Homo in uniform

Geen militairen in uniform tijdens de botenoptocht van de Gay Pride door de Amsterdamse grachten. Ze mochten niet van minister Middelkoop van Defensie. Een uitbundig feest als de Gay Pride past volgens hem niet bij ‘de waardigheid van het uniform’.

Eerst dacht ik: Middelkoop heeft gelijk. Hij bedoelt dat militairen niet mogen feesten in uniform. Daar zit iets in. De laatste keer dat ik Nederlandse soldaten in polonaise voorbij zag hossen, was nadat ze Srebrenica veilig waren ontvlucht.

Maar dat is de reden niet. Militairen mogen best pret maken in uniform. Kijk maar naar de Vierdaagse. Dat is altijd één groot feest. Kortom, de Vierdaagse past wel bij de waardigheid van het uniform, maar de Gay Pride niet. En dat terwijl vorig jaar twee generaals meeliepen tijdens Roze Zaterdag om zo homoseksuelen bij Defensie publiekelijk te steunen. Netjes in uniform, zonder frivoliteiten. Niets onwaardigs aan.

Ook dat is Middelkoop een brug te ver. Hij vindt het uniform veel te waardig om te worden gedragen door mannen die er voor uit komen dat ze homo zijn. De ChristenUnie, de partij van Middelkoop, is het met hem eens. Uit een opiniepeiling blijkt dat de helft van alle ChristenUnie-stemmers vindt dat homoseksuelen in Nederland in ’te grote mate’ zijn geëmancipeerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw vonden veel Amerikanen dat ook van negers.

Eén op de twintig mannen is homo. In Uruzgan zijn tot nu toe zestien Nederlandse militairen gesneuveld. Grote kans dat één van hen homo was. Stel je voor; lig je onder de grond, krijg je postuum nog even te horen dat je je uniform niet waardig bent. Je draait je eens om in je graf. Toen je sneuvelde, vond Middelkoop je een held. Nu pist hij zonder blikken of blozen op je nagedachtenis. Sneuvelen in uniform? Geen enkel punt. Maar in uniform uitkomen voor je geaardheid? Dat nooit!

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!