Marktwerking in de zorg: 110.000 euro voor de schone was

Het gaat goed met de marktwerking in de zorg! Deze week kwam het Nibud met nieuws. Veel bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen het wassen van hun kleding niet meer betalen. Wat is er aan de hand? Bewoners met een laag inkomen krijgen maandelijks 290 euro zak- en kleedgeld, waarvan 25 tot 30 euro bedoeld is voor de was. Maar nu komt het: verpleeg- en verzorgingshuizen brengen hun bewoners daarvoor 73 tot 110 euro per maand in rekening, oftewel gemiddeld 91,50 euro.

Vanwaar dat hoge bedrag? Welnu, de was wordt uitbesteed aan wasserettes. Arme oudjes. Even rekenen leert ons dat zij gezamenlijk (uitgaande van een verpleeghuis met honderd bewoners) bijna 110.000 euro per jaar aan de wasserette kwijt zijn. 110.000 euro. Wat zou die wasserette daar allemaal voor terug doen? Eén keer per week de was halen en brengen, vermoed ik. Rijst de vraag: hebben de duur betaalde zorgmanagers wel scherp onderhandeld met de wasserettes? Eerst dacht ik van niet. Waarom zouden ze ook? De kosten voor de wasserette schuiven ze immers voor de volle honderd procent door naar de bewoners.

Toen dacht ik: waarom koopt een verpleeghuis niet een paar industriële wasmachines en -drogers, en neemt het een part time kracht in dienst? Dat is op jaarbasis vele tienduizenden euro’s goedkoper. Fijn voor de bewoners; hebben zij het wat minder krap. Maar nee, om één of andere reden willen zorgmanagers dat niet. Waarom eigenlijk niet, wat is de reden? Wederom verzonk ik in een diep gepeins. Uiteindelijk wist ik het. Weet u wat ik denk? Ik denk dat de zorgmanagers wél scherp hebben onderhandeld met de wasserettes. Heel scherp zelfs. Alleen weten de bewoners dat niet. Met de vele tienduizenden euro’s die de brave oudjes te veel betalen voor hun was, worden andere potjes binnen de zorginstelling aangevuld. Het salarispotje van de manager bijvoorbeeld, want wie slimme financiële constructies bedenkt, die mag wat kosten.

Managers in de zorg, schorriemorrie is het. Nog geen anderhalf jaar geleden kwam de Groningse zorginstelling ZINN in het nieuws. Daar betalen bejaarden die slecht ter been zijn 15 euro voor een ommetje met een medewerker. Hebben ze geen geld, komen ze ook de deur niet uit. Volgens de zorgmanager van ZINN is dat helemaal niet raar, want – ik citeer mevrouw even – “we zijn een vangnet, geen hangmat.” Dat is de stand van het land. Betalen om naar buiten te mogen, want frisse lucht heeft ook zo zijn prijs. Marktwerking, noemen we dat.

27 reacties op “Marktwerking in de zorg: 110.000 euro voor de schone was”

 1. Ach ja, de strijkstok. Denk je dat de was van senioren veel oplevert? Hulpmiddelen, medicijnen en apparatuur, daar is pas winst te halen! Kleine illustratie: Een alarmknop kost in Amerika nog geen tien dollar, in Nederland is dezelfde knop maar liefst 97 eurootjes.

  Hebben we het nog niet over de zorg zelf …

 2. @cinner: kleine tip: wij hebben laatst voor 15e er eentje gehaald bij de bouwmarkt!
  en evt is een simpele babyfoon ook een goede optie..

  Soms kan het allemaal zo veel makkelijker en goedkoper…
  Is 100/maand wasgeld niet gewoon ontmoedigingsbeleid?
  Voor dat bedrag doe ik graag de was bij het lokale bejaardenhuis hoor.. Per persoon hooguit 1 was per week.. waarschijnlijk minder..
  Zelf naar de wasserette is goedkoper.. daar kost een wasje 5e inclusief wasmiddel.

