Islamsterdam

Als het aan burgemeester Cohen ligt, hoeven ambtenaren vrouwen geen hand te geven wanneer hun geloof dat niet toestaat. Wat was er gebeurd? Tijdens een werkbezoek aan Slotervaart weigerde een islamitische straatcoach, werkzaam voor de gemeente Amsterdam, de assistente van de wethouder een hand te geven. De man verklaarde dat hij zo handelde uit respect voor de assistente, niet uit minachting.

Gans het land in rep en roer. Islamsterdam! Geert Wilders stelde maar liefst zes Kamervragen over het incident. Of de minister net als burgemeester Cohen soms van mening is dat vrouwen en mannen in Nederland niet gelijk zijn?

Wie bij het werkbezoek aanwezig was, zag iets heel anders: een islamitische man die als begroeting beide handen kruislings op zijn borst legt en een lichte buiging maakt voor de assistente van de wethouder.

Wat is daar mis mee? Persoonlijk vind ik zo’n gebaar veel respectvoller dan het schudden van een hand. De meeste Nederlanders kijken je niet eens aan als je ze een hand geeft, houden hun zonnebril op tijdens een gesprek en laten je links liggen wanneer hun mobiel gaat.
Ach ja, Hollanders. Doodsbang voor moslims, maar wel massaal naar Turkije op vakantie, want daar is het all inclusive en dus lekker goedkoop. Dan zijn die kebab-eters opeens een stuk minder eng. En als vrouwlief door een Turkse ober wordt begroet met op de borst gekruiste handen en een lichte buiging, is het “Mien! Moet je nou kijken! Snel, een foto!” Dan is het opeens wel oké.

Wat zegt u? Is er in Nederland gelijkheid tussen man en vrouw? Is dat het punt? Klopt, in Nederland hoeft een vrouw niet vijf meter achter haar man te lopen. Wij doen dat subtieler. In ons land, zo blijkt uit onderzoek, verdient een vrouwelijke werknemer gemiddeld 18 procent minder dan haar mannelijke collega. Voor precies hetzelfde werk. Waarom? Laat me raden: uit respect voor de vrouw, niet uit minachting.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!