Illegaal boeken downloaden is fijn

Ronald Giphart slaat alarm: “Ik lees op twitter allemaal verwijzingen naar sites met illegale torrents voor mijn roman IJsland. Paniek bij de uitgeverij. Klote e-books.” Ja, daar zal je het hebben.

Boeken downloaden is fijn. Het gaat lekker vlot. Binnen een kwartier trek je via een torrent zo honderden bestsellers binnen. Vanwege hun formaat (circa 500kb) laten e-books zich ook prima verspreiden buiten het internet om. Op één dvd’tje passen een slordige 15.000 e-books. Dat is een complete bibliotheek. Kopieer de dvd en geef hem aan vrienden en kennissen. Eens zien wat stichting Brein dáár tegen kan doen.

Even terug naar het twitterbericht van Giphart. Paniek bij zijn uitgever, lezen we. Dat is vreemd, want Giphart behoort tot de stal van uitgeverij Podium, waar directeur en eigenaar Joost Nijsen de scepter zwaait. Enkele dagen vóór de tweet van Giphart publiceerde deze Nijsen nog een ronkend opiniestuk in dagblad Trouw. Zo betoogt hij dat het papieren boek nooit zal verdwijnen, net zoals “de radio niet verdween toen de televisie opkwam.”

Een absurde vergelijking. Als het om e-books gaat, dringt bij ieder weldenkend mens de vergelijking met de langspeelplaat en de cd zich op. Het boekenvak gaat de muziekindustrie achterna. Immers, binnen enkele jaren zal de e-book reader net zo gangbaar zijn als de mp3-speler dat nu is. In de Verenigde Staten is het al bijna zover. Daar verkoopt Amazon nu al meer e-books dan paperbacks. Nijsen ziet dat dus anders – of beter gezegd: hij ziet het níét, want volgens hem zal het boek nooit verdwijnen. Giphart lijkt er ook zo over te denken. Hij twittert over het ‘unique selling point’ van zijn boek: “Mijn roman heeft ‘kleur op snee’ zoals het heet, een mooie groene waas over de zijkanten van het boek, iets dat een e-book nooit zal hebben.” Ja, zo dacht men vroeger ook over de platenhoes en het hippe boekje bij de cd. En tegenwoordig? Ik ken werkelijk waar geen enkele jongere die dat soort zaken mist anno nu. De mp3-file is voldoende. Songteksten en plaatjes googlen ze wel, mochten ze er behoefte aan hebben.

De geschiedenis herhaalt zich. Kijk naar platenmaatschappijen en je weet hoe het ’t boekenvak zal vergaan. E-books zijn duur, veel te duur. Net zoals de cd begin jaren negentig veel te duur was. Daar moest je 45 gulden voor neertellen terwijl een elpee 20 gulden kostte. Niemand wist waarom, maar volgens platenbazen was die 45 gulden “een eerlijke prijs”. Geen wonder dat de doorsnee burger zonder wroeging cd’s kopieerde en zich daarna tegoed deed aan illegale downloads.

Kijk met die kennis in het achterhoofd eens naar uitgevers. Een beetje paperback krijg je tegenwoordig niet meer voor onder de 17,50 in euro’s. In 2000 betaalden consumenten ook 17,50 – maar dan in guldens. Oftewel: de boekenprijs is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld. Elk jaar dus 10% er bovenop. Kan dat zomaar? Ja, dat kan. Dankzij de vaste boekenprijs, bedoeld om concurrentie te voorkomen. Daarmee is de boekenwereld, voor zover ik weet, de enige branche waarin prijsafspraken bij wet zijn geregeld. Geen wonder dat uitgeverijen luie instituten zijn geworden. Er is geen enkele concurrentie. Klein lichtpuntje: laat die vaste boekenprijs nu níét gelden voor e-books – al is men dat wél van plan. Een onzalige gedachte.

Beter is het naar de Verenigde Staten te kijken. Neem nu een website als Kobobooks.com. Daar zijn de prijzen van e-books zoals ze zouden moeten zijn. Bestsellers kosten er 10 dollar (7,33 euro). Kom daar maar eens om bij ons. De nieuwe Kluun bijvoorbeeld (“Haantjes”): als paperback 17,50 euro; als download 14 euro. Dat heet dan “een eerlijke prijs.” Gek hè, al die torrents.

22 reacties op “Illegaal boeken downloaden is fijn”

 1. Max Doorrijhoogte

  Inderdaad een verkeerde vergelijking. Meneer had beter kunnen zeggen: met de komst van papier zijn de spijkertabletten toch ook niet verdwenen? Oh erm….

