Het grote graaien

Wil het gepeupel zo vriendelijk zijn even de mond te houden? Ja? Dank u vriendelijk. Topbestuurders van grote Nederlandse multinationals als Shell en KPN zijn alle ophef over hun topsalaris zat.

Als de kritiek op het ‘grote graaien’ aanhoudt, verplaatsen ze hun hoofdkantoren naar het buitenland. Ja, pas maar op. Een hoofdkantoor is zo verplaatst en dan heeft Nederland er opeens duizenden werklozen bij. Wordt het dus niet eens tijd voor wat waardering?

Jeroen van der Veer, topman bij Shell en het afgelopen jaar goed voor 9,4 miljoen euro, snapt alle kritiek niet: “we zijn normale mensen die ook normaal respect verdienen”. U leest het goed, Jeroen van der Veer is een gewone jongen. Zo eentje die in Appingedam-Noord in een rijtjeshuis woont en elke zaterdag in zijn Golf uit 1994 inkopen doet bij de Lidl.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN heeft het helemaal moeilijk. Hij zegt zich gediscrimineerd te voelen. Blijkbaar wordt Ad verschrikkelijk achtergesteld – maar niet in salaris. Afgelopen jaar ging zijn inkomen er namelijk 236 procent op vooruit. Het salaris van Ad bedraagt nu 6,7 miljoen euro.

Gewone jongen dus, die Ad. En zeker geen graaier. Laten we dus ophouden hem en al die andere topbestuurders te discrimineren. Daarom even wat cijfers. Topbestuurders verdienen gemiddeld 44 keer een modaal salaris. Dat valt dus best mee. Of laten we het anders stellen: wanneer u als modale werknemer de afgelopen jaren dezelfde salarisgroei had genoten als topbestuurders, dan verdiende u nu zo’n 91.000 euro per jaar. Helaas is voor de grote meute het woord ‘loonmatiging’ uitgevonden.

Maar goed, nu willen topbestuurders dus waardering. Ik begrijp dat wel. Al die miljoenen gaan op een bepaald moment ook vervelen. Het bevredigt niet meer. Daarom willen de heren voortaan bovenop hun salaris niet alleen een torenhoge bonus, maar bovenal respect.

Grappig is dat. ‘Respect moet je verdienen’, denken topbestuurders. Maar laat dat spreekwoord nu nét iets anders betekenen.

close

Genoten? Ontvang mijn schrijfsels dan gratis in je mailbox!