Islamsterdam

Als het aan burgemeester Cohen ligt, hoeven ambtenaren vrouwen geen hand te geven wanneer hun geloof dat niet toestaat. Wat was er gebeurd? Tijdens een werkbezoek aan Slotervaart weigerde een islamitische straatcoach, werkzaam voor de gemeente Amsterdam, de assistente van de wethouder een hand te geven. De man verklaarde dat hij zo handelde uit respect voor de assistente, niet uit minachting.

Gans het land in rep en roer. Islamsterdam! Geert Wilders stelde maar liefst zes Kamervragen over het incident. Of de minister net als burgemeester Cohen soms van mening is dat vrouwen en mannen in Nederland niet gelijk zijn?

Wie bij het werkbezoek aanwezig was, zag iets heel anders: een islamitische man die als begroeting beide handen kruislings op zijn borst legt en een lichte buiging maakt voor de assistente van de wethouder.

Wat is daar mis mee? Persoonlijk vind ik zo’n gebaar veel respectvoller dan het schudden van een hand. De meeste Nederlanders kijken je niet eens aan als je ze een hand geeft, houden hun zonnebril op tijdens een gesprek en laten je links liggen wanneer hun mobiel gaat.
Ach ja, Hollanders. Doodsbang voor moslims, maar wel massaal naar Turkije op vakantie, want daar is het all inclusive en dus lekker goedkoop. Dan zijn die kebab-eters opeens een stuk minder eng. En als vrouwlief door een Turkse ober wordt begroet met op de borst gekruiste handen en een lichte buiging, is het “Mien! Moet je nou kijken! Snel, een foto!” Dan is het opeens wel oké.

Wat zegt u? Is er in Nederland gelijkheid tussen man en vrouw? Is dat het punt? Klopt, in Nederland hoeft een vrouw niet vijf meter achter haar man te lopen. Wij doen dat subtieler. In ons land, zo blijkt uit onderzoek, verdient een vrouwelijke werknemer gemiddeld 18 procent minder dan haar mannelijke collega. Voor precies hetzelfde werk. Waarom? Laat me raden: uit respect voor de vrouw, niet uit minachting.

10 reacties op “Islamsterdam”

 1. Marina Teeuw

  Het geloof van ieder persoonlijk moet men afblijven ,wij zijn op vacantie in Venazuela geweest en daar zijn ook moslims ook die begroeten ons met een buiging en we praten over alles wat in ons op kwam ook in het engels

  groet laat elkander met respect begroeten

 2. gekruisde handen voor de borst, gevouwen handen zoals bij boeddhisten, het is inderdaad veel charmanter dan het aggressieve elkaar-inschatten gegrijp dat bij ons gebruikelijk is ……. laten we dat ingaande vandaag veranderen .

  maar dat is het onderwerp niet, helaas .

  het gaat erom dat de Gemeente voor deze baan zeloten uitgezocht heeft die zich niet kunnen aanpassen aan onze dagelijkse gebruiken .

  en da nie goe ….. snappie ?

  vrgrjoep

 3. Als ik naar een moslim land verhuis en daar werk ga doen in een bepaalde functie, zal ik me aan moeten passen aan de normen en waarden aldaar, dat houdt in dat ik bv daar ook geen vrouwen een hand mag geven.

  Als een moslim naar dit land verhuisd, en daar werk gaat doen in een bepaalde functie, zal hij of zij zich aan moeten passen aan de normen en waarden alhier, dat houdt in bv dat diegene vrouwen de hand gaat geven.

  Simpel toch?

 4. Met al dit gezeur over ‘eigen identiteit’ van de in ons land wonende, werkende, WAO, uitkeringsgerechtigde Moslims denk ik er vaak aan hoe de islamitische landen het zouden vinden als wij, Nederlanders, ons massaal in HUN land zouden vestigen en eisen dat die landen zich aan ONS aan moesten passen. Het lijkt me dat de kritiek dan niet van de lucht zou zijn alsmede de opmerkingen dat niemand ons een pistool op het hoofd gezet heeft om ons daar te vestigen

 5. Ach, het kan nog erger.
  Dan is het niet alleen een hand geven maar ook links en rechts driemaal ‘zoenen’!
  Waarbij je dan je arm zo spant dat je de dame in kwestie met koortslip als het ware af houdt.
  En ondertussen mompelend; ‘laat maar’…
  So!
  Dan heb je haar weer beledigd met zo`n afwijzing!
  Het is nooit goed …

 6. Nachttripper

  Inderdaad wat een gezeik. Er zijn zoveel mensen die zo’n vies slap handje geven (brrrr) en je weet niet eens of diegene zijn/haar handen wel heeft gewassen na het toilet. Laten we allemaal maar overgaan op een buiging. Dat is een stuk hygienischer.

 7. Hahaha, hij is weer mooi Luuk, je weet het weer mooi te plaatsen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top