 3. Yvonne Delemarre

  Helemaal mee eens maar…..
  er is een keerzijde, ben 59 jaar, nog aan het werk maar ook vrijwilligster in een verpleeghuis, je wordt verdrietig als je ziet hoeveel mensen er geen bezoek krijgen, dus waar niet naar omgekeken wordt. Waar is de familie van deze mensen ? Mijn man woonde er, voordat hij overleed, ruim 2 jaar, ik deed zelf zijn was ! Als mensen meer voor hun familie zouden doen zijn er waarschijnlijk geen dure managers nodig om de boel daar aan te sturen. Dit is dus ook een welvaartsprobleem.

 4. coby den Heijer

  Het is inderdaad voor mensen met zo weinig inkomen heel veel geld. Maar het is niet zo simpel als het lijkt. De meesten zijn incontinent. Ik ga hier niet op de details in. Maar iedereen die geregeld in een verzorgingstehuis komt weet wel wat dit betekent. Dus “zo’n wasje” doe je niet zomaar! Als het zo eenvoudig zou zijn zou de familie de was ook mee naar huis kunnen nemen. Ik heb dat verplicht een poosje moeten doen omdat er nog geen afspraken waren met een wasserij. Geloof mij : dat is geen optie.

 5. Toen mijn moeder werd opgenomen in een verzorgingshuis hadden we de keuze.
  We konden zelf alles wassen, (beddengoed, handdoeken en kleding).
  We konden alles laten wassen door de wasserij, kosten 85 euro per maand.
  We konden ook gedeeltelijk doen. Daar hebben we voor gekozen, kleding vonden we niet zo’n probleem maar dekbedhoezen en handdoeken waren mede door incontinentie geen goede optie.
  De handdoeken en beddengoed zou gratis worden gelabelled… niet dus. Een vette 150 euro rekening ontvangen achteraf voor een 30 tal stickertjes die erin waren geplakt.

  Oh.. mijn moeder kon wel een korting van 3,50 per dag krijgen als het haar lukte om zelf een boterham te smeren en op te eten. Dat is toch een hele troost??

 6. Ik lees hier over incontinentie. Maar zijn daar geen middelen voor te krijgen? En als die verpleegkundigen de bewoners nét wat vaker zouden verschonen, was die extra was ook niet nodig. Kun je je natuurlijk wel afvragen, wat is duurder, wassen of incontinentiemateriaal. Zit dat nog wel in de zorgverzekering?

  Het is zeer triest dat bewoners van een zorginstelling zoveel moeten betalen voor zaken die vanzelfsprekend zouden moeten zijn (ommetje). Mijn mening, maar gos, wie ben ik?

 7. Ik zie hier mogelijkheden voor ondernemende scholieren, gewoon een oma of opa adopteren en er voor 5 euro een uurtje mee gaan wandelen, betaalt beter dan vakkenvullen bij de AH, neem je ook nog de was mee die mama dan voor ze doet…

 8. coby den Heijer

  poppekop je hebt duidelijk geen idee over wat voor soort oudere mensen je het hebt. Geloof mij, als je als oudere nog een beetje mee kunt doen zit je niet in de verzorging. Om daarin te komen, moet je heel wat mankeren.

 9. ah vandaar dar een ommetje 15 euro moet kosten… Geloof me een scholier kan best een rolstoel duwen en goed uitkijken en bellen als er echt iets mis gaat. Wat denk je dat de medewerkster van het verzorgingstehuis doet die de wandelingen mag maken?
  Al is het natuurlijk belachelijk dat je overal extra voor moet betalen wat je eigenlijk als normale zorg zou verwachten.

 10. Yvonne Delemarre

  Mensen die incontinent zijn hebben vaak een catheter is mijn ervaring. Trouwens, in verpleeghuizen wonen niet alleen ouderen ! De reactie van poppekop is volgens mij bedoeld als eyeopener : de mensen zouden eens wat vaker aan een ander moeten denken en misschien ook iets voor een ander doen. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld aan andere culturen nemen, daar is het vaak heel normaal om voor je familieleden te zorgen als dat nodig is.

 11. @coby

  Aha. Dus mag ik hieruit concluderen dat fatsoenlijk incontinentiemateriaal tegenwoordig ook niet meer tot de service behoort?

