Integriteitsbewijs

Een besluit van de Voorzitter en Ondervoorzitters van de Tweede Kamer: voortaan krijgen nieuwe Kamerleden bij hun aantreden een cursus integriteit. In deze cursus wordt (ik citeer) „het belang van integriteit en de bestaande regels toegelicht.” Ik moest even gaan liggen toen ik dit nieuws las. Voor mij waren Kamerleden altijd integere en moreel superieure individuen, de crème de la crème van de natie. Nee dus, want hoe je het ook wendt of keert: politici zouden geen cursus integriteit nodig moeten hebben.

Maar eigenlijk wisten we dat al. Zo moeten sinds vorig jaar alle VVD’ers met een politieke functie (van gemeenteraadslid tot minister-president) een verklaring tekenen waarin zij beloven integer te handelen. De maatregel komt – oh, de ironie – uit de koker van VVD-bobo Benk Korthals. De man die als minister de Kamer voorloog, gedwongen moest aftreden en vervolgens 350.000 euro wachtgeld opstreek. Vijf maanden minister, acht jaar wachtgeld. Integer? Korthals begreep de commotie niet. Hij had zich toch „aan de toen geldende regels” gehouden?

Terwijl integriteit niets meer is dan handelen zonder eigenbelang, óók wanneer niemand kijkt. Dus zo moeilijk kan die cursus toch niet zijn. Maar wie gaat hem geven? Ik hoop op Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Ik pleit ervoor dat zij als een strenge juf elk kersvers Kamerlid minstens één keer vermanend aan de oren trekt. Laat die lelletjes maar eens lekker gloeien: „Wat doen wij niet? Kijk mij eens aan. Wát doen wij niet….? Nou…? Ja, zeg het maar. Inderdaad, envelopjes aannemen. Want wat zit daarin? Precies, geld. Schrijf maar op in je schriftje.”

Vragen doemen op. Hoeveel dagdelen gaat de cursus duren? Is er een examen? En wat nu als je zakt? Mag je dan op herexamen? Of is er enkel aanwezigheidsplicht? Even tekenen en direct weer weg, zoals gebruikelijk in de politiek. Daar zijn vast nog geen besluiten over genomen. Daarom heb ik vooronderzoek gedaan. Op de website van de HEMA kun je (via de HEMA academie, ik verzin dit niet) een cursus Integriteit volgen. VMBO-niveau, dus ook prima geschikt voor PVV-Kamerleden. Slechts 60 euro en na de afsluitende toets krijg je een certificaat.

Dat lijkt mij wel wat. Kunnen Kamerleden op verkiezingstournee kopieën van hun integriteitsbewijs uitdelen aan de kiezer: „kijkt u maar, hier staat het, direct onder mijn naam. Leest u even met mij mee: ‚heeft met goed gevolg de cursus Integriteit doorlopen’. U kunt mij dus gegarandeerd op mijn woord geloven.”

Om een dag na de verkiezingen…. enfin.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Ik werk voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!