Hoe voelen wij ons vandaag?

Typisch een vraag om aan een computer voor te leggen. Nee? Over een aantal jaren wel. Aan de Universiteit van Amsterdam is daartoe MoodViews ontwikkeld, een computerprogramma dat – als het aan de makers ligt – in de nabije toekomst wereldwijd de stemming van grote groepen mensen in kaart gaat brengen. Nu nog volgt MoodViews ‘slechts’ twee miljoen webloggers over de hele wereld en analyseert het programma elke dag de 150 duizend berichten die zij op hun weblog plaatsen. Het programma brengt in kaart welke woorden het meest worden gebruikt en zoekt vervolgens naar verbanden. Hiermee hopen de onderzoekers een instrument in handen te hebben waarmee de ‘globale stemming’ van grote groepen mensen kan worden gemeten – ja, zelfs voorspeld.

De eerste resultaten komen tamelijk lachwekkend over. Zo ontdekte MoodViews dat in het weekend het woord “dronken” veel wordt gebruikt (‘Mensen vaker dronken in het weekend’ luidde de eerste voorzichtige, maar wetenschappelijk geheel onderbouwde conclusie) en rond Valentijn vallen de woorden “liefde” en “eenzaam” veelvuldig. Verder blijkt het woord ‘gestresst’ in de zomermaanden minder vaak voor te komen dan in de winter.
Ook weten we dankzij MoodViews dat de gemiddelde burger zich op vrijdag gelukkiger voelt dan op maandag en dinsdag. Hoe zou dat toch komen? Verder zagen de onderzoekers in het weekend dat het nieuwe boek van Harry Potter verscheen, op diverse weblogs een significante toename van de woorden ‘Harry’, ‘Potter’, ‘winkel’ en ‘boek’.

Toch is het bedrijfsleven zeer geïnteresseerd in MoodViews. Zij zien de ongekende mogelijkheden van dit programma. Marketingmensen hebben er namelijk alles voor over om u zo goed mogelijk te leren kennen.
‘Ja maar’, zegt u nu, ‘ze weten toch allang wie ik ben? Ze bellen me dagelijks met de vraag of ik mijn hypotheek wil oversluiten’. Dat klopt, maar bedrijven hebben tegenwoordig niet meer genoeg aan uw persoonsgegevens, inkomen, seksuele voorkeur, lievelingskleur, favoriete gerecht, schoenmaat, kleur haar, brilsterkte, hypotheekvorm en sociale status. Zij begrijpen als geen ander dat de mens boven alles een emotioneel wezen is. Jazeker. Of dacht u soms geleid te worden door gezond verstand? Welnee! Alles is emotie. Zo blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek dat op zonnige dagen de aandelenkoersen op Wall Street significant meer stijgen dan bij bewolking. Simpelweg omdat mooi weer onze stemming positief beïnvloedt en dus zorgt voor optimisme. Daar komt geen enkele wiskundige berekening aan te pas.

Die emotie is precies de reden waarom deze zomer Moodspotter wordt gelanceerd, een onderdeel van MoodView. MoodSpotter brengt stemmingen op internet in kaart, die gekoppeld kunnen worden aan bepaalde personen of producten. Op die manier kan op grote schaal het vertrouwen van de consument in een nieuw product – of een persoon – worden gemeten. En daar kan dan weer de marketingstrategie op worden aangepast.
Het zal mij benieuwen wanneer de politiek deze digitale spindoctor omarmt. Politici willen immers maar wat graag weten in wat voor ‘mood’ hun achterban verkeert. Welke beloftes zijn goed voor de polls? Is mijn kapsel nog populair? Zal ik roepen dat de maximum snelheid omhoog moet? Komen mijn oneliners een beetje over?
Volgende generaties politici weten met één druk op de knop wat het volk wil. Ja, eigenlijk is MoodSpotter het zesde zintuig van Pim zaliger, verpakt in eentjes en nulletjes.
Arme Rita, voor haar komt deze nieuwe ontwikkeling te laat. Zij moest het doen met een spindoctor van vlees en bloed. We weten inmiddels hoe dat afliep.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.