  Ik heb twee dochters. Geloof me, die hebben ook hun luiers volgepoept. Die verschoon je dan en dan blijft je wasgoed prima in de wasmachine kunnen…

  Ik vind het een grof schandaal dat die managers met hun dikke auto’s voorgaan op fatsoenlijke zorg. Als we die eens aan zouden pakken, kunnen we daarna uitrekenen hoeveel we overhouden om echt in de zorg te steken!

 12. Poppekop een prijs moeten ze jou geven voor juist de Eyeopener. Het is absurd wat er met deze mensen gebeurd en allemaal de koppen in het zand steken is geen oplossing. Heel dat privatiseren waar overal in Nederland ingevoerd moet worden is schandalig. We zijn met zijn allen de al 90% macht van het zakenleven naar de 100% aan het brengen. Mensen wordt wakker en neem zelf weer de touwtjes in handen en zorg dat de macht weer gelijk wordt, rijken worden rijker armer worden niet meer arm, want die hebben al niets meer. Stop privatiseren!

 13. Juliet van Ree

  Geweldige column. Inderdaad het geld moet ergens blijven.. dat is de simpele conclusie. Mijn lokale wasserette wast de was van een twee persoons huishouden voor 50 euro per maand.. Helaas hebben de mensen in verzorgingstehuizen niet de luxe om hun eigen wasserette te kiezen, en de scherpe prijzen bij een vast contract.. En helaas hebben ze al helemaal niks te kiezen over wie hun directeur is en wat hij verdient. Zodra het personeel van een zorginstelling wordt ingehuurd door de mensen die verblijven in de zorginstellingen krijg je denk ik hele interessante vernieuwingen.

 14. Dat familie wel wat meer mag omkijken is soms waar maar soms niet aan de orde (geen familie) of amper te doen door afstand, werk, zelf hebben van een handicap etcetera. Er is dan ook een reden dat verzorgingshuizen in het leven zijn geroepen.

  Buiten dat zijn het twee verschillende principes. Een, mensen zouden wel eens wat meer naar elkaar om mogen kijken en twee, commercie in de zorg leidt tot teveel strijkstokken en andere misere. In Nederland wil ik er aan toevoegen, in België is commercie in de zorg ook groot maar drukt het juist de prijzen en verbeterd het de zorg. Blijkbaar doen we wel meer fout dan alleen marktwerking.

  Overigens vind ik het sowieso verschrikkelijk dat er geen tijd is voor een praatje of dat iemand ‘korting’ kan krijgen als de boterham zelf gesmeerd wordt. Al komt familie twee maal per week, wil je nog steeds niet de rest van het tijd het gevoel hebben dat je bij het meubilair hoort.

 15. @Saskai: dankjewel voor de tip. In dit geval was het voor iemand die verplicht was een bepaald merk en type aan te schaffen helaas. Maar het geeft wel aan hoe het elders een stuk beter gaat met die commercie in de zorg dan in Nederland, als dingen tienmaal zo duur worden zodra het binnen de landsgrenzen komt.

 16. Ik heb net een dochter gekregen en ik betaal de luiers, doe haar was, koop de kinderwagen, betaal 900 euro bruto per maand voor 3 dagen p/w opvang enz. Daar krijg ik geen of beperkte financiele ondersteuning van de overheid voor en dat hoeft ook niet. Waarom is het dan opeens wel een recht dat ouderen incontinentieverband vergoed krijgen, de was voor ze wordt gedaan, een rollator wordt vergoed enz?

 17. Het zal mijn rechtse geest wel (weer) zijn.. we hebben vrij veel werklozen in dit land. Allemaal hard op zoek naar een baan.. Wellicht kunnen zij wat doen. Een ommetje maken met die mensen bijvoorbeeld (of de was halen en brengen). Dan hoeft mijn moeder van 72 jaar, die gelukkig wel goed ter been is, geen vrijwilligerswerk meer uit te voeren omdat er niemand anders te vinden is.

 18. @DeBuurman:
  Jij hebt zelf de keuze gemaakt om een kind geboren te laten worden onder jouw verantwoordelijkheid en daarmee jezelf verplicht ervoor te zorgen. Ook met die beperkte steun van overheid. (kinderbijslag, toeslag kinderopvang) Die oudere in het verzorgingshuis heeft zijn/haar hele leven lang premies betaald voor zorgverzekering en inkomen afgestaan aan de belasting. Daarom!

