“Ik weet niet waar ik moet beginnen,” is de meest voorkomende kreet die ik hoor van pupillen en cursisten, wanneer het gaat om antwoord op de vraag ‘hoe schrijf je een column?’.
Bij voorbaat zijn veel aspirant-columnisten al overweldigd, enkel en alleen door het idee dat ze hun vingers op het toetsenbord moeten zetten. Eng!
In deze blogpost doe ik je vijf stappen aan de hand die antwoord geven op de vraag: hoe schrijf je een column. Let wel: er is niet één manier om dit te doen. Uiteindelijk is de enige ‘juiste’ manier om een column te schrijven, de manier die voor jou werkt.
De gedachte achter deze 5 stappen is simpel: je gaat van de chaos in je hoofd naar de eenvoud op papier.
1. Brainstorm: wat is het punt dat je wil maken in je column?
Waarschijnlijk heb je een breed onderwerp in gedachten. De eerste stap is om zoveel mogelijk punten te noteren als je maar kunt bedenken. Structureer je gedachten niet. Alles is goed, zolang de punten maar enigszins relevant zijn voor je onderwerp.
Denk ook aan hulpmiddelen tijdens je brainstorm. Gebruik een whiteboard, post-it briefjes, een notitieboekje of desnoods speciale software. Post-it briefjes zijn handig omdat ze de volgende twee stappen makkelijker maken.
Klaar? Dan heb je nu je ’puinhoop aan punten’.
2. Sorteren: breng structuur aan
Nu is het zaak enigszins orde aan te brengen in die puinhoop. Ga op zoek naar de samenhang. Dat kan bijvoorbeeld een ja-nee tegenstelling zijn. Of misschien zie je enkele thema’s die als een rode draad door al je punten lopen. In dat geval wordt elk thema een ‘kop’. Rangschik alle punten onder die ‘koppen’.
3. Schuiven maar!
Nu ga je de ‘koppen’ zó schuiven, dat ze in een logische volgorde komen te staan. Dat wordt de rode draad voor je argumentatie, van begin tot eind. Doe dit schuiven niet uitputtend. Vaak openbaart de ideale volgorde zich pas als je daadwerkelijk bezig bent met het schrijven van je column.
4. Schrijven: de kladversie van je column
Hoogste tijd om te beginnen met schrijven. Dat wil zeggen: de eerste verkenning. Je hebt je koppen met daaronder de punten die je wilt maken. Het enige wat je nu nog moet doen, is deze omzetten in volzinnen. Zeker, dat is niet altijd gemakkelijk. Redigeer daarom niet te veel tijdens het schrijven van je column. Dat komt later. Waar je nu aan werkt, is een concept, niet de eindversie.
5. Polijsten: herschrijven en redigeren
Als het goed is, begint de ‘puinhoop’ die je onder punt 1 van je schrijfproces creëerde, enigszins vorm te krijgen. Nu is het zaak de kladversie te herschrijven én te bewerken, net zo lang tot het – stilistisch gezien – een vorm heeft die volgens jou publicabel is. Dit kan enige herschikking van je argumenten vereisen.
Neem de tijd. Het kan twee of drie versies duren voordat je tevreden bent. Het goede nieuws: hoe meer versies van je column je schrijft, des te sneller het bij elke versie gaat.
Het kan gebeuren dat je tot de conclusie komt dat je te veel materiaal hebt voor – bijvoorbeeld – de column die je wilt schrijven. Helemaal niet erg; maak er in dat geval gewoon twee columns van. Dat maakt het de volgende keer een stuk gemakkelijker!
Hoe schrijf je een column? Zo dus! :)
Of lees hier ‘Hoe schrijf ik een column? 15 tips voordat je begint‘.
En anders de zeer uitgebreide longread ‘Een column of opiniestuk schrijven in 7 stappen‘.