Hongeren in het Glazen Huis

Gisteren sloot kroonprins Willem-Alexander de deur van het Glazen Huis. De 3FM dj’s Gerard Ekdom, Rob Stenders en Michiel Veenstra gaan zes dagen non-stop radio maken, zonder te eten. Luisteraars kunnen tegen betaling plaatjes aanvragen en steunen zo het goede doel: schoon drinkwater voor de derde wereld.

Over media-aandacht hebben de heren niet te klagen. Afgelopen maandag startte de Serious Request update. Een dagelijks televisieprogramma waarin Sophie Hilbrand en Giel Beelen de 3FM dj’s volgen tijdens hun voorbereidingen en verblijf in het Glazen Huis. Giel, die drie keer eerder in het Glazen Huis zat, vertelde Sophie hoe zwaar het is: “je gaat echt naar de klote in dat huis”. Een terugblik volgt. We zien Giel achter de draaitafel, Giel geeuwend in bed, Giel met een glas cola in de hand en Giel trekkend aan een sigaret.

Omdat het dit jaar over water gaat, werd tijdens de voorbereidingen een dag lang het water van de 3FM-studio afgesloten. Moesten de dj’s, wanneer ze koffie wilden zetten, drie trappen af om buiten een emmertje water te halen. Sander Lantinga, die vorig jaar in het Glazen Huis zat, stelde een daad. Hij weigerde de lift te nemen, want “in ontwikkelingslanden moet je ook ver lopen om water te halen”.

Het is de opmaat tot wat komen gaat: zes dagen lang niet eten omdat mensen in de derde wereld geen schoon drinkwater hebben. De heren dj’s raken er niet over uitgepraat. Zo houdt Gerard Ekdom serieus rekening met stemmingswisselingen vanwege de honger.

Grote hamvraag dit jaar: houdt Rob Stenders het vol? Dus niet: ‘hoeveel geld halen we op’, maar ‘kan die bolle zes dagen zonder eten’? Michiel Feenstra denkt van niet. Zelf is hij vooral bang voor “het moment dat je honger krijgt en beseft: er komt echt niets”.

Hoezo, er komt echt niets? Na zes dagen is het eten er weer, Michiel. Dát is nu net het verschil. Jij hebt de luxe om heerlijk gratuit zes dagen lang de hongerende neger uit te hangen. Daarna ben je weer die dj met een jaarsalaris van een paar ton.

In het kielzog van de 3FM dj’s heeft nu ook de Haagse band Maroen aangekondigd zes dagen lang niet te zullen eten. En ze gaan een liedje schrijven, speciaal voor Serious Request. Oftewel: kan ons nummer regelmatig in het Glazen Huis gedraaid worden?

Dat is nu liefdadigheid anno 2007. Goed doel? Welnee, goede publiciteit! Het is de hypocrisie ten top, want zonder media-aandacht verzet niemand een stap. Twintig minuten Serious Request update op televisie is 18 minuten zelfbevlekking van dj’s, met in hun slipstream ontelbare Dries Roelvinken die een graantje publiciteit proberen mee te pikken.

De overige twee minuten zijn bestemd voor grafieken van vier miljoen doden per jaar. Logisch. Gebrek aan schoon drinkwater is misschien erg, maar geen camera voor je snufferd – dát is pas een ramp.

18 reacties op “Hongeren in het Glazen Huis”

 1. hahaha! lol!

  ja zo blijft er van heel die actie niets over als je het zo bekijkt. Haha. heb me rot gelachen! XD

 2. Die klojo’s eten wel. Zag vandaag de een of andere fruitman een shake prepareren voor de heren. Daar gingen hele avocado’s in. Als dat geen eten is, weet ik het ook niet meer.

 3. Maar het is ook zwaar hoor… in de microfoon ouwehoeren en tegelijk muziek opzetten… 🙂

 4. Dj’s moeten zoiezo opzouten, ik wil goeie muziek horen en geen flauwe grapjes, prank calls en reclames die te hard geboost zijn.

