Iedereen een filmster dankzij beveiligingscamera’s

Zou George Orwell, de schrijver van ‘1984’, zich omdraaien in zijn graf? Onlangs werd bekend dat rondom zijn woning in Londen, waar de schrijver tot zijn dood in 1950 verbleef, maar liefst 33 beveiligingscamera’s hangen. Ja, die Britten kunnen er wat van. Zo telt heel Groot-Brittannië een slordige 4,2 miljoen beveiligingscamera’s. Dat is één camera voor elke veertien inwoners. In Groot-Brittannië is iedereen een filmster. Elke burger wordt gemiddeld driehonderd keer per dag gefilmd.

Ook in Nederland neemt cameratoezicht een hoge vlucht. Hier heeft 83 procent van alle gemeenten met meer dan 100.000 inwoners beveiligingscamera’s hangen. De helft van deze gemeenten is van plan het toezicht uit te breiden. Meer camera’s zouden tot minder criminaliteit leiden en een verhoogd gevoel van veiligheid bij de burger geven.

Niets is minder waar. Overzichtsstudies in het buitenland wijzen uit dat cameratoezicht de criminaliteit met slechts vier procent doet dalen. Afschrikken doet zo’n spiedend oog allang niet meer. Trek als crimineel een bivakmuts over je hoofd en je hebt nergens last van. Bovendien zit achter de meeste camera’s in de openbare ruimte niet eens een bewaker die meekijkt. Met andere woorden: een camera kán handig zijn voor opsporing achteraf, maar om een misdrijf te voorkomen heb je er niets aan.

Daarom dragen camera’s ook nauwelijks bij aan ons gevoel van veiligheid. Dat komt het best tot uiting op kleine stations van de Nederlandse Spoorwegen. Tot een paar jaar terug was daar tot ’s avonds laat altijd personeel aanwezig – al was het maar voor de verkoop van kaartjes. Nu staat er een extra kaartjesautomaat en hangt er een bewakingscamera. Leuk is anders. Terwijl de wind over het pikkedonkere, verlaten perron raast, besef je als reiziger maar al te goed dat je een ‘sitting duck’ bent voor elke gauwdief en crimineel. Maar ja, de Nederlandse Spoorwegen zijn een commercieel bedrijf en een camera is nu eenmaal vele malen goedkoper dan een werknemer van vlees en bloed.

Daar zit de crux, want wat de burger echt wil, is meer blauw op straat. Veiligheid van vlees en bloed. In plaats daarvan verschijnen steeds meer camera’s in het straatbeeld, met nieuwe technische snufjes die het openbare leven nóg veiliger moeten maken. Zo hangen in de Britse stad Middlesbrough 158 beveiligingscamera’s die met een luidspreker zijn uitgerust. Het idee is dat operators nu vanachter hun monitor onverlaten vermanend kunnen toespreken. Burgemeester Ray Mallon is laaiend enthousiast. Hij voorziet een fikse daling in het aantal geweldsdelicten.

Wie weet schaffen de Nederlandse Spoorwegen deze camera’s ooit aan. “Zeg jij daar, met die bivakmuts op. Wil jij dat oude omaatje bij de pinautomaat eens even met rust laten? Hola, je hebt haar op de grond geduwd. Ja, dat heb ik gezien, schobbejak! Blijf van haar tasje af! Hoor je me? Schavuit! Vlerk! Dat zou je eens bij mij moeten proberen. Ja, ren maar weg met je buit, rotjong!”

Beveiligingscamera’s, je hebt er niets aan. Kijk naar Londen, daar konden duizenden camera’s de terroristische aanslag op de metro niet voorkomen. Oké, achteraf stonden de daders haarscherp op beeld. Dat dan weer wel.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!