Het grote graaien

Wil het gepeupel zo vriendelijk zijn even de mond te houden? Ja? Dank u vriendelijk. Topbestuurders van grote Nederlandse multinationals als Shell en KPN zijn alle ophef over hun topsalaris zat.

Als de kritiek op het ‘grote graaien’ aanhoudt, verplaatsen ze hun hoofdkantoren naar het buitenland. Ja, pas maar op. Een hoofdkantoor is zo verplaatst en dan heeft Nederland er opeens duizenden werklozen bij. Wordt het dus niet eens tijd voor wat waardering?

Jeroen van der Veer, topman bij Shell en het afgelopen jaar goed voor 9,4 miljoen euro, snapt alle kritiek niet: “we zijn normale mensen die ook normaal respect verdienen”. U leest het goed, Jeroen van der Veer is een gewone jongen. Zo eentje die in Appingedam-Noord in een rijtjeshuis woont en elke zaterdag in zijn Golf uit 1994 inkopen doet bij de Lidl.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN heeft het helemaal moeilijk. Hij zegt zich gediscrimineerd te voelen. Blijkbaar wordt Ad verschrikkelijk achtergesteld – maar niet in salaris. Afgelopen jaar ging zijn inkomen er namelijk 236 procent op vooruit. Het salaris van Ad bedraagt nu 6,7 miljoen euro.

Gewone jongen dus, die Ad. En zeker geen graaier. Laten we dus ophouden hem en al die andere topbestuurders te discrimineren. Daarom even wat cijfers. Topbestuurders verdienen gemiddeld 44 keer een modaal salaris. Dat valt dus best mee. Of laten we het anders stellen: wanneer u als modale werknemer de afgelopen jaren dezelfde salarisgroei had genoten als topbestuurders, dan verdiende u nu zo’n 91.000 euro per jaar. Helaas is voor de grote meute het woord ‘loonmatiging’ uitgevonden.

Maar goed, nu willen topbestuurders dus waardering. Ik begrijp dat wel. Al die miljoenen gaan op een bepaald moment ook vervelen. Het bevredigt niet meer. Daarom willen de heren voortaan bovenop hun salaris niet alleen een torenhoge bonus, maar bovenal respect.

Grappig is dat. ‘Respect moet je verdienen’, denken topbestuurders. Maar laat dat spreekwoord nu nét iets anders betekenen.

10 reacties op “Het grote graaien”

 1. Ze hebben hard gewerkt en daarbij natuurlijk heel veel geluk gehad… Nou en ? Wat moeten ze dan doen? “Nee” zeggen tegen salarisverhoging, omdat ze genoeg verdienen ?

 2. Het verschil met de gewone werknemer is dat de topbestuurder zo’n beetje zichzelf een loonsverhoging kan geven.

  En het is natuurlijk raar dat er voor jan met de pet “geen ruimte” is voor loonsverhoging maar voor de topbestuurders wel.

  “Maar ze hebben hard gewerkt”. Ja, en? Jij en ik niet dan?

 3. En nu wil ik wel snel ook eens loonsverhoging, anders ga ik zo naar het buitenland!

  Het zijn net zeurende kleine kinderen die topbestuurders. Schop ze alsjeblieft het land uit.

 4. “Maar ze hebben hard gewerkt”. Ja, en? Jij en ik niet dan?

  Jawel, wij hebben gewoon veel minder geluk gehad 🙂
  (of het minder slim gespeeld)

  Ik wil hiermee niet zeggen dat het eerlijk is wat er gebeurd, maar wel dat ik denk dat alle mensen die hard schreeuwen en klagen in deze positie waarschijnlijk precies hetzelfde zouden doen en naar mijn idee is deze column gewoon jaloezie (ik ben net zo jaloers trouwens, alleen geen columnist 🙂 )

 5. Jitze van der Meer

  In Duitsland hebben ze een mooie afkorting voor het grote grijpen: GmbH
  Dat staat voor Greifen mit beiden Händen.

  Tip: Als je de boel wilt belazeren, moet je dit doen vlak voor je pensioen of ander afscheid, want dan kun je daarna niet meer worden ontslagen.
  Als je de zaak verder flest via een “stroman” (=het tegengestelde van een klokkenluider) laat de rechter je ook vrij uit gaan.

  Corruptie troef, zou ik zeggen en het bewijst maar eens te meer mijn stelling:
  “Neerlands recht is duur en SLECHT”.

