Hoe schoon is jouw huis?

In de stationskiosk loop ik bijna een enorme stapel van het boek Hoe Schoon is Jouw Huis omver. Inderdaad, naar het gelijknamige televisieprogramma. U weet wel, met de poetsdiva’s Marja en Liny. Meestal bezochten ze de wat sneue types. Alleenstaande werklozen van boven de veertig die wat ongemakkelijk staren naar een dikke, caramelbruine plak op hun hoofdkussen. Ronduit teleurstellend vond ik de afleveringen waarin Marja en Liny bij studentenhuizen langsgaan. Dopjes van bierflessen op de grond en beschimmelde chili con carne in de braadpan. Vermanend spreken beide dames de studenten toe. Het toilet al twee weken niet meer schoongemaakt. “Hangt dat poetsrooster er soms voor niets?”

Vinden we dat vies? Jarenlang woonde ik in een studentenhuis waar de kamers met holle bordkartonnen wandjes van elkaar waren gescheiden. ’s Nachts hoorde je de muizen tussen het bordkarton trippelen. Dan was het zaak te wachten tot zo’n beestje tot vlak onder het plafond omhoog was gekropen. Als je dan op precies die plaats een deuk in de muur sloeg, stortte het beestje krijsend de twee meter diepe afgrond in. Dat was de humane manier om muizen te doden.

Op een zondagochtend sloegen alle stoppen door. Ik was alleen thuis, haalde alle stekkers uit de stopcontacten, verving de stoppen en schakelde alle apparaten één voor één weer in. Niets aan de hand. Totdat ik in de gemeenschappelijke ruimte de stekker van mijn broodrooster weer in het stopcontact deed. Direct weer kortsluiting. Ik schroefde de broodrooster open en vond een klein veldmuisje. Morsdood, de staart en pootjes verwrongen in een vreemd spasme. Ik krabde het beestje los met het aardappelschilmesje van een huisgenoot en deponeerde het in de groenbak. Daarna zette ik de broodrooster terug in de kast.
Een week later verhuisde ik naar een ander studentenhuis. Ik besloot mijn broodrooster te vergeten. Mijn huisgenoten zagen het, maar hielden wijselijk hun mond. Ze zwaaiden me vriendelijk uit. Die verheugden zich al op een heerlijk goudbruin sneetje bij het ontbijt.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!