 19. @rechts Je moeder weet wat het is als ze haar zoon ziet die het wel makkelijk kan betalen en niet wil zien hoe triest de zorg is geregeld in Nederland, omdat de zakenwereld meer winst wil. Dat je moeder helpt is prijzenswaardig, wie weet moet je er eens wat anders naar kijken. De essentie van het hele verhaal blijft de vercommercialisering van de samenleving of verrechtsing! Mensen die hulp nodig hebben geef je fatsoenlijk hulp met respect en vertrouwen van beide kanten. Om zomaar mensen er neer te zetten, die jou belastinggeld kosten, maar niet gemotiveerd zijn, is geen enkele zieke blij. Bovendien moet ik me niet voorstellen dat er iemand mijn moeder in de incontinentie laat liggen. De liefde die jij gekregen hebt in je leven is van je ouders. Het minste wat wij mogen doen is er ook goed voor zorgen als het nodig is. Ik prijs je moeder. Verafschuw je mening.

 20. @wil

  Klink gek: ik ben het met je eens. Het gaat me niet om de belasting die ik betaal, wordt echt wel goed besteed..over het algemeen.
  Mijn punt is dat er veel werk blijft liggen en dat er veel vrijwilligers nodig zijn voor veel zaken. En het gekke is dat die moeilijk te vinden zijn of denken dat vrijwilligheid gelijk staat aan vrijblijvendheid.
  Gelukkig is het goed geregeld in dit land, maar vind toch echt dat mensen in een uitkeringssituatie (verplicht) iets kunnen bijdragen.. zeker als het zorgtaken betreft. En naar mijn mening bevordert werk in welke vorm dan ook de kansen op de arbeidsmarkt.

 21. @rechts Dank voor de eerlijkheid, ik reageer soms fel, maar ben zelf verpleegkundige geweest en heb van dichtbij mee gemaakt hoe het werkelijk is. De privatisering is een slechte zaak voor verzorgingsinstellingen. Als er mensen 40 cent moeten betalen om een vers tomaatje te kunnen eten, is de weg echt ergens verkeerd afgeslagen. Deze mensen hebben heel hun leven mee betaald aan deze samenleving en dan komen ze vaak tegen hun wil in verzorgingsinstellingen,waar hun kinderen ze uitkleden door overal extra geld voor te vragen. Als mijn dag komt pleeg ik zelfmoord. Dat is waardiger dan eindigen in een instelling waar het alleen maar draait om geld. De vrijwilligers die er zijn, doen het vanuit dat oogpunt, toch iets van liefde en zorg brengen, welke deze mensen anders niet meer krijgen. Verplicht ww-ers of bijstand mensen inzetten, werkt niet. De spirit moet ervoor zijn. Als deze mensen dat zelf als vrijwilliger met behoud van uitkering willen doen, ben ik wel voorstander! En stimuleer ik dat. Mensen verdienen menselijk behandelt te worden nu en in de toekomst. Lijk wel een priester 🙂

 22. @Juut: dus kinderen krijgen betekent dat het mijn verantwoordelijkheid en plicht is voor hen te zorgen, maar de zorg voor mijn ouders is een verantwoordelijkheid van de overheid? Walgelijke gedachtengang van je. Door belasting te betalen (lekker generiek ook) ontneemt je dat de verplichting om voor je ouders te zorgen? Lekker makkelijk van je.

 23. @DeBuurman: Ten eerste gaat het er hier niet om dat senioren betalen om de was te laten doen maar dat ze absurd veel moeten betalen om de was te laten doen. Een beetje marktwerking in de zorg en hoppa, ineens is de was doen drie maal zo duur. Net als de kinderopvang trouwens, als ik het zo lees. Bij de we, incontinentiemateriaal wordt allang niet vergoed, het is alleen fijn als iemand je kan helpen verschonen als je dat zelf niet meer kan.
  Ten tweede, omdat je senioren niet wil laten verrekken? En ben je niet gecharmeerd van solidariteit in een maatschappij, zou je nog kunnen denken dat je zelf ook graag een beetje aangenaam de laatste dagen van je leven door wil brengen in plaats van in je uitwerpselen in de gang liggen omdat je dochter moet overwerken. Dat is, als ze al voor je wil en kan zorgen tegen die tijd.

