Ik snap helemaal niets van dat vuurwerkverbod

– Wat valt daar niet aan te begrijpen? Zonder vuurwerk zou die brand in die Arnhemse flat er nooit zijn geweest.
– Misschien niet. Maar om vuurwerk aan te steken, heb je toch lucifers nodig? Of een aansteker? Waarom verbied je die dan niet? Ben je ook nog eens direct van alle brandstichtingen af. Tel uit je winst. Kunnen ze in Australië nog iets van leren!
– Flauw hoor.
– Oké, ik overdrijf. Maar waarom is in dit geval het vuurwerk de gebeten hond en niet de aansteker of de lucifers? Of – om maar eens een dwarsstraat te noemen – hoe kan het dat de hal van dat flatgebouw zo snel in lichterlaaie stond? En waar waren de ouders van die jochies? En waar was de huismeester? Of was die misschien net wegbezuinigd?
– Dat weet ik ook allemaal niet hoor.
– Precies. Allemaal onbeantwoorde vragen. Maar toch weet iedereen – de media voorop – nu al heel zeker dat vuurwerk de grote schuldige is.
– Ja maar hulpverleners worden bekogeld met vuurwerk! Alleen al daarom moeten we het verbieden.
– Zonder vuurwerk worden hulpverleners tijdens de jaarwisseling ook bekogeld. Dan zijn het bierflesjes of stenen die ze naar hun hoofd krijgen.
– Oh, dus het ligt niet aan het vuurwerk? Jij gebruikt hetzelfde argument als de NRA: Het zijn niet de wapens die doden, maar de mensen.
– Die vergelijking gaat mank. Een wapen is gemaakt om te doden. Vuurwerk niet.
– Dat kan wel allemaal zo zijn, maar malloten gooien nu eenmaal met vuurwerk tijdens ongeregeldheden. Dat moeten we niet langer dulden! Daarom een verbod op vuurwerk.
– Als je per se iets wilt verbieden om zo ongeregeldheden tegen te gaan, verbied dan alcohol. Dat zet tenminste zoden aan de dijk. Vanwege drank komen idioten op het idee om met vuurwerk naar hulpverleners te gooien.
– Jezus, doe niet zo moeilijk, man. Het verbieden van vuurwerk kan nooit kwaad. Baat het niet dan schaadt het niet.
– Jouw gedachtegang volgend, gaan we straks dus ook stenen verbieden wanneer mensen op het idee komen om met stenen te gooien naar hulpverleners? Of met bierflesjes?
– Nee hoor, want gooien met stenen of bierflesjes naar hulpverleners is sowieso al bij wet verboden.
– Dat is het gooien met vuurwerk naar hulpverleners ook. Dus wat wil je nu bereiken met een verbod?
– Godver, jij ook met je vragen! Lees de kranten dan! Kijk het journaal! Enkel ellende van al dat vuurwerk! Artsen luiden de noodklok! Bij mij in de wijk is een bushokje opgeblazen. De schade is te groot!
– Voorheen berichtten media altijd over alle schade die alcohol gedurende de decembermaand had aangericht: dodelijke verkeersongelukken, dronken kopschoppers, alcoholvergiftigingen, bezorgde artsen die de noodklok luidden. Daar lees je nu nauwelijks iets over, terwijl alcohol ook dit jaar (je kunt er de klok op gelijkzetten) veel meer schade heeft aangericht dan vuurwerk. Sterker nog, alcohol is de grote aanjager van dom gedrag met vuurwerk. Maar dat is niet wat de mensen willen horen. Al was het maar omdat alcohol verbieden geen optie is, want daarvoor bestaat geen draagvlak in de samenleving.
– Nou, gelukkig maar! Er is geen enkele reden waarom de hardwerkende burger die verantwoord van een drankje wil genieten, de dupe zou moeten zijn van drankmisbruik.
– Grappig dat je dat zegt. Ik pleit ook niet voor een alcoholverbod. Maar het is treurig om te zien hoe vuurwerk opeens Het Grote Kwaad is, de schuld van alles wat er mis ging tijdens de jaarwisseling.
– Waarom is dat treurig?
– Zo werkt het dus in deze samenleving. Als je eenmaal de gebeten hond hebt gevonden, kun je er lekker met zijn allen – de hijgerige media voorop – op los gaan. Politici volgen vanzelf wel, want die doen niets liever dan meehuilen met de wolven in het bos. Met als eindresultaat een compleet onzinnig verbod dat sowieso niets oplost én niet te handhaven is. Want dat bushokje bij jou in de wijk is echt niet opgeblazen met legaal vuurwerk.
– Laat me raden, jij bent zeker zo iemand die elk jaar voor honderden euro’s aan vuurwerk afsteekt?
– Nee hoor, ik koop nooit vuurwerk. Ik vind het maar stom spul en heb een spuughekel aan die harde knallen. Maar een verbod vind ik nóg stommer. Want het échte probleem is niet het vuurwerk. Het echte probleem is het gedrag van mensen in een snel veranderende samenleving. Eentje die, als een vliegwiel, langzaam maar zeker op hol slaat.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief!