Het kwartje van Karst T.

De dollemansrit van Karst T. op Koninginnedag. U en ik noemen het een drama, maar de horeca in Apeldoorn spreekt liever van omzetderving. Allemaal de schuld van de gemeente Apeldoorn. Het was immers de burgemeester die alle festiviteiten afgelastte toen Karst T. zeven mensen en zichzelf dood reed. Of de gemeente daarom maar even financieel over de brug wil komen. Als je niet beter wist, zou je denken dat het de burgemeester zelf was die in zijn dienstauto tegen de Naald aanreed.

De daadwerkelijke claim is nog niet ingediend. Deze wordt “over de zomer heen getild”, aldus de voorzitter van de plaatselijke horecavereniging, want “het leek ons niet netjes in zo’n situatie, als er doden te betreuren zijn, over geld te beginnen. We wilden het juiste moment afwachten”.

Die woorden zijn hem vast ingefluisterd door een advocaat. Zo’n type dat de voorzitter op het onzalige idee bracht, en in één moeite door ook even de nabestaanden van Karst T. belde. Zij kunnen ook claimen, want dankzij Karst is de Naald in Apeldoorn uitgegroeid tot een enorme publiekstrekker. Diverse media meldden afgelopen week dat souvenirs van de Naald als zoete broodjes over de toonbank gaan in de Apeldoornse VVV-winkel. Lepeltjes met daarop de Naald zijn al wekenlang uitverkocht. Bovendien heeft de VVV na de aanslag op Koninginnedag de Naald opgenomen in haar toeristische route door Apeldoorn. Voorheen stond paleis Het Loo centraal, maar de toeristen komen nu massaal voor de Naald: “als plaats is Apeldoorn ineens bekend geworden”, meldt een lichtelijk verbaasde, maar ook erg tevreden VVV-directeur in De Telegraaf.

Die Karst. Eén ding moet ik hem nageven. Met zijn aanslag heeft hij haarfijn de huidige Nederlandse mentaliteit blootgelegd. Maar hoe nu verder? De horeca in Apeldoorn is in ieder geval behoorlijk geschrokken van alle negatieve publiciteit. Geld hoeft nu niet meer per se. Overleg met de gemeente om zo tot een oplossing te komen, is ook goed.

Ik denk dat de gemeente Apeldoorn de plaatselijke horeca gaat adviseren het ‘kwartje van Karst’ in te voeren. Alle consumpties 25 cent duurder. Een prima oplossing. Vooral de gedachte dat met deze maatregel ramptoeristen op een Apeldoorns terras een poot wordt uitgedraaid, stemt mij nu al vrolijk.

close

Genoten? Abonneer je dan op mijn gratis nieuwsbrief en ontvang net als 2200 anderen elke twee weken verse columns en longreads in je mailbox.

Standaard afbeelding
Luuk Koelman
Dit artikel is geschreven door Luuk Koelman. Hij is columnist (o.a. voor Nieuwe Revu), ghostwriter en schrijfcoach. Hij werkt voor mensen die graag schrijven én voor mensen die liever niet schrijven.