Ik ben de God van de SGP

Zoon! Zoon! Kom eens! Kijk daar, ver beneden ons! Nee, dat is Syrië, allemaal dode kindertjes, volstrekt niet interessant. Meer naar links. Verder, verder, ja daar, precies. Zie je dat? Daar gaat ze, op haar skeelers over de boulevard van Vlissingen, met een cameraploeg van de EO achter zich aan. Ik kan me daar zo over opwinden. Het is ongehoord, on-ge-hoord! Doe je zevenduizend jaar je stinkende best, is dit je dank.

Wat er met haar is? Dat zal Ik je vertellen, Zoon. Dat is Lilian Janse. Zij gaat in maart de SGP-lijst aanvoeren voor de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen. Een vrouw! Ik kan wel janken. Zó terecht dat de mannenbroeders van de SGP zich hier oneindig over opwinden. Zij hebben zich tot het uiterste verzet. Tot aan de Hoge Raad en het Hof voor de Rechten van de Mens aan toe, maar ze werden steeds in het ongelijk gesteld. Zogenaamd wegens discriminatie. Nou, dat heeft de Duivel weer mooi voor elkaar gebokst. Discriminatie! Laat me niet lachen. Discriminatie is het ten onrechte ongelijk behandelen van mensen. In dit geval is het juist helemaal terecht, want Ik vind het goed. Hoe wijs schiep en ordende Ik de wereld! De man regeert en de vrouw staat hem terzijde. Zij neemt andere taken ter hand die haar tot eer strekken. De vaatwasser uitruimen bijvoorbeeld. Of piepers jassen. Maar nee hoor, niet mevrouw Lilian Janse. Kijk nou toch eens, daar gaat ze. Skatend over de Vlissingse boulevard, met een cameraploeg achter zich aan. Gekleed in een legging, ook dat nog! Ik wend even de blik af, want dit is echt te veel voor me. Dat Ik dit moet meemaken, voor Mijn Aangezicht, kijkend vanaf Mijn Hoge Woonplaats, Mijn Heiligdom. Probeert zij soms mannenbroeders in verleiding te brengen? Wie Mij waarlijk kent, gaat eerbaar gekleed. Lange rok en zwarte kousen. Daar hecht Ik aan. Al die onzin dat het Mij om de binnenkant der mensen zou gaan.

Maar daarmee zijn we er nog niet, Zoon. Kijk dan, de volgende scène uit de reportage. Mevrouw leest voor uit de Bijbel! Terwijl dat toch heel duidelijk de taak is van de man, want de man is het hoofd van de vrouw: de priester in het gezin. Wat zeg je, Zoon? Waarom Ik me daar druk over maak? Dat lijkt me nogal duidelijk. Ik ben de God van de SGP. Waar zou Ik me anders druk over moeten maken? Syrië? Hoezo, Syrië? Houd nou toch eens op over Syrië! Je ziet toch dat Ik met belangrijker zaken bezig ben!

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.