In je eentje tegen de NSA

Dolle paniek. De Amerikaanse spionagedienst NSA heeft met één druk op de knop inzage in al onze online activiteiten. E-mail, Facebook, Apple, Google, alles wordt getapt en tot in de eeuwigheid opgeslagen in enorme datacentra, ergens in de Amerikaanse staat Utah. Ook de AIVD zou toegang hebben tot die gegevens.

Ik kijk daar niet van op. Sterker nog, ik vind deze volwassen variant op het grote boek van Sinterklaas juist een positieve ontwikkeling. Ga maar na: als de overheid alles over je weet, hoef je je ook niet meer druk te maken over het elektronisch patiëntendossier. En als online privacy toch niet bestaat, kunnen we meteen die malle cookie-wet afschaffen. Maar daar hoor je niemand over. Enkel geweeklaag: “Obama kan met één druk op de knop mijn mail lezen!” Dan denk ik: wees blij, is er tenminste één iemand op deze aardkloot die je mailtjes serieus neemt.

Dus wat is nu het probleem? Iedereen is bij voorbaat een verdachte! Nou, daar hoor ik mijn neefje nooit over klagen wanneer Sinterklaas in het land is. Bij volwassenen ligt dat blijkbaar anders. “Ik leende ooit Mein Kampf, ik zou wel eens verdachte kunnen zijn,” lees ik ergens. Ja, vast. De kans daarop is een slordige duizend keer kleiner dan dat je ooit de Staatsloterij wint, maar vooruit: stel dat je door een vreemde speling van het lot plots verdachte bent. Prachtig lijkt me dat! Drie doorgewinterde Amerikaanse geheim agenten, leren holster om de schouder, koffiemok in de hand, gebogen over een computerscherm; grasduinend door de lijst boeken die je ooit kocht bij Bol.com: “what the fuck is De Kameleon op Volle Toeren, God damn’it!” Ineens doe je ertoe. Jij in je eentje tegen de staat, klaar om je onschuld te bewijzen. Het leven als een heuse thriller. Rennend door een maïsveld, met vijf deeltjes van De Kameleon onder de arm, achtervolgd door drones. Voel je je toch een beetje Jack Bauer, de held uit de hit-serie ‘24’. Natuurlijk red je het net, en ontmoet je ook nog eens een bloedmooie vrouw die als enige in jouw onschuld gelooft, want zo gaan die dingen.

Wat een heerlijke dagdromen zijn dat. Zeker wanneer je bestaan niets meer is dan elke dag met een broodtrommeltje onder de snelbinders naar je werk fietsen, een echtgenote die nooit zin heeft en kiekjes van je Kip-caravan posten op Facebook. Dát is wat steekt. De gedachte dat alles wat je online uitspookt totaal oninteressant is voor welke spionagedienst dan ook.

14 reacties op “In je eentje tegen de NSA”

 1. Auteur gelooft in sinterklaas en dat is goed. Auteur vergeet in de analogie voor het gemak dat sinterklaas in tegenstelling tot de staat in wezen goedaardig is.
  Vooral duitse en joodse gezinnen hebben nog steeds warme herinneringen aan het feit dat de staat van alles op de hoogte was en niemand (letterlijk) iets te verbergen had.

  Naïeve journalistiek past niet in deze context.

  Elk mens heeft ruimte nodig om zichzelf te zijn, zonder dat sinterklaas elk foutje of afwijking van de norm in zijn boek noteert en hem er misschien ooit toch op afrekent, ook niet als ie niet te verbergen heeft.

 2. Canis Spurcus

  Een onbeduidend ambtenaartje die om 17.00 naar moeder de vrouw gaat voor de gehaktbal met aardappelen heeft zojuist je laatste gesprek met je stervende moeder opgenomen. Want ‘De Terroristen’.

 3. Wat ik on-line uitspook is helemaal niet boeiend en ook hetgeen ik IRL allemaal doe en laat is totaal niet wetenswaardig.
  Ik schaam me ervoor dat ik zo vreselijk gemiddeld en doorsnee ben. Mijn schaamte gaat zelfs zo ver dat ik heel graag geheim houd (voor Jan, Alleman en geheime diensten) hoe saai ik ben.
  Waar de ‘Cookies wet’ te ver doorschoot schiet de wet op toezicht door overheidsdiensten schromelijk tekort!

