Inspiratie voor onze koning

Maandag maakte Hans Wijers, voorzitter van het Nationaal Comité Inhuldiging, het thema voor de Koninklijke inhuldiging bekend: “mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze koning.” Wijers roept alle Nederlanders op hun toekomstdroom voor Nederland in te sturen. De mooiste bijdragen worden gebundeld in een koningsboek en “in saamhorigheid aangeboden” aan Willem-Alexander. Ter inspiratie.

Ik schrok daarvan. Willem-Alexander heeft 46 jaar de tijd gehad zelf iets te verzinnen, maar blijkbaar zit meneer nu al verlegen om inspiratie. Heeft hij er überhaupt wel zin in? Ik vraag het me af. Goddomme nog aan toe, de passiviteit! Sinds wanneer moet het volk de koning inspireren? Ik wil een koning die het volk inspireert! Ja, ik heb een toekomstdroom voor Nederland. Ik droom van een koning die zichzelf hardop afvraagt waarom uitgerekend Hans Wijers tot saamhorigheid oproept. De man die als CEO van AkzoNobel in 2010 een jaarbonus van 3,8 miljoen euro opstreek, en bij zijn vrijwillig vertrek in 2012 nog eens 1,2 miljoen. Ik droom van een koning die dicht bij het volk staat. Eentje met een pesthekel aan automobilisten die met 60 kilometer per uur invoegen op de snelweg. Ik droom van een koning die ook niet begrijpt waarom je bij een tankstation 50 cent betaalt voor een zuchtje lucht in je autobanden. Ik droom van een koning die het op 30 april voor de camera’s uitschreeuwt, hoofd in de nek, de vuisten gebald: “ik háát de geschiedenis van kantklossen door de jaren heen!”

Oh, geef mij een koning die net als ik droomt van een land waar de Postcodeloterij je brievenbus niet weet te vinden. Een koning met een pesthekel aan de Huishoudbeurs. Eentje die zichtbaar onpasselijk wordt wanneer in zijn bijzijn de naam Albert Verlinde valt. Zo’n koning wil ik, een menselijke. Eentje met zelfrelativering en humor: “Ach, meneer Witteman, weet u wat het is? Gewoon blijven ademhalen, meer hoef je in dit land niet te doen om koning te worden.”

Maar waarschijnlijk is dat allemaal te veel gevraagd. Daarom beperkt mijn toekomstdroom voor Nederland zich tot de dodenherdenking op de Dam. Twee minuten stilte. Een eenzame gek brult iets. Paniek! Geduw! Getrek! Het publiek raakt op drift, dranghekken vallen om, maar koning Willem-Alexander vertrekt geen spier. Hij staat pal. Waarom? Omdat zij die vielen ook niet vluchtten toen het er op aankwam. En zo hoort het. Spreken we dat af, WimLex? Kom op joh, maak er wat van!

10 reacties op “Inspiratie voor onze koning”

 1. coby den Heijer

  Albert Verlinde!!!!! Bank/giro loterij opgezegd vanwege die kop van AV

 2. Fuck the system

  Allemaal tegelijkertijd een hups dansje doen op 30 april.
  Ik ben wég van Nederland.

 3. Het boek zal een hoog jaren ’60 knip en plakgehalte hebben als mensen als die Wijers het gaan samenstellen uit de inzendingen.
  De spruitjeslucht zal je tegemoet slaan nog voordat je het kunt openen!
  Ik droom van (lees: hoop op) een Nederland dat zich onder leiding van KW4 weet te ontworstelen aan het Brussels juk en als dat in eerste aanleg niet zo wil vloten dat er verzet zal zijn dat net zo fel en volhardend zal zijn als dat destijds tegen de Duisters en de Jappanners werd gevoerd.

  Helaas zal onze nieuwe koning zich of verschuilen achter het feit dat hij weliswaar staatshoofd is maar dat de regering het beleid bepaald. Of hij gaat natuurlijk op de Pampa’s wonen zoals voor hem Wilhelmina & Co. in Canada.
  Ter inspiratie Wim-Lex, als we niets tegen van Rompuy c.s. ondernemen gaat het deze (http://paost712.home.xs4all.nl/media/nee-tegen-eu/) kant op…

 4. Han Solo

  Ik droom van een koning die de nationale televisie onderbreekt voor een extra uitzending met de mededeling: “Beste landgenoten. En nu is het afgelopen met dat gezeik over dat vlees! Wat is er mis met een goed stuk paardenvlees?”.

 5. Ik droom helemaal niet van een Koning, als ik droom is het van alledaagse onderwerpen uit mijn eigen leven.
  ———————————-
  Maar vooruit, Wim Lex wordt wakker: “Hallo Luitjes van Nederland, ik heb gedroomd vannacht dat ik een gewone jongen was. Gaaap… Om ongeveer 08.00 uur werd ik wakker. Eerst een paar scheten, en toen opstaan, naar de plee, wassen en scheren, en mij ergeren aan het geluidsvolume van die drie ettertjes die ik heb verwekt, maar gelukkg kwamen al snel de drie inwonende nanny’s om hen de mond te snoeren.
  FF douchen, heet water over mijn kop. Hopelijk wordt Max nog niet wakker, ff tijd voor mijzelf….bbbbrrr
  Max sliep nog,Gods zij dank, anders had ik weer dat gezeik over die vader van haar moeten aanhoren en ik heb genoeg aan mijn hoofd met mijn eigen familie. Gauw onder de douche…bbbrr. Te koud afgesteld, als WaterHoofdManager heb ik dat gepromoot..
  Ach ja, die troon..het komt naderbij en had niet de power om NEEN ! te schreeuwen. Liever was ik makelaar geworden, piloot zoals mijn opa, maar ja….mijn moeder, mijn broer Constantijn….zeuren zaniken en zeiken, ik kan er niet onderuit…..maar ik ga er met frisse moed tegenaan en ik zie jullie op 30 april a.s.
  Ik heb nog even gedacht om de hele boel af te blazen ,maar ik word al moe bij de gedachte alleen en..wie is er nu Prime Minister ? Braak, Kots Walg, nee, ik ga er voor, See You !

 6. VERVOLG
  O sorry…ja, ik begrijp…..uuuhhhhh dat er van mij ….uuuhhh….wordt verwacht dat ik misschien het volk, sorry, uuuuhhhhhhhhhhhhmijn volk kan inspireren tot uuuuuuuhhhhh ….MAXIMA, BEN JE AL WAKKER…..

 7. En toch kan ik geen hekel aan hem hebben.
  Dream on, Lex…

 8. Koninklijk dun door de militaire pantalon

  Nu je het aankaart komt het weer op mijn netvlies: de vernederende afgang van een kroonprins in een opera-kostuum, voor het oog van de camera. Op die ‘man’ moeten echte militairen straks een eed afleggen. Die ‘man’ hangt straks met zijn tronie boven alle rechters en in alle raadszalen. Zijn inspiratie om elke morgen op te staan zal zijn: ‘even kijken wat de aandelen Shell doen’ en de weerberichten van Buenos Aires en Mozambique checken. Deze ‘inspiratiebron’ is de verpersonificering van de teloorgang van Nederland. Als mijn kinderen straks het zgn. ‘nationale lied’ verplicht door de strot geduwd krijgen, haal ik ze accuut van school af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top