Imagoschade

Alle hens aan dek. De familie Tokkie eist genoegdoening. Even om uw geheugen op te frissen: in 2003 werden de Tokkies landelijk bekend toen de IKON een documentaire over hen maakte. We leerden onder meer de moddervette ma Tokkie kennen die een ruzie met de bovenburen in haar voordeel beslechtte door pal voor hun deur een drol te draaien. Later brandde de woning van de bovenburen compleet uit. Iets met een molotovcocktail.

De Tokkies werden een hype. Het achterstandsgezin ging op tournee langs tientallen discotheken, bruiloften en partijen. Voor 1775 euro per keer kwamen ze een pilsje tappen en een babbeltje maken. Ook namen ze voor ‘een modaal jaarsalaris’ een televisiespotje op voor internetaanbieder Chello.

Vijf jaar na dato zijn daar plots de krokodillentranen. De Tokkies zien zichzelf als slachtoffer. Daarom eisen ze in een gerechtelijke procedure tweemaal 50.000 euro van woordenboek Van Dale én van weekblad Revu. Wegens – en nu komt het – imagoschade. Van Dale wordt aangeklaagd omdat zij het woord ‘Tokkie’ omschrijft als ‘asociaal gedrag’. Revu zou in 2003 met een gemeen artikel ma Tokkie een hartinfarct, kanker en suikerziekte hebben bezorgd.

Welke advocaat gaat de Tokkies bijstaan? Peter Plasman. Hij werd vooral bekend dankzij de vuurwerkramp in Enschede. Plasman verdedigde toen met succes de directeur van de ontplofte vuurwerkfabriek. En nu dus de Tokkies. Laatst zag ik hem op televisie, samen met pa Tokkie. De strafpleiter oogde allesbehalve ontspannen. Ik begrijp wel waarom. De Tokkies verdedigen, dat is spelen met de klink van het ziekenhuis. Want wee je gebeente als je verliest. In Italië legt de maffia een paardenhoofd in je bed als ze nog een appeltje met je hebben te schillen. In Nederland deponeert ma Tokkie een drol voor je deur. Peter Plasman weet dat. Iedereen weet dat. Wat dat betreft kunnen de Tokkies tevreden zijn. Het imago dat ze altijd al hadden (dat van zwakbegaafd, agressief en asociaal) is nog steeds intact. Geen deukje te bekennen.

9 reacties op “Imagoschade”

 1. Patrick

  Net als Geert weet je tenminste wat je aan ze hebt. Kudos voor de Tokkies.

  Zouden ze PVV stemmen?

 2. han eclipse

  @ Patrick beetje de eigenschappen van de tokkies overgenomen hersenloos gewauwel ??@

  kunnen ze die Tokkies niet naar Somalië sturen ….dan rennen die piraten als een hazewind voorgoed de oceaan in….

  we zullen ze krijgen die piraten ( criminelen) we sturen de Tokkies …

 3. han eclipse

  gaan hier nu weer gefrustreerde pvv èrs reageren ?? kom nou niet aan dat ze “wel” 32 zetels hebben , die zijn virtueel… net als verdonk een jaartje terug staat nu op een zielig 1 zeteltje…
  valt me mee dat zo `n zaagselhoofd als @ Patrick@ de cijfers goed heeft kunnen optellen , zien we z `n frustraties 🙂

 4. Broeder Buk

  Hey Irri,

  volgens mij verwar je ma Tokkie toch echt met iemand anders…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top