 5. En zo kan jij er gelukkig weer een column over schrijven en zodoende toch indirect een graantje meepikken. Het is tenslotte onvermijdelijk, zonder het hele circus er om heen haal je het geld niet op en vinden de mensen het de moeite niet waard ..

 6. Mevrouw Mikmak

  Ik kan me geheel bij je mening en die van hans Teeuwen aansluiten.
  Maar het blijft toch een nobel streven van de heren van 3FM, zodat bijvoorbeeld de heer Stenders straks zelf een veer tussen zijn ingevallen billen kan steken.

 7. Leuk om te zien hoe Koelman alles weer totaal omdraait. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk WEL om dat er zoveel mogelijk geld naar het goede doel gaat en dat een aantal bedrijven met hun naam op de radio komt, is dan eigenlijk niet zo relevant. Vooral daargaan met zeiken op zit soort acties koelman, daar wordt de wereld inderdaad wel beter van.

 8. Beste (???) Luuk Koelman,

  Mijn hemel, wat ben jij een azijnzeiker!!
  Nee een collumschrijven doe je gratis en voor niets!!??
  Lekker zeuren over de 3fm dj’s die 6 dagen “niets” eten en jij dan, schrijven over die gasten en geld vangen, hoe hypocriet kan je wezen !!!!!!!! Gadverdamme, ik ben blij dat er tenminste nog mensen zijn die met een camera op hun kop hun bek nog durven opendoen en er wat aan durven doen. Neem een voorbeeld en houdt je kop, leg je pen (??) neer en doe iets nuttigs!! Hoezo zelfbevlekking……

  met vriendelijke “Kerst groet” I. Groot

 9. Beste Inez,

  We hebben hier duidelijk een verschil van intentie: de heer Koelman claimt nergens dat hij uit is op iets anders als persoonlijk gewin en / of het ventileren van zijn mening. Daar is niets hypocriets aan. Hoewel ik persoonlijk er van overtuigd ben dat zijn ironische kijk op alledaagse zaken wel degelijk een positief effect op het doorgaans wat onderontwikkelde beoordelingsvermogen van mensen kan hebben, is hij niet verplicht de mooie verhaaltjes van dergelijke acties onvoorwaardelijk te steunen.

  U zou deze column ook kunnen interpreteren als een uiting van teleurstelling over het feit dat mensen dit soort toneelstukjes blijkbaar nodig hebben om in actie te komen tegen een specifiek onderdeel van alle ellende die zich wereldwijd afspeelt. Aan uw taalgebruik meen ik af te leiden dat u zelf ook tot de doelgroep van dit soort acties behoort, dus geniet u rustig van uw hongerige grappenmakers op de radio – maar als u de heer Koelman onderuit wilt halen zult u toch met beter materiaal moeten komen.

 10. Tsja Koelman. Er is misschien wel een hoop media aandacht voor nodig om het goede doel te steunen, maar het Rode Kruis is nu toch mooi ruim 5 miljoen euro’s rijker die aan een goed doel worden besteed (schoon drinkwater). Zonder al die aandacht was dat nooit gelukt.

  En als je het een beetje zat wordt, al dat geouehoer? Mijn pa had altijd een mooi gezegde: “jongen, je hoéft niet te kijken/luisteren, er zit een knop op”

 11. @ Berg: Vind jij 5 miljoen veel? Dat is het budget van Nederland voor 5 dagen vechten in Afghanistan. Over prioriteiten gesproken.
  Een Afrikaan zonder water die na de kerstdagen in Nederland aanklopt is dan weer gewoon een economische vluchteling.

