Het land van Lange Frans

Stel, je heet Lange Frans en je treedt op in een discotheek in Meppel, op een schoolfeest voor zeshonderd scholieren. Je hebt er zin in en meldt dat je een nummertje gaat doen, speciaal voor alle vrouwelijke brugpiepers in de zaal. Veel gejoel en gefluit. Je begint te rappen: “mei-den, luis-ter goed; een pik zuig je met twee han-den, met veel spuug en zon-der tan-den…”

Net wanneer je aan je tweede couplet begint, raakt een ijsblokje je hoofd. Je ontsteekt direct in woede. “Wie deed dat?” schreeuw je. Niemand die “ikke” roept. Daarom storm je op de eerste de beste jongen af die zijn middelvinger naar je opsteekt. Je verkoopt de ongelukkige een linkse hoek vol op de neus, gevolgd door een strak geplaatste uppercut. Daarna klauter je weer het podium op om je optreden te vervolgen.
De knaap wordt afgevoerd, waarna je je publiek nog even uitlegt waarom je tot een potje beuken overging: “ik trek jullie toch ook niet van de fiets af terwijl jullie je krantenwijk aan het doen zijn?” Niemand die de vergelijking begrijpt, ook jijzelf niet, maar voor jou is de kous daarmee af.

Totdat blijkt dat een scholier de kloppartij met zijn mobiele telefoon heeft gefilmd. Het clipje verschijnt op internet en media pikken het op: Lange Frans, het rappende boegbeeld tegen zinloos geweld, slaat een scholier tegen de grond.

Je manager belt in paniek op. Als één van de grote acts op de komende bevrijdingsfestivals, kun je je zo’n uitglijder niet permitteren. Vergeet niet dat vorig jaar je maatje ‘Baas B’ ook al is opgepakt na een knokpartij. Kortom: alle hens aan dek en redden wat er te redden valt.

Je manager zal de pers melden dat je de jongen je excuses hebt aangeboden.

Diezelfde avond mag je je opwachting maken bij Barend en Van Dorp. Daar leg je uit dat je actie misschien weinig professioneel was, maar dat je toch het recht hebt jezelf te verdedigen? “Eerst is het een ijsklontje, daarna een glas bier en dan een kapotte jeneverfles die ze in je gezicht gooien. Voor je het weet mag je je wang van je kin af schrapen.”

Frits en Henk knikken instemmend. Lange Frans heeft gelijk. Wat is er mis met een paar tikken? Als je niet duidelijk je grenzen aangeeft, dan neemt binnen de kortste keren iedereen een loopje met je. Jammer dat niemand het duo vraagt of ze nu ook meer begrip hebben voor het pak slaag dat ze in 2000 van tien Hell’s Angels kregen. Die kwamen ook langs om hun grenzen aan te geven.

Enfin, met zoveel steun ga je als rapper warempel weer in je eigen onzin geloven. “Ik had wel blind kunnen zijn!” roep je. En als je hoort dat de scholier aangifte heeft gedaan wegens mishandeling, kondig je aan hetzelfde te zullen doen.

De volgende ochtend zit je op het politiebureau om de daad bij het woord te voegen. Terwijl de dienstdoende agent typend met twee vingers je aangifte opneemt (I-J-S-B-L-O-K-J-E, D-E-E-D P-I-J-N), dwalen je gedachten af. In Amerika knalt een gangsta-rapper als ’50 Cent’ je ongestraft overhoop als je maar naar hem kijkt. En dan zou jij vanwege een paar tikken niet meer welkom zijn op Bevrijdingspop? Wat is dit voor een kikkerlandje?

Nou Frans, hoogste tijd om weer eens iets bij elkaar te rijmelen. Dit is het land van Lange Frans / een rapper met een boodschap / die scholieren gebruikt als stootzak / etc. zie Prisma Rijmwoordenboek, € 10,75 bij de betere boekhandel.

close

Genoten van deze tekst? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!