De hybride milieukabouter

Lekker een stukje rijden? Vergeet het. Op internet werd er al melding van gemaakt, en jawel hoor, laatst had ik er zelf eentje vóór me rijden: een hybride wagen. U weet wel, zo’n onding met een benzine- én elektromotor aan boord. Het begint steeds meer op een epidemie te lijken. Importeurs kunnen de vraag nauwelijks aan. In de eerste helft van dit jaar zijn er vier keer zoveel hybrides verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Het marktaandeel van de wagen voor de milieukabouter ligt nu op 2 procent.

Dat is slecht nieuws voor mensen die een hekel hebben aan file rijden. Ik leg u uit waarom. Bestuurders van een hybride hebben er namelijk een handje van zoveel mogelijk op hun elektromotor te rijden. In de praktijk betekent dat: niet harder dan 40, 45 kilometer per uur. Dan komt de benzinemotor er slechts mondjesmaat aan te pas. Dat bespaart geld en is goed voor het milieu. Daarom mogen u en ik op de provinciale weg met 40 kilometer per uur achter zo’n milieukabouter aan tuffen. Met links een doorgetrokken streep. Godverdomme.

Luister goed, jij accukabouter. Die hybride wagen van jou doet helemaal niets aan het milieu. Het programma Top Gear gezien? Daar hielden de Prius (met een elektromotor) en de BMW M3 (vette V8 aan boord) een wedstrijdje. De Prius reed plankgas tien rondjes over het circuit. De BMW volgde alleen maar. En wat bleek? De BMW was zuiniger. De V8-motor hoefde nauwelijks enige inspanning te leveren. Oké, in de stad is de Prius zuiniger, maar waar worden de meeste kilometers gereden? Precies, buiten de bebouwde kom.

Jij accukabouter, blijf thuis als je iets voor het milieu wilt doen. En als je wel rijdt, rijd dan mee met de rest van het verkeer.

Ja, ik weet het. Tachtig is de maximale snelheid. Je hóéft geen tachtig te rijden. Prima, ga dan lekker stilstaan. Of nog beter: koop een kruiwagen, zoals het een echte kabouter betaamt.

6 reacties op “De hybride milieukabouter”

 1. Haha!
  En dan heb je het nog niet eens gehad over de waanzinnig vervuilende wijze waarop de onderdelen voor de accu worden geproduceerd, en op welke wijze ze heen en weer over de wereld worden gevlogen alvorens ze in de hybride auto’s komen.
  Overigens is die stijging in verkopen van hybride auto’s niet terug te leiden op een ‘verhoogd milieubewustzijn’ hoor. Nee, het zijn de zakelijke rijders die voor de 14% bijtelling gaan…

 2. En zo’n Prius is nog foeilelijk ook, een reden temeer om er heel hard mee te rijden. Dan wordt je in elk geval niet zo gauw als smakeloze weggebruiker herkend.

 3. Accukabouter

  Gelul. Met mijn Honda Civic hybride haal ik gemiddeld 1 op 19 en daarvoor hoef ik echt niet langzamer te rijden dan de maximum toegestane snelheid. Wat mij daarentegen wel opvalt is het aantal mongolen wat bij 80 km op de provinciale weg 10 km lang neurotisch op je bumper kleeft.

 4. Er is dan ook niets irritanter dan 10 kilometer lang zo’n bumperklever voor je 🙂

 5. Kabouter Kuppens

  Genietend van vroegpensioen, grijs en kalend, varifocus bril en enkele protheses, meende ik een bijpassende (krui)wagen te moeten gaan rijden. De keuze viel op een Prius. Aan de criteria werd voldaan en bovendien; een aanschafsubsidie van € 6.400, wegenbelasting € 192 per jaar, verbruik (op vakantie naar Italië) van 1:20, energielabel A (geen belemmering voor toegang tot stadscentra) en gunstig voor het milieu. Op vakantie overigens voor de zekerheid wat reserve penlites meegenomen.
  De in Panorama nr. 35 omschreven situatie houdt ie misschien wel 2 km. vol. Ik heb ontdekt dat er drie pedalen in zitten. Eén voor de parkeerrem (haha, je verwachtte natuurlijk handrem), één voor de schijfremmen rondom en eentje waarmee je kunt accelereren. Met het grootste gemak zoeft het ding warempel als een V6 met 130 over de weg. Mocht je ooit met jouw (waarschijnlijk burgertrutten) auto voor de verkeerslichten naast me staan, geef een seintje. De mijne is zwart. Kenteken 19-GHT-1. Mijn vrouw zal het er wel niet mee eens zijn. Toch maar eens zien wie de snelste is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top