Misschien verdien ik ook wel zo’n mooie jurk maar tot op heden mocht ik deze niet ontvangen.
  Heel mooi trouwens uw woorden meneer Opstelten, uw optreden zal ik zeker meenemen in het verslag van mijn werkbezoek.

 4. Prima stuk Luuk, hoogste tijd dat van O. het veld ruimt. Hij heeft zijn tijd al ruim overschreden !

 5. In Rotterdam hoefde Oppie alleen maar de Voorzitter te zijn van het College van Burgemeester en Wethouders, wat betekende dat hij er alleen maar voor hoefde zorg te dragen dat in die club alle neuzen de zelfde kant op snuffelden. En gezien de slappe zeikerds in de Gemeenteraad van 010 was dat niet zo moeilijk. (“Stadhuis Op Stelten”)
  Maar nu moet hij leiding geven aan een Ministerie. De dagelijkse gang van zaken kan hij overlaten aan de SG. ( De opvolger van Joris D. dus )
  Maar nu is Oppie verantwoordelijk voor de koers zoals uitgestippeld door de coalitie VVD-PvdA. Dat is andere koek. Dat houdt hij met moeite bij en dat blijkt uit zijn gestamel. Ik denk niet dat dit met zijn leeftijd te maken heeft, maar met het feit dat Oppie in zijn loopbaan alleen maar als Burgemeester heeft gemanifesteerd.Deze baan valt vies tegen.
  Uh….eh…dat…zou…wel eens….uh…de reden kunnen zijn ….uh…dat het….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top