Het zwarte goud

Ja hoor, het is gebeurd. Het vat ruwe olie is over de 100 dollargrens. ‘So what?’ hoor ik u denken. Nou, wacht maar tot u weer aan de pomp staat, want een hogere olieprijs betekent automatisch een hogere benzineprijs. Het kan niet uitblijven. Om u een indruk te geven: een jaar geleden kostte een vat ruwe olie ‘maar’ 50 dollar.

Erg voor de portemonnee? Welnee! De Nederlandse schatkist vaart er wel bij. Onze gasprijs is namelijk gekoppeld aan de olieprijs. En wie opgelet heeft op school, roept nu ‘Slochteren!’ want Nederland bezit enorme gasvoorraden. Volgens deskundigen levert elke dollar die meer wordt betaald voor een vat olie de Nederlandse schatkist honderd miljoen euro op aan extra gasinkomsten. Dat is over het afgelopen jaar dus vijftig maal honderd miljoen. We worden slapend rijk. Nou ja, ‘we’. In ieder geval Wouter Bos, onze minister van Financiën.

Dus wie weet gaat Bos die accijns van 66 procent op benzine wel verlagen? Reken er maar niet op. Volgens economen is de afgelopen twintig jaar onze koopkracht sneller gestegen dan de benzineprijs. Dus eigenlijk – ik hoor het Bos al zeggen – is de benzine alleen maar goedkoper geworden. Daar kan dus best wel een tweede kwartje van Kok bij. U kunt het makkelijk betalen.
Misschien klopt dat ook wel. Automobilisten zijn net lemmingen. Ze wí­llen rijden. Zelfs een zegsman van het consumentenplatform United Consumers erkent dat: “Ook bij een literprijs van twee euro gaan mensen echt niet minder rijden.”

Dus reken maar dat de benzineprijs nóg verder gaat stijgen. Het is uw eigen schuld. Ik heb mijn Renault 5 inmiddels verkocht. Tegenwoordig fiets ik weer. Terwijl ik over vaderlandse dijken tegen wind en slagregens in trap, pieker ik me suf over alweer een nieuw probleem: Wat kost straks een vat bier?
Ik houd mijn hart nu al vast.

6 reacties op “Het zwarte goud”

 1. JItze van der Meer

  Wij merken aan de pomp verhoudingsgewijs niet eens zo veel van de dure olie, omdat wij altijd al werden bestolen.
  Het maakt geen ene moer uit of een linkse of een rechtse regering zit; bestolen worden we toch!.

  In de pompprijs zat (en zit) een fiks vast bedrag in Eurocenten aan accijns en alleen de BTW is gekoppeld aan de olieprijs.
  De olieprijs mag misschien zijn verdubbeld, maar de prijs aan de pomp niet.

  Een sterk vereenvoudigd, maar wel tekenend, rekenvoorbeeld:

  De olie kost 25 cent en de oliemaatschappij verdient er ook nog eens 10 cent aan; vervolgens zet de regering 100 cent aan belasting op, dit is samen 135 ct. Over het totaal wordt 19% BTW geheven en dan kost een liter 160.65 cent.
  Wanneer de olieprijs verdubbelt kost de benzine 25 cent meer, dit is dan samen 160 cent excl. BTW en met de BTW er bij is dit 190.40 cent.

  een

 2. David Visser

  Daarmee beredeneer je hoop ik niet dat het wel meevalt met de benzineprijs? Nederland is het op een-na duurste benzineland ter wereld, vergeet je dat niet?…

 3. David Visser

  Oh en dat het wel mee valt met onze stijging, komt ook met name door de “gunstige” dollarkoers.. wacht maar tot die weer terug is op normaal niveau.. 🙁

 4. Uh is het niet zo dat sommige ministers in vuile auto’s rijden? Moeten er dan geen nieuwe auto’s aangeschaft worden? Geld moet ergens vandaan komen.

 5. Gelukkig! Eindelijk de optelsom tegen spam goed ingevuld…
  Want wij kunnen niet zo goed rekenen.
  Met de gasprijs gekoppeld aan de olieprijs,
  een koppeling die alleen geldt bij een stijging van de olieprijs!
  Andersom nooit…
  In Italië betalen ze minder voor het gas uit Slochteren dan de bevolking hier…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top