 24. @rechts: loop even een uitkerende instantie binnen en vraag of je vrijwilligerswerk mag doen bij/met een uitkering. Doorgaans zal je te horen krijgen dat je dan deels niet beschikbaar bent voor de arbeidsmarkt dus het wel mag, als je je kan vinden in ene strafkorting. Of probeer een baan te vinden in elke andere richting dan zorg en zet op je cv dat je de laatste maanden ommetjes hebt gemaakt en koffie hebt gedronken met senioren. Beter, gooi er een term tegen aan als ‘buddy’ of ‘begeleider’. Waarschijnlijk krijg je te horen dat je laatste werkervaring niet meer aansluit bij het werk wat je zoekt (en er zijn 300 anderen die hebben gesolliciteerd).

  Buiten dat, dit is (vrijwilligers)werk wat je moet liggen. Na een bepaalde leeftijd wordt je niet per definitie een sympathiek mens met interessante gespreksstof, je zal ook bestand moeten zijn tegen de zuurpruim die vergeetachtig je elk bezoek driemaal hetzelfde vertelt. Je krijgt te maken met ziektes, ouderdom en vergankelijkheid en daar moet je enigszins tegen kunnen en mee om kunnen gaan. Het is bovendien niet de bedoeling dat je een paar weken vrijwilliger bent maar zodra je een baan vindt, afzwaait.

  Hebben we het er niet over hoe absurd het is dat personeel met minutenschema’s moet werken en steeds meer zorg richting vrijwilligers wordt geschoven, alsof basale dingen plots luxe zijn.

 25. @debuurman:
  Dat hoor je mij nergens zeggen, ik vind dat je zeker verantwoordelijkheid hebt om voor je ouders te zorgen. Als dit echter niet kan, omdat die oudere bv zelf geen kinderen heeft gekregen, mag ie dan niet fatsoenlijk verzorgd worden?
  Dit stuk gaat over dat ze moeten betalen voor de was, of een ommetje, niet of de oudere wel of geen kinderen heeft die de was kunnen doen of met ze kan gaan wandelen.

 26. Het probleem is niet privatisering, alsof de staat wel perfect voor ouderen kan zorgen. We zien wel dat de staat hard faalt op vele gebieden en dan wil je hun zulke macht weer geven? Dan ben je van wieg tot graf afhankelijk van de staat. En wat dacht je van bezuinigingen, als de staat de zorg volledig in de hand zou hebben dan kunnen zij enorm bezuinigen en dat raakt alle zorginstellingen.

  Voor mij is er dus juist te weinig privatisering, als privatisering de vrije hand krijgt dan zorgt dat juist voor drukkende kosten omdat een dure zorginstelling er dan door een boel kleine bedrijven er toch wel worden uit geconcurreerd. Nu zijn zorginstellingen vaak ontzettend groot en worden ze niet gestraft voor hun wandaden omdat ze weten dat de mensen toch wel komen. Er is te weinig druk voor managers om kwalitatieve diensten te bieden voor scherpe prijzen in plaats van een tweede auto of tweede huis erbij in dit slappe systeem.

  Zoals de zorg nu is, kun je zeuren wat je wilt maar er komen toch geen grote veranderingen. Je word als individu niet meer serieus genomen en dat komt juist door te weinig privatisering.

 27. A. Jansen

  Het zou fijn zijn indien de wasrekening slechts 110,00 euro zou zijn. Bij mijn moeder is het tussen de 160,00 en 180,00 euro per maand. Wel hebben wij bericht ontvangen dat het maximaal 128,00 zou kosten met ingang van 1 januarie 2012,
  excusief stomerij. In het veleden waren er tussen 1 tot 3 kledingstukken die per maand gestoomd werden.
  U raad het al, opeens zijn er 29 kledingstukken gestoomd.
  Ik heb voor mijn moeder alleen wasbare kleding gekocht.
  Ik voel mii OPGELICHT.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top