 2. Ik vrees dat je volkomen gelijk hebt met deze column. Vrees, want ik lees toch liever boeken in papiervorm dan op een e-reader. Vind het – ongetwijfeld heel oubollig – mooier en persoonlijker ogen, het houdt prettiger vast, vind een boekenlegger makkelijker dan een ankertje terugzoeken en tja, een boek is rustgevender dan een e-reader en je hebt nooit een stopcontact of batterijen nodig.

  Maar de verandering is al ingezet. Nieuwe boeken – met name vertalingen – dienen snel aangeschaft want voor je het weet zijn ze uitverkocht en volgt er geen nieuwe druk meer. Boekenwinkels bieden minder aan en ook online slinkt het assortiment.

  Wat dat aangaat lijkt het er op dat de uitgeverijen en boekenbranche zelf nogal meewerkt aan de opkomst van e-lezen.

 3. Het smoesje wat men toen gebruikte, om de te hoge prijs van cd’s te rechtvaardigen was, dat men eerst de ontwikkeling en de hele hoge aanschaf van de cd persen moest terug verdienen, daarna zou de prijs naar beneden gaan.
  de boeken liefhebbers zullen wel papieren boeken blijven kopen en verzamelen, de gewone lezers, zoals ik, hebben liever ebooks, geen afstofwerk en meer ruimte in de kast.
  op reis een reader meenemen met duizenden boeken weegt 120 gram.
  Dus laat een ander maar slepen met boeken dan neem ik m’n reader wel mee.
  En het downloaden is extra graties.

 4. Provinciaaltje

  Ik vind een boek toch plezieriger lezen dan op een e-reader. Verder vind ik leuk om zo’n boek vast te pakken, te ruiken en te hebben. En ja ook ik download inmiddels mijn muziek, maar stiekem mis ik toch wel die mooie lp hoezen.

  Word ik oud?

 5. Ik mis de platenhoezen ook wel.
  Maar het lezen is voor mij ( reuma ) een stuk makkelijker dan een boek vasthouden, even een keer over het scherm schuiven of een knopje indrukken is voor mij veel gemakkelijker dan langere tijd bladzijden omslaan.

 6. boekenprijs nu níét gelden voor e-books – al is met dat wél van plan

  Kleine typfout Luuk. Verder erg leuke column.

 7. @ikzeidezot: Nou heb ik nog nooit duizend boeken meegenomen op vakantie. Ik lees veel en snel maar zoveel toch ook weer niet ;) Maar inderdaad, het gewicht en de ruimte die het niet in beslag neemt is een voordeel. En kan me voorstellen dat het voor mensen met reuma of aandoeningen die effect hebben op de handen, wel weer erg handig is. vraagje: krijg je niet sneller last van je ogen?

 8. Nee dat is het voordeel wanneer je een e-ink reader koopt , dat is net als op papier lezen, die heeft geen backlicht, is dus niet vermoeiend voor de ogen.
  Zonder backlight bespaar je ook nog stroom, dus langer lezen met 1 volle accu.
  Die gebruikt alleen stroom tijdens het ” omslaan ” van de pagina.
  Je bent er wel omgevingslicht bij nodig, maar zelfs buiten in de zon is het gewoon leesbaar

 9. jan de waal

  De uitgevers moeten kijken naar wat er allemaal gebeurd in de App store voor programma’s. Daar is de gemiddelde prijs voor een app 2,50. Ik denk dat de prijs voor een digitaal boek tussen de 1 en 4 euro gaat liggen in de toekomst. Dit is een gemaksprijs die kan concurreren met illegaal downloaden. Voor zo’n prijs willen mensen digitale materialen kopen. Fysieke materialen hebben gewoon een andere waarde dan digitale materialen
  Hiernaast moet men zich ook niet z’n zorgen maken over al die downloads, het zijn meer verzamelaars dan lezers. De downloader zou het toch niet gekocht hebben en ook niet gelezen hebben.
  Dus uitgevers moeten nog flink zakken in hun prijs en zullen merken dat ze veel meer verkopen en dus hun marge houden. En als schrijver zal het steeds aantrekkelijker zijn om zelf uit te gaan geven. Nu krijgen bij uitgevers zo’n 20 % bij Andriod 90% en Apple 70 %…

