Hongeren in het Glazen Huis

Gisteren sloot kroonprins Willem-Alexander de deur van het Glazen Huis. De 3FM dj’s Gerard Ekdom, Rob Stenders en Michiel Veenstra gaan zes dagen non-stop radio maken, zonder te eten. Luisteraars kunnen tegen betaling plaatjes aanvragen en steunen zo het goede doel: schoon drinkwater voor de derde wereld.

Over media-aandacht hebben de heren niet te klagen. Afgelopen maandag startte de Serious Request update. Een dagelijks televisieprogramma waarin Sophie Hilbrand en Giel Beelen de 3FM dj’s volgen tijdens hun voorbereidingen en verblijf in het Glazen Huis. Giel, die drie keer eerder in het Glazen Huis zat, vertelde Sophie hoe zwaar het is: “je gaat echt naar de klote in dat huis”. Een terugblik volgt. We zien Giel achter de draaitafel, Giel geeuwend in bed, Giel met een glas cola in de hand en Giel trekkend aan een sigaret.

Omdat het dit jaar over water gaat, werd tijdens de voorbereidingen een dag lang het water van de 3FM-studio afgesloten. Moesten de dj’s, wanneer ze koffie wilden zetten, drie trappen af om buiten een emmertje water te halen. Sander Lantinga, die vorig jaar in het Glazen Huis zat, stelde een daad. Hij weigerde de lift te nemen, want “in ontwikkelingslanden moet je ook ver lopen om water te halen”.

Het is de opmaat tot wat komen gaat: zes dagen lang niet eten omdat mensen in de derde wereld geen schoon drinkwater hebben. De heren dj’s raken er niet over uitgepraat. Zo houdt Gerard Ekdom serieus rekening met stemmingswisselingen vanwege de honger.

Grote hamvraag dit jaar: houdt Rob Stenders het vol? Dus niet: ‘hoeveel geld halen we op’, maar ‘kan die bolle zes dagen zonder eten’? Michiel Feenstra denkt van niet. Zelf is hij vooral bang voor “het moment dat je honger krijgt en beseft: er komt echt niets”.

Hoezo, er komt echt niets? Na zes dagen is het eten er weer, Michiel. Dát is nu net het verschil. Jij hebt de luxe om heerlijk gratuit zes dagen lang de hongerende neger uit te hangen. Daarna ben je weer die dj met een jaarsalaris van een paar ton.

In het kielzog van de 3FM dj’s heeft nu ook de Haagse band Maroen aangekondigd zes dagen lang niet te zullen eten. En ze gaan een liedje schrijven, speciaal voor Serious Request. Oftewel: kan ons nummer regelmatig in het Glazen Huis gedraaid worden?

Dat is nu liefdadigheid anno 2007. Goed doel? Welnee, goede publiciteit! Het is de hypocrisie ten top, want zonder media-aandacht verzet niemand een stap. Twintig minuten Serious Request update op televisie is 18 minuten zelfbevlekking van dj’s, met in hun slipstream ontelbare Dries Roelvinken die een graantje publiciteit proberen mee te pikken.

De overige twee minuten zijn bestemd voor grafieken van vier miljoen doden per jaar. Logisch. Gebrek aan schoon drinkwater is misschien erg, maar geen camera voor je snufferd – dát is pas een ramp.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!