Ik, de onnozelaar

Deze week zag ik meermalen het H-woord voorbij komen. Het voerde me terug in de tijd. Jaren geleden zat ik samen met mijn toenmalige vriendin bij een hypotheekadviseur. Hij heette Richard en zetelde in een klein kamertje, te midden van een heleboel andere kamertjes waarin weer andere Richards zaten.

Drie lange ochtenden waren mijn vriendin en ik bij hem te gast. Dat viel niet mee, want Richard liet niets onbesproken. Daar rolde de eerste offerte al uit de printer. ‘Financieringsbehoefte’ stond er in grote letters boven. Terwijl Richard diverse getallen aanwees (“dit is het open doelkapitaal, waarbij in de saldo-opgave een onderscheid wordt gemaakt tussen waarde-ontwikkeling enerzijds en de termijnen tijdens de looptijd anderzijds”), zag ik vanuit een ooghoek mijn vriendin al in een diepe trance verdwijnen.

Richard keek daar niet van op. Hij richtte zijn aandacht nu geheel op mij en stak van wal over de overige hypotheekvormen die mogelijk waren. Ik luisterde en luisterde. Langzaam groeide het ongemak. Opeens zat ik weer in de brugklas, net iets te overdreven knikkend naar mijn leraar wiskunde. Ja, die wortelformule was mij helemaal duidelijk. Echt waar. Zo ook bij Richard. Wezenloos tuurde ik naar alle cijfertjes, terwijl hij de bijbehorende rentekeuzemogelijkheden uit de printer liet rollen. En daar ging ie weer. Het was behoorlijk eenrichtingsverkeer. Steeds wanneer er een stilte viel, piepte ik zo kordaat mogelijk: “als het maar niet iets met beleggen is.” Verder reikte mijn inbreng niet. Naast mij staarde mijn vriendin in trance naar de klink van de deur.

Zo ploegden we drie ochtenden door. Daarna waren mijn vriendin en ik de trotse bezitters van een hypotheek. Wanneer iemand me vraagt wát voor hypotheek, antwoord ik altijd: “Eentje met geld en zo. Ideaal!” De waarheid is: ik heb geen idee. Alle hypotheekpapieren heb ik bij thuiskomst direct weggestopt in een dikke ordner. Soms, wanneer het H-woord weer eens valt, blader ik de map door. Doodsbang. Dan lees ik onheilspellende zinnen als ‘premiesplitsing in verband met successie’ of ‘algemene voorwaarden ALG06.’

Het inzicht dat je er niets van begrijpt, dat is de pest. Ik, de onnozelaar. Maar ja, wat doe je er aan? Zo is het leven. Op een dag heb je een hypotheek en daar leg je je dan maar bij neer.

10 reacties op “Ik, de onnozelaar”

 1. bert van delft

  Toen Dirk Scheringa nog gewoon straatagent was had ik al door dat je, als je een hypotheek neemt, zo snel mogelijk moet aflossen.
  De enigen die beter worden van andere constructies zijn de banken.

  HRA is een verkapte vorm van staatssteun voor banken en HET lokmiddel om mensen die beter geen hypotheek zouden nemen over de streep te trekken.
  Afschaffen en vlak-tax invoeren, wordt iedereen beter van!

 2. Is een hypotheek eigenlijk niet gewoon een gevolg van de vraag van de consument? Je hoéft geen hypotheek te nemen, het is je eigen vrije keus om dat te willen. En natuurlijk houdt die keus ook in dat je woonomstandigheden anders kunnen/zullen zijn als je geen hypotheek neemt; je hebt het dus eigenlijk zelf in de hand.
  #2 heeft gelijk: een hypotheek is een schuld en die moet je als het even kan zo snel mogelijk aflossen. En natuurlijk wordt de bank er beter van, dat is nu eenmaal hun handel (en helemaal niet zo veel anders als een bakker die ook zijn brood verkoopt en niet zomaar weggeeft).

  Ben het verder niet eens met#2, HRA is voornamelijk een belastingaftrek voor het individu. En alle verhalen over dat alleen de “rijken” er van profiteren: hoeveel huizen zijn er in Nederland van boven het miljoen met ook een eigenaar die een hoog inkomen heeft (en uiteraard van de hypotheekrente aftrek geniet). En hoeveel huiseigenaren zijn er wel niet in Nederland met een modaal inkomen en een huis onder het half miljoen? Al die mensen profiteren, ook die paar met een hoog inkomen!

 3. Honnie Nozelaar

  buitengewoon prettig te ervaren dat er met mij nog andere H’Onnozelaars op deze wereld blijken te zijn.
  dank daarvoor

 4. je schoonzus

  Luuk, ik herken me volkomen in je verhaal. Hopelijk heeft mijn man er meer van gesnapt…

 5. Als je alles opteld, deeld door het gemiddelde en daarbij meeneemt de afschrijving van het opject welke nominaal verzekerd is van een goede cash flow zie ik vooralsnog geen problemen !

 6. @Alex:
  “opteld” moet zijn “optelt””.
  “deeld” moet zijn “deelt”.
  Ben je hypotheekadviseur ? Zo nee, niet erg, zo ja, ben je vooralsnog in de problemen !

 7. Strikt genomen heb jij geen hypotheek. De bank heeft een hypotheek op jouw huis. Jij bent de hypotheekgever.
  Meer weet ik er ook niet van.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Scroll naar top