iOS maakt steeds meer slachtoffers

Deze zomer brengt Apple OS X Mountain Lion op de markt, “met gloednieuwe functies gebaseerd op die van de iPad.” Je hoeft geen ziener te zijn, om te begrijpen waartoe dit gaat leiden…

Oktober 2012
Apple kondigt aan dat Mountain Lion de laatste OSX was. Na Tiger, Leopard, Snow Leopard, Lion en Mountain Lion stopt het dan toch echt bij de koning der dieren. iOS, ontwikkeld voor iPhone en iPad, is de toekomst.

Maart 2013
Apple komt met een nieuwe, razendsnelle versie van iCloud. Moest je voorheen betalen wanneer je meer dan 5GB opslagruimte in iCloud wilde, nu is de dienst helemaal gratis. Ongelimiteerde opslagruimte, helemaal gericht op de grootverbruiker. Alles kan voortaan webbased, zelfs video-editing. Ook dvd’s branden is niet meer nodig. Maak een image van je dvd, zet hem op iCloud en je bent klaar. Apple fanboys zijn laaiend enthousiast.

September 2013
Apple komt met de iPad 4. Het apparaat heeft een 11-inch HD-scherm en is er slechts in één uitvoering; met een opslagcapaciteit van 8GB – want alles kan via iCloud. Bovendien is de iPad 4 vederlicht. Een heuse MacBook Air killer, volgens Apple-topman Tim Cook.

Oktober 2013
Apple verlaagt de productie van haar laptops. Levertijd voor wie tóch een laptop wil: 6 maanden. Consumenten schakelen massaal over op de iPad 4.

April 2014
De geruchten blijken te kloppen. De iPad Giant komt eraan, met een 13 inch scherm. Nooit meer dat irritante in- en uitzoomen met je vingers. Ook de Giant is er slechts in één uitvoering; met een opslagcapaciteit van 8GB – dankzij iCloud. Een iMac killer, volgens Tim Cook, “ruim voldoende voor wat 99 procent van alle gebruikers met een computer willen doen.”

Juni 2014
George Clooney maakt reclame voor de iPad Giant & iCloud. Net als Lady Gaga en Justin Bieber. Verkoop iPad Giant nadert recordhoogten.

September 2014
Apple verlaagt de productie van haar iMacs. Naar eigen zeggen om aan de enorme vraag naar de iPad Giant te kunnen voldoen. Levertijd voor wie tóch een iMac wil: 8 maanden.

Januari 2015
Na een update blijkt er een groot veiligheidslek in OSX Lion en OS X Mountain Lion te zitten. Apple komt met een patch, maar kondigt tevens aan vanaf januari 2016 te zullen stoppen met de ondersteuning van alle OS X versies.

Maart 2015
Veel teleurgestelde bezitters van iMacs en MacBooks. Daarom komt Apple met “een gebaar van goede wil.” Wie het komend half jaar zijn iMac of MacBook inruilt, krijgt bij aanschaf van de iPad Giant maximaal 50 procent (Mac met Intel processor) en minimaal 25 procent korting (Mac met PowerPC).

April – september 2015
Consumenten ruilen massaal hun iMacs en MacBooks in. Marktaandeel iPad Giant stijgt naar 98 procent.

Januari 2016
Apple verwijdert de apps van Google Drive, SkyDrive en Dropbox uit de App Store. De online-opslagdiensten zouden niet nader genoemde veiligheidslekken bevatten en daardoor niet aan de gebruiksvoorwaarden voldoen.

Maart 2016
Teleurgestelde gebruikers van de iPad Giant beklagen zich over de dwangbuis die de App Store is geworden. Ze noemen de iPad Giant “een hermetisch gesloten tablet.”

April 2016
Apple zegt het niet kwaad te bedoelen. Als blijk van goede wil geeft het bedrijf alle bezitters van een iPad Giant een handig voetje cadeau. Daarin kun je je iPad Giant klikken. Met een draadloos toetsenbord erbij heb je dan een heuse desktop.

Mei 2016
Apple stelt een datalimiet van 8GB in voor het gebruik van iCloud. Wie meer wil, betaalt per MB. Anders zal de dienst ten onder gaan aan zijn eigen succes, waarschuwt Apple topman Tim Cook.

Juli 2016
Nieuwe update iOS voor de iPad. Gebruikers met een externe dvd-drive of harde schijf komen van een koude kermis thuis. Hun iPad wil enkel verbinding maken met iCloud.

September 2016
Apple’s Tim Cook stelt tijdens de presentatie van de iPad Giant SE plots Tim Kuik voor als managing director van iCloud. In zijn eerste publieke optreden namens Apple waarschuwt Kuik gebruikers dat zij geen illegale content mogen plaatsen op iCloud. Opgelegde boetes zullen automatisch via beschikbare creditcard-gegevens worden geïnd (30 procent opbrengst is voor Apple, 70 procent voor stichting BREIN). In strijd met de Nederlandse wetgeving, maar niet met de Amerikaanse. Er worden Kamervragen gesteld, maar het kabinet Samsom II geeft aan niets te kunnen doen.

Oktober 2016
Apple topman Tim Cook blijkt met een geschat vermogen van 88 miljard dollar de rijkste man ter wereld.

November 2016
Bill Gates, die de afgelopen jaren al zijn geld aan goede doelen heeft gedoneerd, wordt dood onder een brug gevonden.

December 2016
Kerstavond. De eerste Apple fanboy steekt zichzelf in brand voor de Apple Store in New York. Revolutie.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!