Hitchcock online

Een spannend plot voor een actiethriller: een nietsvermoedende vrouw raakt verwikkeld in een web boordevol misdaad en intrige. Filmregisseur Alfred Hitchcock was er gek op. De Amerikaanse weblogster Liza Sabater belandde er middenin toen eind juni een knullig opgestelde e-mail in haar mailbox plofte. Een onbekende bood haar vierhonderd exclusieve foto’s te koop aan van Angelina Jolie en Brad Pitt.

Liza wist niet precies wat ze er van moest denken. De e-mail bevatte als voorproefje drie foto’s: Angelina en Brad spelend met ballonnen, Angelina en Brad met een verentooi op hun hoofd en Angelina met op haar arm haar 18 maanden oude, geadopteerde dochtertje. Liza plaatste de foto met de ballonnen op haar weblog omdat ze meende die al eens eerder gezien te hebben. Daar kon ze zich toch geen buil aan vallen?

Toch wel. Enkele dagen later ontving Liza een dagvaarding van de advocaat van Pitt en Jolie. De aanklacht luidde schending van copyrights en het gebruik van een privé-foto, afkomstig uit een van Pitt en Jolie gestolen camera. Ai, daar ben je mooi klaar mee, zeker in de Verenigde Staten. Wat nu? Een enkeltje Mexico kopen?

Nee, geheel in Hitchcock-stijl ging Liza, om haar eigen onschuld te bewijzen, op zoek naar de aanbieder van de gestolen foto’s. Hier geen spannende achtervolgingen of gevechten op leven en dood bovenop een op hol geslagen trein. Internet werkt anders. Samen met een bevriende nerd wist Liza het mailtje te herleiden tot de beheerder van een louche website. En waar de held van Hitchcock de bad guy zelf in de kraag grijpt en aan de politie overdraagt, daar publiceerde Liza simpelweg de resultaten van haar ‘online recherchewerk’ op haar weblog. Dat was voldoende.

Een dag later werd de onverlaat van zijn bed gelicht en de aanklacht tegen Liza ingetrokken. Eind goed al goed. Alleen jammer dat er van de kant van Pitt en Jolie geen bedankje af kon. Een mailtje was voldoende geweest.
 

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!