  Over BN’ers (“publiciteit”) en goede doelen gesproken: Wist je al dat Ruud Gullit 1 miljoen euro per jaar verdient als ‘ambassadeur’ voor de postcodeloterij? Zo werken goede doelen in Nederland:

  “Ruud Gullit verdient (bij de postcodeloterij) een miljoen per jaar. Hij ziet zichzelf niet als ontwikkelingswerker, hij is ambassadeur en hij vindt dat hij zoveel mogelijk mensen lid moet maken van die loterij. Dan kan hij voor zichzelf zeggen: ik ben in mijn taak geslaagd. Maar ik heb geconstateerd dat er reizen voor hem worden georganiseerd omdat hij nu eenmaal een contract heeft. Het is dus niet: we gaan helpen en we zetten Ruud in, maar: we hebben Ruud, waar zullen we nu eens heen gaan? Iets soortgelijks geldt voor Caroline Tensen die, op kosten van de Postcodeloterij, in een goed hotel logeert en dan de volgende dag gaat huilen met een negerkindje op haar arm. Dan gaat het dus niet meer over dat kindje. Dan gaat het over Caroline Tensen. Afijn, dát soort dingen wil ik graag duidelijk maken.”

  Bron:
  http://www.trouw.nl/deverdieping/dossiers/article852506.ece/Jan_Jaap_van_der_Wal_Ik_zal_letterlijk_nooit_meer_klagen

 12. Hoezo, er komt echt niets? Na zes dagen is het eten er weer, Michiel. Dát is nu net het verschil. Jij hebt de luxe om heerlijk gratuit zes dagen lang de hongerende neger uit te hangen. Daarna ben je weer die dj met een jaarsalaris van een paar ton.

  Hahahaha wat ontzettend raak!

 13. Daniël uit heerlen

  poeh, poeh mensen wat een discussie. De 3fm dj’s, Ruud Gullit en Caroline hebben de media aandacht. Deze wordt gebruikt om mensen aan te zetten te doneren. De dj van de plaatselijke disco krijgt nooit zoveel geld bij elkaar als de 3fm dj’s. En natuurlijk worden ze er zelf ook beter van. Daar is niets mis mee. Dacht je nou echt dat een Afrikaan die naast een nieuwe waterpomp staat daar om maalt? Als ik anoniem 15,- euro doneer doe ik dat ook omdat ik me dan een beetje beter mens voel en iemands anders wordt voorzien van eerste levenbehoefte. Dat heet “Social Exchange”. De dj’s doen dit elk op hun eigen manier en kritiek hierop vindt ik mieren-geneuk. Feit is dat ze met hun publiciteit miljoenen euro’s hebben opgehaald. Terwijl ze er ook voor hadden kunnen kiezen om 6 dagen op ski-vakantie te gaan van hun “tonnen jaarsalaris”. Makkelijk is dat om kritiek te geven en vervolgens heel diep weg te zakken je luie stoel.

  Kerst-groet Daniël

 14. @ Daniël: helemaal eens. Jij verwoord exact wat ik al eerder probeerde, maar niet echt lukte….

  @Verse shit (Luuk neem ik aan [mispoes! – LK] ): ja, ik vind € 5 miljoen veel geld. Er gaan zat dagen voorbij dat ik het niet verdien… ;).
  Anyway, om Afghanistan erbij te halen: dat is een heel andere discussie! Heeft er wat mij betreft niets mee te maken. Maar als je mijn mening wilt weten: als enorme buitenstaander ga ik er (nog steeds) vanuit dat ”onze jongens” daar voor een nobele zaak bezig zijn. Nogmaals: ik ben een buitenstaander en kan er dus weinig over oordelen. Maar misschien wordt het langzamerhand tijd om de “macht” (?) over te dragen en naar huis te keren. Kunnen de besparende miljoenen worden gebruikt voor het aanleggen van waterputten.

  Dat Gullit en Tensen grof geld vragen/vangen voor het optreden uit naam voor een goed doel vind ik inderdaad discutabel.
  De actie van 3FM vind ik een andere zaak. Weliswaar kunnen zij na 6 dagen weer eten/drinken zoveel als ze willen. Toch offeren ze wel 6 dagen privacy en eten op voor het goede doel. Bij Gullit en Tensen is dat idd heel anders.

  Maar lang verhaal kort (aansluitend bij Daniël): uiteindelijk zijn alle euro’s die zijn opgehaald met de actie van 3fm druppels op een gloeiende plaat; maar dan zeg ik op mijn beurt: beter een paar druppels dan alleen een gloeiende plaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top