Integreren met Johan Cruijff

Rita Verdonk, minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, is op zoek naar beroemde Nederlanders die zich als ‘ambassadeur’ willen inzetten voor de integratie van nieuwkomers. De eerste vip die door Verdonk is benaderd, zo vertelde ze afgelopen zaterdag op een VVD-bijeenkomst, is Johan Cruijff.
Vraag me niet hoe ik het doe, maar toevallig was ik erbij toen Cruijff haar belde.

“Rita. Hier Johan. Luister. Even één ding. Ik ben overal tegen tot ik een besluit neem. Dan ben ik voor. Als voetbalcoach neem ik dus zelf de beslissingen. Dat is omdat ik eigenlijk nooit fouten maak. Want ik heb altijd enorme moeite om me te vergissen.
In principe ga ik me dus niet inhoudelijk bemoeien met het integratie-gebeuren, al heb ik er natuurlijk wel een mening over. Da’s duidelijk. Kijk, voor een voetbalwedstrijd geldt altijd: de eerste negentig minuten zijn het belangrijkst. Zo is dat dus ook bij integratie. Makkelijk zat, want in de voetballerij bestaat maar één waarheid: die bal moet er in. Want gaat de bal erin, dan is het een goal. Ja? Dus vanuit mijn vak als coach kan ik je wel wat tips vanuit mijn eigen professie meegeven. Want voetbal is simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.

Kijk, bij integratie moeten de neuzen dezelfde kant op staan. En wat betekent dat? Dat betekent: praten, praten en nog eens praten. Communiceren naar de mensen toe. Niet van de mensen af. Altijd naar voren verdedigen. Communiceren is goed, en weet je waarom? Kijk, eenden leggen hun eieren in stilte. Die hoor je niet. Maar kippen, die kakelen als gekken als ze een ei leggen. Het gevolg: de hele wereld eet kippeneieren en geen eendeneieren. Da’s logisch.

Maar dan kom je in verhaal twee. Je kunt niet zomaar iedereen laten integreren in je ploeg, want je hebt je selectie waarmee je rekening moet houden en de wissels zijn beperkt. Dus moeten er bankzitters weg. Oftewel, hoe krijg je die 26.000 asielzoekers nu zo ver dat ze in het buitenland gaan voetballen, om het zo maar te zeggen? Door pressievoetbal natuurlijk! Zet ze onder druk. En dan praat je dus over veldbezetting. Eerst bekijk je je tegenstander en pas daarna vul je de tactiek in. Speelt zo’n asielzoekerscentrum bijvoorbeeld het 4-3-3 systeem; dan praat je over vier actievoerders achter, drie hongerstakers op het middenveld en drie vreemdelingenadvocaten in de spits, dan vergt dat een totaal andere tactische invulling. Want die asielzoekers kunnen misschien niet van je winnen, maar je kunt wel van ze verliezen.

Kijk, als jij de bal hebt, dan kunnen zij niet scoren. Spelen ze daarom met een systeem in de vorm van een ruit, probeer dan zelf met zes IND-ambtenaren twee driehoekjes te creëren. Want als je tegenstander met een ruit op het middenveld speelt, dan is de kans groot dat je die ruit stuk kan schieten. En door zo’n kapotte ruit zien die gasten nog maar de helft van de ballen, dus dan heb je ook nog maar een half probleem. En vergeet niet: als de ruimte over de middellijn ligt, altijd inschuiven. Je kunt dus niet met twee spitsen spelen, want dan krijg je oneven getallen en dan kan een elftal nooit functioneren. Wordt je hele verdediging een geitenkaas.

Begrijp je het nu een beetje? Ja? Mooi. Zo zie je maar weer, integratie is helemaal niet moeilijk. Maar meer vertel ik niet, want je kunt beter met je eigen visie ten onder gaan, dan met die van een ander. Maar goed, dat ga je pas zien als je het door hebt.”

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com