 6. Stel, je bent zo’n kampioen met de ware VOC-mentaliteit. Dan weet je deepdown dat je niet deugt en hebt des te meer behoefte aan liefde, respect en erkenning. Degene van wie je liefde krijgt is hoogstwaarschijnlijk een dure hoer. Wie jou respect betoont zal wel een onbetrouwbare hielenlikker met een eigen agenda zijn. Wie jou erkennen als hun gelijke deugen ook voor geen meter. Gaat het eens wat minder, dan zijn je vrienden nergens meer te bekennen. En iedereen moet altijd alles van je weten. Al je geld eist controle, zodat je de regie erover uit handen moet geven. Aan wie ? Juist, ook weer aan graaiers met eigen agenda’s. Je leeft niet maar wordt geleefd, verveelt je in luxe en kan er niet meer van genieten. En bijna elke dag moet je vergaderen met ballen en slijmjurken, hun jouw respect betonen, bewaakt door gespuis.
  Je krijgt geheid hartklachten van alle spanning en verplichte vreetfeesten, alsmede angstaanvallen en depressies. Tenslotte dementeer je vroeg in je eigen urine. Ik heb ‘t zien gebeuren, echt waar.
  Die topsalarissen ? Smartengeld zul je bedoelen !

 7. Cliff Barnes

  Die bestuurders bepaalt natuurlijk niet zijn eigen salaris (Bart), weet niet waarom men nog steeds hardnekkig in dat sprookje blijft geloven. Misschien wel omdat dat vooroordelen bevestigt.

  Hoe dan ook, die topmensen hebben er jarenlang spijkerhard voor gewerkt (zodanig dat van een privéleven nauwelijks sprake is) en zijn bovendien getalenteerd. Dat heeft een prijs. Als je ervoor kiest om 38 uur en geen minuut langer te werken, dan zal je nooit zoveel verdienen. Grappig dat het volk altijd loopt te jammeren over de topsalarissen, maar elke zondag met het bord op schoot naar twintigjarige voetballertjes kijkt die veel meer verdienen. Dat is dan ineens wel eerlijk?

  Die salarissen van topbestuurders moet je vergelijken met wat in (bijvoorbeeld) UK en USA betaald wordt. Dan zie je dat Nederlandse topbestuurders in verhouding vrij weinig krijgen. Maar nee, de afgunst is zo groot dat een objectieve kijk op dit “probleem” helaas niet altijd mogelijk blijkt. Eén bestuurder heeft tegen de Volkskrant gezegd dat ze bij fusiebesprekingen met een buitenlands bedrijf serieus overwogen hebben zich niet in NL te vestigen, onder andere vanwege de jaarlijks terugkerende topsalarissendiscussie. En natuurlijk zal een bestuurder, die het helemaal zat is elk jaar weer als een halve crimineel afgeschilderd te worden, mogelijk verzuchten – als hem dat gevraagd wordt – dat ie het hoofdkantoor net zo lief zou verplaatsen, al is het alleen al om van dat jaloers gezeur af te zijn.

  Wat was er ook alweer met dat maaiveld….

 8. Kijk ook eens naar de linkspolitieke graaiers !
  Bijvoorbeeld;
  Herfkens
  Rozenmuller
  Wim Kok
  De oud burgemeesteres van Nijmegen (hoe heet ze ?)
  De Dijkgraven van Nederland
  De gefaalde (hoge)ambtenaren bij zowel Ministeries,Provincies (o.a.Brabant)etc.etc.etc…

 9. Wat grappig dat er nog mensen zijn die er vanuit gaan dat topmensen zo ontzettend hard hebben gewerkt voor hun positie. Er zullen wel enkele zijn die vanaf de grond zijn begonnen, maar er zijn er ook genoeg die hun positie verworven hebben via netwerkjes en hun afkomst.

  Als een normaal mens een salarisverhoging wilt dan kan het er niet af omdat het geld er niet is. Dan houdt dat toch in dat het helemaal niet zo goed gaat met desbetreffend bedrijf? En als het niet goed gaat met een bedrijf dan is dat toch meestal het gevolg van mismanagement? Mismanagement betekent toch dat de bestuurders niet goed functioneren? En als iemand niet goed functioneert dan verdienen ze toch geen salarisverhoging van 236%?

  Het is een heel mooi vvd standpunt om deze verontwaardiging af te schuiven op jaloezie. Ik heb het goed, dus ik ben er niet jaloers op, maar een salarisverhoging van meer dan 200% is gewoon buitenproportioneel.

  Kortom: Het is niet zo vreemd dat je een hoop stront over je heen krijgt als je zelf doorgraait terwijl de mensen waar jij verantwoordelijk voor bent moet schrapen.

  Hoe zat het ook alweer met die hoge bomen?

 10. Cliff Barnes

  Frank,

  Die nuance ontbrak inderdaad in mijn reactie. Bij mismanagement moet er geen salaris verhoogd worden en moet er ook geen recht bestaan op bonussen. Netzomin is het goed te verkopen dat werknemers geen salarisverhoging krijgen en de directie wel, doch daarbij moet je altijd wel blijven kijken naar collega’s in vergelijkbare functies. Aan de andere kant, als een Numico het onder leiding van Bennink extreem goed doet en er aantoonbaar vele banen gered zijn, dan moet je niet moeilijk doen over 80 mio. Dat is de Hollandsche kleinburgerlijke afgunst waar ik soms niet goed van wordt.

  Cliff

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top