  Wil ik Luuk aanraden 1984 eens te lezen en dan waar gerefereerd wordt aan de permamente staat van oorlog ‘Economische en monetaire crisis’ te lezen.
  Pas dan wordt PRISM echt eng…

 4. alles wat je zegt, schrijft of linkt kan tegen je gebruikt worden, ook al ben je niet gearresteerd en ben je niet heel overduidelijk mondeling op dit feit gewezen….

 5. Van Aarsbergen

  Van Aarsbergen voelt zich al met al wel aardig van achteren genomen door al dit gedoe. We’re fucked, so to speak. En ik nog roepen: “Geen prisma, maar een klisma!”.

  Het mocht niet baten. Sterker nog: blijkt dat ik zelfs daarvoor gelogd wordt.

  Rennend met mijn prisma-boekjes onder de arm vliegen de kluiten grond mij om de oren. Weg van die godnakende Christus-bloedhonden. Wellicht tref ik onderweg die serieuze Mozes van hierboven nog wel aan. Kan hij mooi met één wiebel van zijn toverstafke dat prisma-geval uit mijn aars ontzetten. “En hij zag dat er daar licht was”.

  Damn – I’m so fukked.

 6. Richard Erbrink

  Wat een hilarische column! De Kameleon Op Volle Toeren. Haha!

 7. Fred Ophoge

  Magistraal…
  Ben zelf liefhebber van vooral veel nonsens. Wat mij dan ook steekt is dat dit alles bewaard wordt in de grote datacenters en dat ik daar indirect nog aan meebetaal ook.
  Tweede steekpuntje is dat Ivo lui achterover zit en lekker niets doet, hij heeft er immers geen geld voor.

  Fred,
  p.s. is er een SLA met de NSA? Dan hoef ik geen backups meer te doen.

 8. Luuk, waarom denk je dat er zoiets als een “briefgeheim” bestaat?
  Hoe was het mogelijk, dat destijds Nederland de meeste Joden van alle bezette landen in Europa op transport kon zetten?
  Heb je ooit het boek 1984 gelezen?

  Maar als jij het ook accoord zou vinden, dat er in élke kamer van jouw huis een camera met opnameapparatuur van de overheid zou hangen, én in je pc, dan heb je pas een punt.
  Alleen voor jezelf natuurlijk.

 9. Van Aarsbergen

  Ank is nog niet gevorderd tot de “S” van satire, zo blijkt. Of hebt ge soms een glazen oog, beste Ank? Ik sla mij op den aars van het lachen.

 10. @Van Aarsbergen, tja, heb lol, zou ik zeggen. Als het je goed doet, jezelf op je aars te slaan; ga los, en geniet.
  V.w.b. het onderwerp, het is imo te ernstig en voorbij de humor.

 11. Fuck the system

  Luuk, naieve sukkel…
  Idd lees eens een boek. Een echt boek. 1984 wordt je aan de hand gedaan. Goede tip

 12. Over sommige dingen moet je geen grapjes maken. Voor je het weet vertalen ze het verkeerd in Amerika en word je in je slaap vermoord door een getrainde rat.

 13. Frederik

  Normaal gesproken ben ik het roerend met je eens. In dergelijke mate dat ik je ten huwelijk zou vragen.

  Maar het gaat niet op de FBI/CIA agent die kijkt. Het is het feit dat er een sleepnet over de wereldbevolking heen wordt getrokken. Deze gegevens worden opgeslagen voor onbepaalde tijd. Hoewel zij misschien op een periode door een persoon zijn verzameld en gebruikt, die er goede bedoelingen mee heeft, wil niet zeggen dat dat zo blijft.

  Mijn buurman mag mijn e-mail niet lezen, en ik vertrouw hem niet opeens meer zodra hij bij de overheid werkt. De overheid is geen rationeel alwetend organisme, het bestaat uit mensen, mensen met de gebruikelijke tekortkomingen. Gegevens als deze zouden gebruikt kunnen worden tegen activisten en dissidenten, andersdenkenden en anderszijnden. Wie zegt dat de US niet dergelijk potentieel heeft om dit te gaan doen? Of hoe moeten wij (als ‘Het Vrije Westen’) gaan zeggen dat zwaar islamitische landen dit soort middelen niet mogen inzetten tegen homo’s of christenen, als wij precies dezelfde methodes hanteren.

  Vertrouw nooit iemand die je niet kent, en ik ken de overheid niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top