Ik wou dat ik twee hondjes was

Laatst stuitte ik op een in Nederland wereldberoemd versje:

Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemlijk te vervelen.
Ik wou dat ik twee hondjes was,
dan kon ik samen spelen.

Het versje is al negentig jaar oud, maar actueler dan ooit, want tegenwoordig lijkt zo’n beetje iedereen te lijden onder verveling en eenzaamheid. Ook jongeren en studenten. En het aantal eenpersoonshuishoudens groeit en groeit. De oplossing ligt – letterlijk – voorhanden: als je geen relatie met een mens van vlees en bloed hebt, dan begin je toch gewoon een relatie met je technologie? Geen enkele reden om je onnoemelijk te vervelen achter het vensterglas van je smartphone!

Stuurde je vriend(in) je vroeger liedjes die jij vast mooi vond? So what? Spotify stelt in een oogwenk een gepersonifieerde playlist voor je samen. En voor films en tv-series kun je je laten adviseren door Netflix. Heb je geen mens voor nodig.

Maar misschien mis je iemand die bij thuiskomst koffie voor je zet. Nou, met een klein beetje ‘home automation’ zet Alexa of Siri het koffiezetapparaat voor je aan. Hunker je naar iemand die voor je kookt of je verrast met een lekkere maaltijd? Laat je eten gewoon thuisbezorgen. Hoef je verder niets voor te doen. Je app verrast je wel met iets dat jij lekker vindt.

Op zoek naar warmte en seks? In je eentje naar de kroeg gaan, daar een leuk iemand aanspreken en je vervolgens door tal van diners heen werken, wat een gedoe. Gewoon Tinder downloaden en swypen maar. Wel zo makkelijk, want laten we wel wezen: eenzaamheid is ook maar gewoon een gevoel. Met wat slimme technologie heb je daar echt geen last meer van. Ouderen in Nederland hebben een zorgrobot. In de Verenigde Staten abonneren eenzame mensen zich op Care.Coach. Dat is heel speciale avatar-technologie. Kun je babbelen tegen een avatar op je tablet. Het is altijd fijn wanneer iemand je bij thuiskomst vraagt hoe je dag was, ook al is het dan maar een avatar.

Of neem nu Japan. Daar is het heel normaal om online een familielid te huren. Lees dit artikel er maar op na. Kazushige Nishida uit Tokio is weduwnaar en zijn enige dochter woont ver weg. Dus nu huurt hij met enige regelmaat een parttime echtgenote plus een dochter. Je kunt ook kleinkinderen huren. Ideaal. Wel de lusten, maar niet de lasten.

In China spelen vrouwen op hun smartphone massaal romantische video games. Love and Producer is de bekendste. In die game mag je als vrouw ervaren hoe het is wanneer vier knappe mannen naar jouw hand dingen. Ze willen jou – en niemand anders! Veel Chinese vrouwen prefereren de digitale hunks boven de mannen die hen in real life het hof proberen te maken, want: “De mannen in het spel zijn aantrekkelijker dan echte vriendjes. Ze zijn attenter en bekommeren zich tenminste om echte gevoelens en emoties.”

Maar het allermooiste is toch wel de door artificial intelligence aangedreven chatbot Replika. Installeer hem gratis op je smartphone en je chat voortaan met een imaginair iemand die er altijd voor je is. Een digitale entiteit die gaandeweg steeds meer van jou leert – en uiteindelijk… jou wordt.

Zo kloon je dus jezelf. Heb je helemáál niemand anders meer nodig! Ben je eindelijk die twee hondjes geworden. Kun je fijn samen spelen.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!