Hoe geloofwaardig is dat?

Marokkaanse taxichauffeurs, daar is iets mee. Of nee, er is niets mee. Geen kwaad woord over Marokkaanse taxichauffeurs. Daarom wordt ANWB-baas Guido van Woerkom (59, VVD) niet de nieuwe Nationale Ombudsman. Vier jaar geleden zei hij in het openbaar dat hij zijn vrouw liever niet in een taxi ziet stappen omdat „er nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten.”

Later bood hij excuses aan. Die werden geaccepteerd door de Marokkaanse gemeenschap. Zaak gesloten, zou je zeggen. Maar diezelfde gemeenschap vindt nu dat hij vanwege deze uitspraak geen geloofwaardige Nationale Ombudsman kan zijn. In ieder geval niet voor alle Nederlanders. Zo zouden Marokkanen die het slachtoffer zijn van racisme straks niet meer naar de Nationale Ombudsman durven te stappen, met Van Woerkom aan het hoofd.

Echt, wat een onzin. Ik heb het eens nagezocht. Bij de Nationale Ombudsman werken 170 mensen, merendeel juristen, die elk jaar bijna 40 duizend klachten tegen de overheid onderzoeken. Alsof Van Woerkom straks al die klachten persoonlijk gaat afhandelen en daarbij iedereen met een Marokkaans klinkende achternaam in het ongelijk stelt. Houd toch op! Geneuzel voor de bühne, meer is het niet. Waar het werkelijk om zou moeten gaan, is de vraag of we met zijn allen vertrouwen hebben in de 170 mensen die het echte werk doen bij het instituut Nationale Ombudsman. Ik wel. Tenminste, ik zou niet weten waarom niet.

Rest ons enkel de vraag waarom een VVD-bobo als Van Woerkom plots de enige kandidaat is voor de functie van Nationale Ombudsman. Unaniem naar voren geschoven door een vijfkoppige selectiecommissie met daarin Tweede Kamerleden van VVD, D66, PvdA, SP en CDA. Dan denk ik: je kunt als Tweede Kamer ook gewoon iemand van die 170 werknemers aanstellen. Eentje met relevante werkervaring die nu eens een keer géén lid is van een politieke partij. Wel zo gemakkelijk en wel zo onafhankelijk. Dát zou nog eens geloofwaardig zijn. Maar ja, kom daar maar eens om in het huidige politieke klimaat waar partijtijgers elkaar kamerbreed de rug krabben en er boven alles voor zorgen dat vrinden in een gespreid bedje belanden.

Die eeuwige stoelendans, de schimmige baantjes-carrousel, standje 69, het likken en gelikt worden. Niets nieuws onder de zon. Dit is het spel en zo wordt het gespeeld, want van een partijlidmaatschap dien je als bobo een leven lang plezier te hebben. Hoe geloofwaardig is dat voor alle Nederlanders?

6 reacties op “Hoe geloofwaardig is dat?”

 1. Riet Koelman

  als men na een verkeerd uitgevallen gezegde ,al niet meer geloofwaardig kan zijn,Dan moeten er heel veel personen opkrassen,want er zijn vele verkeerde uitspraken gedaan .Door hooggeplaatsen,de heer van Woerkom kan dus best die functie vervullen,ik heb er vertrouwen in,het grapje is al van te lang geleden ,om daar nog om te zeuren.

 2. Frank H Huisman

  ANWonBudsman dan maar omdat het nooit anders kan.
  Of een gesprek met de gehele allochtone Randstad die op of onder sociaal minimum leeft …

 3. Kan ik me hier aanmelden voor zo’n partijlidmaatschap? De laatste alinea spreekt me enorm aan…

 4. Een vrolijke fan

  Goed bezig de laatste weken Luuk, kan nu al niet wachten op de column van volgende week!

  En de geloofwaardigheid? Ach die is nergens meer te vinden, bij niemand.

 5. Ach wat betekend geloofwaardig nog in deze eeuw, voor verkiezingen beloven de mannen en vrouwen van de partijen ons koeien met gouden horens, dan ga je kiezen op de partij waar de meeste speerpunten corresponderen met jouw overtuiging, en vervolgens blijft er nix over van jouw speerpunten omdat ze een coalitie moeten vormen met een partij waar je echt niet op wilde stemmen, en precies jouw speerpunten worden gedropt omdat de partij waar je niet op wilde stemmen hun eigen speerpunten hoog wilden houden. Hoe krijgen ze het in hun verstand om een Nationale ombudsman ook nog eens te relateren aan zo’n politieke partij die er alleen maar zitten om hun eigen gerief en hun latere portemonnee zeker te stellen. Volgens mij moet een Nationale ombudsman juist geen lid zijn van die graaiers in Den Haag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top