De hybride milieukabouter

Lekker een stukje rijden? Vergeet het. Op internet werd er al melding van gemaakt, en jawel hoor, laatst had ik er zelf eentje vóór me rijden: een hybride wagen. U weet wel, zo’n onding met een benzine- én elektromotor aan boord. Het begint steeds meer op een epidemie te lijken. Importeurs kunnen de vraag nauwelijks aan. In de eerste helft van dit jaar zijn er vier keer zoveel hybrides verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het marktaandeel van de wagen voor de milieukabouter ligt nu op 2 procent.

Dat is slecht nieuws voor mensen die een hekel hebben aan file rijden. Ik leg u uit waarom. Bestuurders van een hybride hebben er namelijk een handje van zoveel mogelijk op hun elektromotor te rijden. In de praktijk betekent dat: niet harder dan 40, 45 kilometer per uur. Dan komt de benzinemotor er slechts mondjesmaat aan te pas. Dat bespaart geld en is goed voor het milieu. Daarom mogen u en ik op de provinciale weg met 40 kilometer per uur achter zo’n milieukabouter aan tuffen. Met links een doorgetrokken streep. Godverdomme.

Luister goed, jij accukabouter. Die hybride wagen van jou doet helemaal niets aan het milieu. Het programma Top Gear gezien? Daar hielden de Prius (met een elektromotor) en de BMW M3 (vette V8 aan boord) een wedstrijdje. De Prius reed plankgas tien rondjes over het circuit. De BMW volgde alleen maar. En wat bleek? De BMW was zuiniger. De V8-motor hoefde nauwelijks enige inspanning te leveren. Oké, in de stad is de Prius zuiniger, maar waar worden de meeste kilometers gereden? Precies, buiten de bebouwde kom.

Jij accukabouter, blijf thuis als je iets voor het milieu wilt doen. En als je wel rijdt, rijd dan mee met de rest van het verkeer.

Ja, ik weet het. Tachtig is de maximale snelheid. Je hóéft geen tachtig te rijden. Prima, ga dan lekker stilstaan. Of nog beter: koop een kruiwagen, zoals het een echte kabouter betaamt.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Luuk Koelman
Luuk Koelman

Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.

Contact

Of mail me via luuk[at]koelman[dot]com