 10. Bert Vegelien

  @ jan de waal

  Ik ben het bijna met bijna alles eens wat je zegt. Ik vind alleen de prijs voor een digitaal boek tussen de €1 en €4 ietwat kort door de bocht. Hoewel dat wel ongeveer de prijsspanne is waarbinnen we apps verkopen.
  Maar er zijn boeken (dus ook ebooks) nice to know en boeken need to know. In bepaalde gevallen kunnen die prijzen echt heel anders liggen.
  Verder wil ik zeggen dat jij een roepende in de woestijn bent. Ik was gisteren op het KVB symposium met het pretentieuze thema ‘Waardevol digitaal’. Ik heb daar weinigen kunnen betrappen op enig besef van de huidige situatie, laat staan, hoe ermee om te gaan.
  Gr.
  Bert

 11. Murphey

  Tsja e-Books, wat een gezever van die Giphart. Ik heb ooit van hem de uitspraak gehoord: “maakt niet uit, het enige dat een schrijver wil is gelezen worden” Ja ja, maar hij vergat er bij te vertellen äls ze maar betalen”… Ik ga meteen alle Giphart boeken van mijn e-Reader verwijderen.

  Wat betreft de prijzen… die zijn nog te hoog, een boek van 17,50 kan je bij bol.com 2e hands verkopen voor ca 12,50 dus kost het boek effectief 5 euro. Een e-book kan je daar niet 2e hands verkopen… huh waarom niet een boek is toch een boek?
  Oww ja en BTW een boek is laag tarief en een e-book hoog tarief huh waarom een boek is toch een boek?

 12. Murphey

  4 euro voor een e-boek zou een goede prijs zijn, helamaal als je dan het boek direct bij de schrijver kan downloaden. Dit overschrijd de prijs die hij krijgt per verkocht papieren boek. Dat is dus de reden dat e-books zo duur zijn, book-stores (web winkels) willen blijven verdienen aan boeken, en een faire prijs voor een e-book verdienen ze niets aan.
  Nee 1-4 euro voor de schrijver is een prima prijs, downloaden bij de auteur zelf of een wettelijke winst voor die graaigrage tussenhandel max 1 euro…. Net als nu een wettelijke prijsafspraak ten gunste van de consument

 13. Murphey

  Tsja ik zou ook liever geen boeken illegaal downloaden, maar legaal is het niet mogelijk, vraag aan bijv Bol.Com wanneer een bepaald boek als e-boek uit komt en ze weten het niet.
  Er zijn gewoon te weinig e-boeken legaal verkrijgbaar… en als ze dan op de markt komen, zijn ze nauwelijks goedkoper dan een papieren boek, de reden die Bol.Com daar voor geeft is dat ze in een hoger BTW tarief vallen, als je ze mailt hoe het dan zit met 0,00 drukkosten 0,00 transportkosten 0,00 opslagkosten 0,00 verkoopkosten en 0,00 personeelskosten daar bovenop de vergoeding voor de schrijver 2,50 + 20% winst voor de verkoper (die er niets voor doet dus totaal 3 euro + btw = 3,57
  Waar is die andere 10,= euro dan voor?

  Oh ja en tweede hands verkopen na het lezen dat mag overigens niet, dus….. ik snap er niets van en leen dus de e-boeken van familie, geen idee hoe die er aan komen :-)

 14. Murphey

  Nu ik er over nadenk…. Ronald Giphart…. is dat niet de persoon die ooit bij DWDD zei als reactie op boeken kopen of lenen bij de bibliotheek:
  “Als schrijver moet het je niet uitmaken hoe men aan je boeken komt, het feit dat je veel gelezen wordt is belangrijker dan dat je goed verkoopt”

  Volgens mij is het downloaden en lezen en weg gooien van een eBoek niet heel veel anders dan het lenen bij de bieb en weer terug brengen.

 15. peter van blanken

  Ja inderdaad gek al die torrents. Alsof internet een excuus is om ineens in de illegaliteit te treden. Het lijkt mij een aardige als we morgen ineens het huis inclusief inhoud van de column schrijver tot ons eigendom verklaren, zonder daar iets tegenover te stellen. Overigens dient de column schrijver zich beter te informeren omtrent boeken prijzen. Een normale paperback kostte in 2000 39,95 gulden gemiddeld en nu anno 2012 18,95 euro gemiddeld. We stelen toch ook geen benzine bij de pomp omdat deze duurder is geworden. Laten we op internet ook gewoon normaal en netjes blijven doen. Het feit dat artikelen makkelijker beschikbaar zijn betekend niet dat je het mag stelen. Hou jezelf niet voor de gek,stop met deze zelfverloochening en groei in de verantwoordelijkheid die internet van je vraagt.

