Het is niet eerlijk!

De totale studieschuld van alle (oud-)studenten in Nederland bedraagt 17,9 miljard euro, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Het bedrag loopt rap op. Nu al heeft tweederde van alle studenten na afloop van zijn studie een schuld bij de overheid van gemiddeld 15.000 euro. Dat is bijna tweemaal zoveel als tien jaar geleden.

17,9 miljard euro. Dat zijn 7,2 miljard biertjes, moppert het ISO. Niet eerlijk! Bovendien krijg je met een studieschuld minder makkelijk een hypotheek.

Ik vind dat een vreemd argument. Je studie vergroot juist je kans op een hoger salaris en dus op meer hypotheek. Ik bedoel: alsof je zonder die studie dat huis wel had kunnen kopen. Trouwens, wat is het verschil tussen lenen voor je woning en lenen voor je studie? Waarom is het één wel volkomen normaal en het andere niet? Jeetje, heb je 15.000 euro minder te besteden. Dan maar geen nieuwe badkamer.

Gelukkig is er ook goed nieuws: studeren en een eigen huis gaan prima samen! Laatst zat ik met een student in de kroeg. Hij leent maximaal, legde hij me uit. Niet voor zijn studie, want die betalen zijn ouders. Door maximaal te lenen, spaart hij alvast voor het kopen van een huis.

Eerst begreep ik hem niet, maar hij rekende het me voor. Als oud-student heeft hij straks 35 jaar de tijd om zijn schuld af te lossen. Bovendien is de rente op zijn lening (die niet wordt geregistreerd bij het BKR) de komende jaren slechts 0,01 procent. En mocht in de toekomst iets faliekant misgaan, dan is het altijd mogelijk de terugbetaling tijdelijk op te schorten. Daar kan geen hypotheek tegenop!

De student grijnsde van oor tot oor en ik wist: geen wonder dat die zogenaamde studieschulden in rap tempo oplopen. Het is niet eerlijk!
 

4 reacties op “Het is niet eerlijk!”

 1. Zodra het woord “student” valt wordt er direct gekoppeld aan het drinken van bier.
  Dat is dus een vooroordeel. Een vooroordeel veroorzaakt door de corpsballen, aangesloten bij de diverse studentenverenigingen die uitmunten in stupide gedrag.
  (En het veroorzaakt tevens een vooroordeel tegen “de hoge heren die glazen drinken en daarna gaan plassen en de boel de boel laten”. En zijn nl. uitermate nette, gewetensvolle hoge heren, die hun vak serieus nemen. Ik ken er verschillende…)
  Dat is slechts een deel van de studenten.
  Het overgrote deel van de studenten, niet aangesloten bij zo’n walgelijke club
  ( zoals Minerva uit Leiden , Laurentius uit Rotterdam en die etters uit Groningen, waarvan de naam mij even niet te binnen wil schieten en dat is een zegen ) studeren hard en hebben bijbanen.
  En die student die jij sprak Luuk…. Bestuurskunde ? Bedrijfseconomie ?
  En dan nog iets: “Je studie verhoogt je kans op een hoger salaris ” zeg je …Soms wel, soms niet. Soms, als je aangesloten bent bij bijvoorbeeld Minerva… kan je altijd nog minister van V & J worden.
  Overigens Luuk… Ik mis je in Metro !

 2. Studenten, kroegen, bier en het vooroordeel dat afgestudeerden altijd een hoog inkomen gaan verwerven…
  Het blijft maar terugkomen, niet waar Luuk…die vooroordelen ?
  En datgene dat afgestudeerden voor de Nederlandse maatschappij zullen gaan betekenen en inmiddels al betekenen …
  (Bijvoorbeeld in de geneeskunde ? )

 3. Ja Luuk, en een koortslip is tegenwoordig uitstekend te bestrijden. Dat heeft het met vooroordelen gemeen…
  Een koortslip is een ongemak, net als nagelfijt, aambeien, haarroos, en de haargroei op oksels, geslachtsdelen ( m & v ) en de groei van eelt op de voeten.
  Allemaal te bestrijden. Maar het komt terug.
  Wist je trouwens Luuk, dat in de gemiddelde Nederlandse mannenbaard meer bacteriën zich ophouden dan op het gemiddelde Nederlandse keukenaanrecht en op de gemiddelde Nederlandse pleedeksel ?
  Ideetje ?
  Dag Luuk en ik mis je nog steeds in Metro, wat een zouteloze columns daar zeg…
  Kus !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top