 16. @peter van blanken,

  Ik WIL wel e-Books kopen, maar ze zijn er gewoon weg niet. ALs je er naar vraagt dan weet de boekwinkel niets, of je hoort “misschien over een paar maanden” (dooddoender)
  Ik zie het downloaden overigens niet als stelen, maar als lenen, net als dat je in de bibliotheek een boek kan lezen. Als je een boek uit hebt, verwijder je het en zet het NIET in je boekenkast. Boeken die ik graag wil hebben om te bezitten, koop ik so-wie-so wel op papier.

 17. peter van blanken

  Er zijn op dit moment meer dan 11000 nederlands talige E boeken verkrijgbaar en elke maand komen er tientallen bij. Binnen enkele seconden te downloaden en op een apparaat met de juiste App te lezen. Je moet voor het betreffende E boek betalen, het is dan vanaf dat moment jouw boek en je kunt het dan ook een beperkt aantal keren uitlenen aan vrienden Ik ken een hele goede internet en tevens gewone boekhandel in Noordwijk aan Zee die alles weet over E boeken en E-readers. Het probleem zit hem in het feit dat digitale domein alleen maar een andere manier is om zaken te verkrijgen. De geestelijk eigenaar ( copyright bepaald, dit is dus de mondiale afspraak die we met elkaar hebben gemaakt en waarop jurisprudentie van toepassing is )van een produkt bepaald of het een product is wat geld moet kosten of dat het gratis beschikbaar is. Als iemand deze afspraak negeert en een product met het copyright van een ander, zonder diens toestemming, ergens digitaal of niet digitaal tegen kosten of gratis aanbiedt, dan is hij gewoon strafbaar evenals de consument die product dit afneemt. ( volgens de Nederlandse Grondwet en vele andere grondwetten ben je overigens verantwoordelijk voor voldoende kennis aangaande dit onderwerp. Je kunt dus nooit beargumenteren dat je het niet wist) Op dat moment is er sprake van illegaliteit met alle gevolgen van dien. Als je een groot warenhuis inloopt kun je alle aangeboden producten wel beetpakken en in je tas stoppen maar daarmee zijn ze nog niet jouw eigendom. Je dient er eerst voor te betalen. Het internet en de daaraan gerelateerde webshops zijn alleen maar grote warenhuizen waar soms iets gratis wordt aangeboden maar het meeste gewoon geld kost om het product in je computer ( vergelijk tas) te mogen stoppen net als in de real world. Downloaden van illegaal aangeboden producten is een illegale activiteit, waarmee je je schuldig maakt aan heling. De controle hierop loopt nog wat achter maar is met een inhaal spurt bezig. De eerste particuliere internet helers en afnemers op het gebied van media zoals films, muziek en boeken worden op dit moment aangepakt en de boete’s bestaan uit cijfers met 4 tot 5 nullen voor de komma.
  Ook wij moeten leren met dit soort ontwikkelingen om te gaan en dat is lastig om dat we opgevoed zijn binnen het stramien van de niet digitale wereld. We weten bijna allemaal wat sociaal, economisch en maatschappelijk acceptabel is. Binnen het digitale domein lijkt het wel alsof we ineens het verschil tussen mijn en dijn niet meer kennen. Let’s grow up.

 18. peter van blanken

  Overigens noemt de schrijver van de column de web aanbieder http://www.bobooks.com en dit is tevens http://www.kobobooks.nl en tevens de E boek webshop van alle Nederlandse Libris boekhandels al gedurende ruim een half jaar. Dat is ook de makke van onze relatie tot het digitale domein. We roepen wat en omdat het binnen het dgitale domein gepubliceerd wordt lijkt het volledig te zijn. Echter iedereen zou zich moeten afvragen of de wereld, digitaal of analoog. gebaat is bij dit roepen. Het mooie van het digitale domein is juist dat je veel informatie tot beschikking om je eigen ervaring uit te bouwen. Dus niet zomaar roepen, maar leren en jezelf scholen en dat proces met andere delen. Lijkt me leuk

 19. Het wordt steeeds gekker, we zijn het er inmiddels wel over eens, dat e-boeken veel goedkoper kunnen zijn dan p-boeken, maar als je nu eens hier en daat op internet bladert, dan kom je e-books tegen die fors duurder zijn dan de papier versie.
  ALs de handel ons wil overtuigen dat e-books het zelfde zijn als p-books en wij ze dus ook moeten behandelen met de zelfde rechten, dan zullen de aanbieders dus ook moeten stunten met de e-versie als de p-versie in prijs omlaag gaat.

 20. Oww ja niet een klein beetje verschil hoor bij bijv bol.com, zijn sommige e-books 50% duurder dan de p-versie.

Reacties zijn uitgeschakeld.